Σχολή Πολεμικών Τεχνών στο Χαϊδάρι

logo dojo small

εθιμοτυπια σχολης yuukikan dojo

Η εθιμοτυπια σχολης yuukikan dojo | (礼儀作法) υπάρχει σε όλες τις μορφές του Budo (ιαπωνικές πολεμικές τέχνες). Ελέγξτε σε αυτό το άρθρο τα κύρια διδάγματα αυτού του πρωτοκόλλου σε απλή και πρακτική γλώσσα. Ας μάθουμε λίγα περισσότερα για το Reigi-Saho, την εθιμοτυπία στο Shotokan Karate. Στο Budo τα πάντα έχουν ένα νόημα, εμπιστευτείτε τους μεγαλύτερους και ακολουθήστε την εθιμοτυπική τελετουργία κατά γράμμα.

Η λέξη Dojo σημαίνει κυριολεκτικά «τόπος εκμάθησης της τέχνης (του Μονοπατιού)». Το Dojo είναι ένας τόπος μάθησης. Δεν είναι γυμναστήριο.  Είναι ένα μέρος που πρέπει να σέβεστε, να διατηρείτε καθαρό και να φροντίζετε. Το Dojo είναι ένας χώρος που πρέπει να γίνει ιδιαίτερος για την εξάσκηση μιας ιδιαίτερης πολεμικής τέχνης. Στο Yuukikan Dojo η τήρηση των βασικών μορφών εθιμοτυπια είναι αναπόσπαστο μέρος της δημιουργίας μιας ατμόσφαιρας σεβασμού και προσοχής, η οποία ευνοεί τη μάθηση.

Στο τέλος κάθε μαθήματος, όλοι οι μαθητές πρέπει να απαγγέλουν το Dojo Kun.

εθιμοτυπια σχολης yuukikan dojo

εθιμοτυπια σχολης yuukikan dojo | Υποκλισεις

Η υπόκλιση είναι ένας κατάλληλος τρόπος για να δείξει κανείς ευγνωμοσύνη και ταπεινότητα, ενώ ταυτόχρονα τοποθετεί το μυαλό του σε μια κατάσταση ειρήνης, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή εκπαίδευση. Στην Ιαπωνία θα ακούσετε τους σοβαρούς ασκούμενους να προφέρουν το «με συγχωρείτε» (shitsureishimasu!) με αποφασιστικότητα κατά την άφιξη τους.

Κατά την είσοδο στο ντότζο:

 1. Υποκλιθείτε και πείτε «ΟΣΣ»
 2. Υποκλιθείτε στον Sensei και πείτε «ΟΣΣ»
 3. Υποκλιθείτε προς τις μαύρες ζώνες γενικά
εθιμοτυπια σχολης yuukikan dojo

εθιμοτυπια σχολης yuukikan dojo | Αν αργησετε

 1. Υποκλιθείτε κατά την είσοδό σας
 2. Πάρτε τη θέση Za-zen (γονατιστή θέση)
 3. Υποκλιθείτε προς την τάξη και το δάσκαλο γενικά και πείτε «ΟΣΣ».
 4. Περιμένετε μέχρι ο Sensei να σας δώσει την εντολή να μπείτε στο μάθημα.
 5. Στη συνέχεια, σηκωθείτε και ενταχθείτε στην τάξη.

Εαν πρεπει να φυγετε απο την ταξη νωριτερα

 1. Ζητήστε την άδεια του Sensei πριν ξεκινήσει το μάθημα
 2. Μόλις φτάσει η ώρα υποκλίνεστε στον Sensei και περιμένετε την επιβεβαίωσή του/της
 3. Αντιστρέφετε την παραπάνω διαδικασία για καθυστερημένες αφίξεις
 • Πάρτε τη θέση Za-zen (γονατιστή θέση)
 •  Υποκλιθείτε προς την τάξη και το δάσκαλο και πείτε «ΟΣΣ».

εθιμοτυπια σχολης yuukikan dojo | στο μαθημα

εθιμοτυπια σχολης yuukikan dojo
Πνεύμα εγρήγορσης (Zanshin)
 • Κατά την προθέρμανση πριν από το μάθημα, υποκλιθείτε και πείτε «ΟΣΣ» όταν ο εκπαιδευτής ή μια παλαιότερη μαύρη ζώνη εισέρχεται για πρώτη φορά στο χώρο του dojo
 • Υποκλιθείτε όταν ζητάτε προσωπική οδηγία από έναν εκπαιδευτή
 • Όταν λαμβάνετε προσωπική διδασκαλία, παραμείνετε ήσυχοι μέχρι ο εκπαιδευτής να ολοκληρώσει την εξήγησή του. Στη συνέχεια υποκλιθείτε και πείτε “ΟΣΣ”.
 • Αφού ο εκπαιδευτής επιδείξει μια τεχνική, υποκλιθείτε και πείτε «ΟΣΣ».
 • Υποκλιθείτε στο συναθλητή σας στην αρχή και στο τέλος μιας άσκησης προπόνησης
 • Μην φεύγετε από το χώρο του ντότζο χωρίς προηγουμένως να έχετε την άδεια του εκπαιδευτή.
 • Ποτέ μην διακόπτετε το μάθημα για να κάνετε ερωτήσεις χωρίς λόγο. Αν πρέπει να κάνετε μια ερώτηση, περιμένετε μέχρι την κατάλληλη στιγμή.

