Άλλη μια επιτυχία της JKA WF HELLAS
Το τεχνικό σεμινάριο – gasshuku
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τεχνικό σεμινάριο – gasshuku (合宿 = συστέγαση) που διοργάνωσε η JKA WF HELLAS στις 22,23,24-6-2018, υπό την αιγίδα του εκπαιδευτή και υποδιευθυντή των διεθνών σχέσεων της έδρας της JKA Κοϊτσίρο ΟΚΟΥΜΑ, 6 Dan JKA.
Χρονικά το γκασούκου περιλάμβανε προπόνηση των εκπαιδευτών το βράδυ στις 22-6-18 στο hombu Dojo της JKA WF HELLAS του σενσέϊ Αν. Πανουσόπουλου, κύριο σεμινάριο-gasshuku στις 23 και την επομένη ακολούθησε εξέταση για νταν πάλι στο hombu Dojo στο Γαλάτσι.
Το ημερήσιο σεμινάριο-gasshuku διεξήχθηκε την 23-6-2018 στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου ένα εξαιρετικό και ιδιαίτερα ευρύχωρο κλειστό γυμναστήριο. Εκεί παρευρέθησαν δάσκαλοι και καρατέκα διαφόρων ηλικιών και ζωνών από αρκετά μέρη της Ελλάδος ενώ ο δάσκαλος Ookuma δίδαξε σε όλο το γκρουπ μια σειρά από βασικές τεχνικές στο πρώτο μισό ενώ στο δεύτερο μισό έδωσε τις μικρές ζώνες στον Έλληνα αρχιεκπαιδευτή κ. Αν. Πανουσόπουλο και ο ίδιος δίδαξε τις τελευταίες τεχνικές εξελίξεις στο Shotokan Καράτε της JKA.
Την όλη κίνηση αμαύρωσε εν μέρει μια παρασκηνιακή κίνηση ενός διασπαστικού γκρουπ το οποίο προσπάθησε πραξικοπηματικά να αυτοεγκατασταθεί επικεφαλής του Ελληνικού τμήματος.
Ο δάσκαλος Ookuma
Είχαμε την ευκαιρία να βρισκόμαστε σχεδόν συνεχώς στο πλευρό του δασκάλου Ookuma για τα θέματα της επικοινωνίας με το επιτελείο της JKA WF HELLAS κάνοντας τον διερμηνέα του δασκάλου παρά το γεγονός ότι δεν δυσκολεύται να επικοινωνήσει στα Αγγλικά. Στα Ιαπωνικά υπάρχει η έκφραση 以心伝心 (Ishindenshin= σιωπηρή κατανόηση ή μη λεκτική συννενόηση) και πολύ συχνά χρειάζεται αυτή η ποιότητα στην μετάφραση για να περάσουν τα λεπτά μηνύματα που δίνει ο εκπαιδευτής.
Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε από πρώτο χέρι αρκετές ενδιαφέρουσες διδαχές του Sensei Ookuma που αντανακλούν τις απόψεις της JKA σχετικά με το παραδοσιακό Καράτε αλλά και του δασκάλου που τις έχει εσωτερικεύσει εφαρμόζωντάς τες στην καθημερινή ζωή του.
Μία από τις προτροπές απευθυνόταν στο επίσημα πλέον χρισμένο από την οργάνωση της JKA στον τεχνικό υπεύθυνο για την Ελλάδα σενσέϊ Νίκο Αφεντούλη από την Ρόδο, ο οποίος παρακολουθεί από πολύ κοντά την JKA και τον δάσκαλό του στο Βέλγιο Sensei Sawada από το 2000.
Λεπτομέρειες των διδαχών
Ο ασκούμενος στο Καράτε θα πρέπει να επαναλαμβάνει συνεχώς τις βασικές τεχνικές του και πιο συγκεκριμένα το Oi-zuki και το Mae-geri και αναφέρθηκε σαν παράδειγμα η συμμετοχή σε . Το ζητούμενο είναι να δυναμώσουν οι τεχνικές καθώς με αυτό τον τρόπο θα δυναμώσουν και οι παραπλήσιες τεχνικές. Ο τελικός σκοπός είναι το ανθρώπινο σώμα να γίνει όπλο σαν το Ιαπωνικό σπαθί αλλιώς Katana. Έχωντας καταφέρει αυτό, δηλαδή την μετατροπή του σώματος του σε Katana, στην συνέχεια, ο ασκούμενος πρέπει να γίνεται προσεκτικός γιατί η Katana έχει θήκη για να μην είναι επικίνδυνη. Βγαίνοντας από την θήκη θα πρέπει να κόψει αλλά ίσως και να κοπεί. Η μάχη δεν είναι μονόδρομος και αυτό είναι κάτι που ποτέ δεν πρέπει να χάνουμε από το οπτικό μας πεδίο.
