16 °C Athens, GR
07/08/2022

JKA καράτε στην Ιαλυσσό της Ρόδου

Αυτοί την φορά επίσημοι προσκεκλημένοι ήσαν οι δύο δάσκαλοι T. Naka 7ο Dan και K. Okuma 6ο Dan. Συνόδευε και ο επικεφαλής της JKA WF Hellas δάσκαλος Αν. Πανουσόπουλος.

Όλοι σχεδόν οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο καράτε JKA της Ιαλυσσού Ρόδου καθισμένοι στις κερκίδες του κλειστού γυμναστηρίου για μια ομαδική φωτό.

JKA Καράτε στην Ιαλυσσό με sensei Naka και Okuma

Για άλλη μια φορά είχαμε την τύχη να λάβουμε μέρος στο κατά γενική ομολογία άψογο σεμινάριο καράτε JKA στην Ιαλυσσό της Ρόδου. Γνωρίζαμε ότι ο τεχνικός διευθυντής της JKA WF Hellas Νίκος Αφεντούλης είχε πρόθεση να οργανώσει κι άλλο ένα σεμινάριο όπως αυτό του 2017, οπότε  λάβαμε τα μέτρα μας από νωρίς. Ο φίλος, συνάδελφος, εκπρόσωπος του καράτε της JKA αλλά και τεχνικός διευθυντής της JKA WF Hellas στο πανέμορφο νησί, μας έχει συνηθίσει σε αυτού του είδους τις αποκλειστικότητες.

Αυτοί την φορά επίσημοι προσκεκλημένοι ήσαν οι δύο δάσκαλοι T. Naka 7ο Dan και K. Okuma 6ο Dan. Συνόδευε και ο επικεφαλής της JKA WF Hellas δάσκαλος Αν. Πανουσόπουλος.

Καθώς η πτήση μας ήταν πρωϊνή χρειάστηκε να ξεκινήσουμε την μέρα μας πολύ πρωϊ. Οπωδήποτε ήταν δοκιμασία και για τους δασκάλους καθώς οι επιπτώσεις της διαφοράς ώρας Ιαπωνίας – Ελλάδας χρειάζονται μια εβδομάδα για να εκλείψουν.

Φτάσαμε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2019 λίγο μετά τις 09:00 π.μ. στο αεροδρόμιο Διαγόρας της Ρόδου και επιτόπου βρισκόταν ήδη, με ενοικιασμένο αυτοκίνητο ο δάσκαλος Αφεντούλης και ο φίλος και δάσκαλος Αντώνης Λαυράκης μαζί με μερικούς άλλους καρατέκα. Συμπτωματικά τόσο το ταξίδι και όλο το σεμινάριο ακολουθούσε ο Άγγλος καρατέκα Dave Paulus 5ο Dan γνωστός στους δασκάλους καθώς είναι τακτικός στα σεμινάρια και τους αγώνες της JKA.

Οι δάσκαλοι Οκούμα και Νάκα μαζί με τον Νίκο Αφεντούλη στην κεντρική οδό του κάστρου της Ρόδου

Περιήγηση στην πόλη της Ρόδου

Το νησί για όσους γνωρίζουν είναι μαγικό. Συνδυάζει τόσο την αρχαιοελληνική του καταγωγή όσο και το μεσαιωνικό μεγαλείο με το αναστηλωμένο κάστρο των Ναϊτών ιπποτών. Πρώτη μας δουλειά λοιπόν ήταν να πάρουν πρόγευμα και καφέ οι δάσκαλοι. Στην συνέχεια ακολούθησε ποδαρόδρομος από το λιμάνι ως το κάστρο της Ρόδου.

Η μέρα ήταν καλή και ο περίπατος ευχάριστος. Αυτή την φορά μπορέσαμε να μπούμε και στο εσωτερικό του εσωτερικού ανακτόρου πράγμα που  υπήρξε μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη για τους δασκάλους. Μπόρεσαν από κοντά να θαυμάσουν την τέχνη και το απλό αλλά όμορφο γούστο του μεσαιωνικού κτιρίου. Η απόπειρα ξενάγησης από πλευρά μου στον δάσκαλο Νάκα ήταν ανεπαρκής. Δεν γνωρίζω καλά την ιστορία του νησιού αλλά και εκ του γεγονότος ότι το ειδικό λεξιλόγιο έχει σχεδόν σβηστεί από την μνήμη μου.

Μετά το τέλος της περιήγησης ακολούθησε περίπατος στον μώλο του μικρού λιμανιού. Στην συνέχεια πήγαμε για φαγητό σε ψαροταβέρνα. Χρειάστηκε να περιμένουμε αρκετά για να φάμε ωστόσο τα εδέσματα ήταν νόστιμα και αποζημίωσαν τους δασκάλους για την αναμονή. Μάλιστα γνωρίζοντας λίγο τις γαστριμαργικές προτιμήσεις των Ιαπώνων ανέλαβα να κάνω μερικές ειδικές παραγγελίες. Άρεσαν. Ο δάσκαλος Τάσος λιτοδίαιτος αρκέστηκε σε μια σαλάτα.

