Ο ινδιάνικος μύθος των δύο λύκων
Ένας γέρος αρχηγός της φυλής Τσερόκι διδάσκει τον εγγονό του για τη ζωή και τις αξίες της …
«Μιά μάχη γίνεται μέσα μου», είπε στο αγόρι. Είναι μια τρομερή μάχη και είναι μεταξύ δύο λύκων».
«Ο ένας είναι το κακό – είναι ο θυμός, ο φθόνος, η θλίψη, η λύπη, η απληστία, η αλαζονεία, η μεμψιμοιρία, η ενοχή, η μνησικακία, η κατωτερότητα, τα ψέματα, η ψεύτικη υπερηφάνεια, η ανωτερότητα, η αυτο-αμφιβολία και το εγώ.
«Ο άλλος είναι καλός – έχει αξίες όπως χαρά, ειρήνη, αγάπη, ελπίδα, γαλήνη, ταπεινότητα, ευγένεια, καλοσύνη, ενσυναίσθηση, γενναιοδωρία, αλήθεια, συμπόνια και πίστη».
«Αυτός ο ίδιος αγώνας γίνεται μέσα σου – και μέσα σε κάθε άλλο άνθρωπο, επίσης.»
Ο ινδιάνικος μύθος των δύο λύκων | Ποιος λύκος θα κερδίσει;
Ο εγγονός το σκέφτηκε για ένα λεπτό και στη συνέχεια ρώτησε τον παππού του, «Ποιος λύκος θα κερδίσει;»
Ο γέρο-αρχηγός απλά απάντησε, «Αυτός που ταΐζεις, περισσότερο.»
Αγνώστου συγγραφέα (πιθανώς μια παραβολή των Τσερόκι, η οποία χρονολογείται προς τα πίσω, ίσως τουλάχιστον μέχρι την δεκαετία του 1950 σε έντυπη μορφή – αλλά μη επιβεβαιωμένη)
Αυτή η απλή ιστορία δοσμένη με τόσο γλαφυρό τρόπο από τον ηλικιωμένο ινδιάνο στον νεώτερο ινδιάνο, αντανακλά κάποιες αξίες της ζωής οι οποίες φαίνεται να έχουν χαθεί από τις κοινωνίες μας. Την είχα ακούσει για πρώτη φορά ίσως το 2010 από τον σενσέϊ Σ. Μαστραππά.
Ο ινδιάνικος μύθος των δύο λύκων | Επίλογος
Οι παλαιότερες γενιές είχαν τον ρόλο της επίβλεψης αλλά και της εμφύσησης μέσω τέτοιων ιστοριών στις νεώτερες γενιές των αξιών που βοηθούν τις κοινωνίες να βαδίσουν με σταθερές αξίες και βήματα προς την αρετή. Με πολύ απλό τρόπο βοηθά στο να καταλάβει ο εγγονός ότι δεν είναι άμοιρος ευθυνών για τις επιλογές στην ζωή του. Το γεγονός αυτό σαν παρατηρητής δεν μπορώ παρά να το συγκρίνω με την εποχή μας και να δω τις έντονες αντιθέσεις.
Οι νέοι, σήμερα ποτέ δεν έχουν ευθύνη για τις πράξεις τους, χωρίς αξίες, χαμένοι στα καταναλωτικά αγαθά και τον ευδαιμονισμό τους, και πάντα έχουν ελαφρυντικά. Οπότε και η πορεία της κοινωνίας μας προς τον κατήφορο δεν είναι τυχαία ούτε και ηθελημένη. Είναι απλά, αναπόφευκτη.
Το κάρμα δεν έχει μενού. Σου προσφέρει αυτό που αξίζεις.