Στο τεχνικό επίπεδο υπήρξαν κάποιες αλλαγές σε κάτα που έγιναν μέχρι και το 1987 από τον sensei Nakayama, ψυχή της παλιάς JKA. Ιστορικά αναφέρουμε ότι μετά τον θάνατο του sensei Nakayama ο οποίος έκανε τις τεχνικές αλλαγές υπήρξε ένα διάστημα όπου χρέη αρχιεκπαιδευτή έκανε ο δάσκαλος Asai και μετά την διάσπαση της JKA στα δύο ο δάσκαλος Tanaka. Αυτός στην συνέχεια αντικαταστάθηκε επισήμως από τον πρώην μαθητή του δάσκαλου Funakoshi, Sugiura Motokuni. Από το 2010 και μετά λόγω αδυναμίας του Sugiura, που πέθανε το 2015, χρέη αρχιεκπαιδευτή μέχρι σήμερα, έχει ο δάσκαλος Ueki Masaaki.
Ανάμεσα στα πολλά που ανέφερε ο δάσκαλος Ookuma ήταν και τα εξής: Ο δάσκαλος Sugiura εξ αιτίας της Ιαπωνικής αρετής της πίστης και της αφοσίωσης στις διαδαχές των δασκάλων του τόσο του Gichin Funakoshi, όσο και του γιού του πρώτου, Yoshitaka ή Gigo (ο οποίος επίσης έφερε δραματικές αλλαγές στο Οκιναβέζικο Shuri Te και έκανε το shotokan περίπου όπως το ξέρουμε σήμερα), είχε σαν αποτέλεσμα να επαναφέρει κάποια κάτα στον αρχικό τρόπο εκτέλεσης.
Το Jitte
Έτσι την ημέρα του σεμιναρίου-gasshuku όπως είχε υποσχεθεί τις προηγούμενες μέρες ο δάσκαλος Ookuma, δίδαξε στις μαύρες ζώνες, στο δεύτερο μισό, το κάτα Jitte το οποίο είναι και το προσωπικό του (Tokui) κάτα. Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το ίδιο προσωπικό κάτα είχε ο γνωστός μας στην Ελλάδα Enoeda, και οι μερικοί δάσκαλοι της JKA όπως οι Iida, Imura που δίδαξε για λίγο στην Αθήνα, και ο γνωστός μας από την έδρα της JKA, Shiina.
Το Jitte σημαίνει 10 χέρια και όποιος το γνωρίζει είναι σαν να μάχεται με δέκα χέρια. Πληροφοριακά, to Jitte ανήκει στην ίδια ομάδα με τα Jion και Jiin τα οποία έχουν εμφανώς κινεζική προέλευση. Το κάτα μπορεί να εκτελεστεί και με Bo δηλαδή το ραβδί με μήκος 180 εκ. Η επαναφορά της αρχικής διδασκαλίας από τον Sugiura κάνει το Jitte καθ\’εαυτού αμυντικό κάτα καθώς δεν υπάρχει πλέον καμμια επιθετική τεχνική. Στην συνέχεια λόγω έλλειψης χρόνου είδαμε εν τάχει το κάτα Nijushiho. Το τέλος του σεμινάριου σημαδεύτηκε από ένα ξαφνικό καλοκαιρινό μπουρίνι.
Αναπτύξτε τον αυτοέλεγχο </ br>
Gichin Funakoshi
Θεωρούμε ότι ο δάσκαλος Ookuma κρατά χαμηλό προφίλ και αυτό παρά το γεγονός ότι σε τεχνικό επίπεδο είναι πολύ καλός. Άλλωστε μας έκαναν εντύπωση τα κότσια στα χέρια του καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά του ο στόχος του είναι 3000 χτυπήματα για το κάθε χέρι στην Makiwara* ημερησίως, και ειδικά στις περιόδους που δεν είναι επιφορτισμένος με κάτι φτάνει τις 10000. Πληροφοριακά ο δάσκαλος Funakoshi έκανε 1000 την ημέρα. Προσπαθεί να εφαρμόζει έμπρακτα στην ζωή του το Dojo Kun του δάσκαλου Funakoshi και καλεί όλους τους καρατέκα του Ελληνικού τμήματος να κάνουν το ίδιο. Αυτό θα διασφαλίσει ένα κλίμα αρμονίας και συνεργασίας ανάμεσα σε όλα τα μέλη της οργάνωσης, υψηλόβαθμα και χαμηλόβαθμα για την επίτευξη του κοινού σκοπού. Ευελπιστούμε να δούμε σύντομα τον δάσκαλο Ookuma ίσως και στο τέλος της χρονιάς.
* Makiwara = τυλιγμένο άχυρο (ρυζιού). Είναι μια ξύλινη σανίδα πακτωμένη στο έδαφος από την μια άκρη και με ένα μαξιλαράκι, αρχικά από τυλιγμένο άχυρο που χρησιμοποιείται από τον καρατέκα για την προσομοίωση της αντίδρασης από την κρούση του χεριού ή του ποδιού πάνω σε κάποιο σώμα.