Τελειώνοντας με το φαί ανεβήκαμε στον Φιλέρημο για καφέ και λίγο χαλάρωση πριν από τιο σεμινάριο. Βρήκαμε πολλά παγώνια και ο Chief Instructor τα τάϊσε καλαμπόκι. Οι δάσκαλοι επειδή είχε λίγο κρύο στην σκιά προτίμησαν να καθίσουν στον ήλιο και να λιαστούν. Εμείς πήγαμε μια βόλτα μέχρι τον μεγάλο σταυρό. Η ώρα προχωρούσε όμως και έπρεπε να κατέβουμε για το σεμινάριο.

Περίπατος στο λιμάνι της Ρόδου έξω από τα τείχη του μεσαιωνικού κάστρου

Το σεμινάριο καθ’εαυτό

Ήταν ένα, κατά γενική ομολογία, πετυχημένο σεμινάριο Σότοκαν καράτε J.K.A.

Τους γνήσιους εκπροσώπους του Σότοκαν καράτε, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μαθητές, όλων των ηλικιών και ζωνών. Παρά την λίγο δύσκολη, χρονικά και οικονομικά, συγκυρία 80 Ρόδιοι καρατέκα ήρθαν για ένα ακόμα σεμινάριο JKA καράτε στην Ιαλυσσό.

Καθώς η οικονομία της Ρόδου έχει σαν κύριο μοχλό της τον τουρισμό από τον Απρίλιο και μετά αρχίζει η έντονη τουριστική κίνηση. Με αποκορύφωμα τους θερινούς μήνες που ο πληθυσμός του νησιού μπορεί και να ξεπερνά το εκατομμύριο.

Η κίνηση να έρθουν οι δυο δάσκαλοι στην Ρόδο έδωσε την ευκαιρία στους Ροδίτες καρατέκα να ξεκλέψουν μερικές ώρες από το φορτωμένο πια ωράριο εργασίας τους. Ήρθαν για να ασχοληθούν με την αγαπημένη τέχνη μας. Από την άλλη έδωσε και μια οικονομική ανάσα τόσο στην JKA WF Hellas.

Διαφορετικά η συμμετοχή των Ροδιτών στο σεμινάριο θα περιοριζόταν σε συμμετοχές μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η διεξαγωγή στην Ρόδο όμως επέτρεψε στους Ροδίτες να λάβουν μέρος. Με λίγα σχετικά έξοδα να εμπλουτίσουν την γνώση τους και τις εμπειρίες τους με καράτε υψηλής στάθμης.

Στο πρώτο κομμάτι του σεμιναρίου κάναμε όλοι μαζί με τον δάσκαλο Οκούμα ενώ στο δεύτερο χωρίστηκαν οι έγχρωμες από τις καφέ μαύρες και οι μεγάλοι έκαναν με τον δάσκαλο Νάκα. Και το πρώτο όσο και το δεύτερο κομμάτι του σεμιναρίου είχε δουλειά στις λεπτομέρειες των βασικών. Σαν κάτα δουλέψαμε Taikyoku Shodan και στην συνέχεια Tekki Shodan και Jion.

Επίλογος

Το σεμινάριο της Ρόδου έγινε στα πλαίσια του πετυχημένου Σεμιναρίου/ Gasshuku της Αθήνας, που γι’ αυτό τον σκοπό βρέθηκαν οι Ιάπωνες δάσκαλοι στην Ελλάδα, εκείνη την εβδομάδα.

Οι Ιάπωνες δάσκαλοι έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο για το επίπεδο, όσο και για την σοβαρή δουλειά που γίνεται στο J.K.A καράτε της Ρόδου. Ακόμα και από τις ομορφιές του νησιού μας, ανανεώνοντας το ραντεβού για το προσεχές μέλλον! 

Ευχαριστούμε όλους τους μικρούς και μεγάλους καρατέκα, καθώς και τις οικογένειες τους, τον Chief Instructor της J.K.A Hellas κο Α. Πανουσόπουλο για την σημαντική συμβολή του. Επίσης ευχαριστούμε την Πρόεδρο της Δ.Κ Ιαλυσού κα Ερμίνα Μπότσαρη, καθώς και τον κο Γιώργο Χατζηκαλημέρη, για την ευγενική παραχώρηση του κλειστού γυμναστηρίου. ΟSS!

Related articles

ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ

DOJOKUN

Dojo kun

Dojo kun – Το γνωμικό του Ντόζο Στα Ιαπωνικά 一つ、人格完成につとむること。 一つ、真の道を守ること。 一つ、動力の精神を養うこと。 一つ、礼儀をおもんづること。 一つ、けっきの勇をいましむること。 Με λατινικούς χαρακτήρες Hitotsu! Jinkaku Kansei ni Tsutomuru Koto! […]

Leave a Reply