Για να εξασκηθείτε σωστά στο Καράτε, πρέπει να καλλιεργήσετε το πνεύμα εγρήγορσης (Zanshin).
* Στο Dojo, μιλήστε όσο το δυνατόν λιγότερο. Το καράτε είναι εμπειρία. Όχι σπάνια η ομιλία είναι απλώς ένας αντιπερισπασμός ή ένας τρόπος να καλύψουμε τα συναισθήματά μας. Πρέπει να αναγνωρίζετε όλα τα συναισθήματα που σας επισκέπτονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης και να τα κατεργάζεστε.

εθιμοτυπια σχολης yuukikan dojo | προς τον εκπαιδευτη

Μην φωνάζετε ή διακόπτετε τον εκπαιδευτή ενώ διδάσκει.

 • Ποτέ δεν πρέπει να γίνεται συζήτηση οποιουδήποτε είδους ενώ ο εκπαιδευτής κάνει επίδειξη. Όταν προπονείστε με τον συναθλητή σας, να μιλάτε μόνο όταν είναι απαραίτητο.
 • Για λόγους ασφάλειας, σεβασμού και ευγένειας, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε ακριβώς τις οδηγίες του Sensei. Πολλές τεχνικές καράτε μπορεί να είναι επικίνδυνες αν δεν εξασκηθούν σωστά. Θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην εκμάθηση όσο το δυνατόν περισσότερων πραγμάτων μέσα από έντονη παρατήρηση και εστιασμένη εξάσκηση και οι ερωτήσεις θα πρέπει να αφήνονται για όταν είναι πραγματικά απαραίτητες.
 • Ποτέ μην διαφωνείτε για μια τεχνική. Εάν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλυθεί, ζητήστε τη βοήθεια του εκπαιδευτή.
 • Είναι ανάρμοστο για έναν μαθητή (συμπεριλαμβανομένων των μαύρων ζωνών) να κάνει διδασκαλία όταν δεν διδάσκει επίσημα το μάθημα ή δεν έχει ζητηθεί συγκεκριμένα από τον εκπαιδευτή να βοηθήσει.
 • Πάντα να επιβεβαιώνετε τις εντολές με «ΟΣΣ».
 • Ποτέ μην έρχεστε για προπόνηση όταν έχετε καταναλώσει οποιοδήποτε είδος ναρκωτικών ή αλκοόλ.
 • Πάντα να φτάνετε στο dojo με αρκετό χρόνο για να φορέσετε το gi σας και να μπείτε στο χώρο του dojo τουλάχιστον 5 λεπτά πριν την έναρξη του μαθήματος.
εθιμοτυπια

εθιμοτυπια σχολης yuukikan dojo | Στολη και καθαριοτητα

* Προσέξτε το Karate-gi (στολή) σας να είναι καθαρό (χωρίς άσχημη μυρωδιά, σκισίματα ή λεκέδες). Σεβαστείτε το εκπαιδευτικό σας υλικό, θα σεβαστείτε τον εαυτό σας και την ομάδα σας.

* Αν έχετε βαθμό, έχετε και την αντίστοιχη ευθύνη. Να είστε προνοητικοί, εξυπηρετικοί, ταπεινοί και συνεργάσιμοι. Δεν υπάρχει χειρότερο κακό παράδειγμα από τους αλαζόνες ή τους ανθρώπους που δημιουργούν συγκρούσεις σε μια ομάδα αυτοκαλλιέργειας όπως το Dojo. Η κακή συνήθεια της κριτικής ή η προσπάθεια να στρέψετε τους συναδέλφους εκπαιδευόμενους τον έναν εναντίον του άλλου αποκαλύπτει μόνο αδυναμία χαρακτήρα και αδυναμία κατανόησης των μαθημάτων του Καράτε-Ντο. 

* Προσπαθήστε να έρχεστε στην αρχή του μαθήματος και να φεύγετε μόνο στο τέλος του. Ο χρόνος της προπόνησης πρέπει να έχει τη μέγιστη δυνατή σημασία, είναι η δέσμευση απέναντι στον εαυτό σας και στο Dojo σας. Όλα είναι σημαντικά στην ομάδα της αυτοκαλλιέργειας.

* Το Dojo πρέπει να σκουπίζεται κάθε μέρα, πριν και μετά το μάθημα. Είναι ευθύνη του καθενός να διατηρεί το Dojo καθαρό ανά πάσα στιγμή. Η ιαπωνική παράδοση μας εξηγεί τη σημασία του να παραδίδουμε τον χρησιμοποιούμενο χώρο σε αρμονία και καθαριότητα όπως τον παραλαμβάνουμε. Αυτό ισχύει για το Dojo, το σπίτι μας, την πόλη μας, τον πλανήτη και όλους τους τομείς της συλλογικής ζωής.

* Μην περπατάτε στο Dojo με τα παπούτσια που χρησιμοποιούσατε στο δρόμο. Αφήστε τα υποδήματά σας στην είσοδο και αλλάξτε με καθαρές παντόφλες. Οι ακαθαρσίες του δρόμου δεν πρέπει να μεταφέρονται στο χώρο της αυτοκαλλιέργειας που είναι το Dojo μας.

* Απαγορεύεται το φαγητό, το ποτό ή το μάσημα τσίχλας στο Dojo ή μπροστά από αυτό, κατά τη διάρκεια της εξάσκησης. Απαλλαγείτε από τα ελαττώματα και να είστε ευγενικοί, έτσι θα έχετε το μέγιστο αποτέλεσμα της προπόνησής σας.

ΟΣΣ!

εθιμοτυπια σχολης yuukikan dojo