jka_xaidari-Καράτε και Ζεν. Βούδδας σε στάση καθιστού διαλογισμού

Καράτε και Ζεν

Καράτε και Ζεν | Τι είναι το Ζεν;

Το Ζεν είναι μια μορφή βουδισμού που ξεκίνησε στην Κίνα τον 6ο αιώνα και υποβλήθηκε σε πολύ μεγάλη ανάπτυξη και αλλαγή στην Ιαπωνία από τότε που έφτασε εκεί κατά τον δωδέκατο αιώνα. Οι διδασκαλίες του επηρέασαν πολλές παραδοσιακές ιαπωνικές μορφές τέχνης, μεταξύ των οποίων την τακτοποίηση λουλουδιών, την ζωγραφική, την καλλιγραφία και τις πολεμικές τέχνες, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του καράτε.

Το Ζεν υπογραμμίζει τη σημασία της καθημερινής ζωής μας στο μέγιστο. Για να γίνει αυτό, πρέπει να είμαστε σε θέση να βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας στην αληθινή του μορφή κάθε στιγμή. Οι αντιλήψεις μας, ωστόσο, επηρεάζονται από τις δικές μας προκαταλήψεις. Μόνο με την κατανόηση των εαυτών μας, μπορούμε να καταλάβουμε τις προκαταλήψεις μας και έτσι να παρατηρήσουμε πραγματικά την πραγματικότητα. Το Ζεν ασκεί επίσης τον αυτοστοχασμό μέσω του διαλογισμού. Γνωρίζοντας ακριβώς αυτά γιά το Ζεν , μπορείτε να αναγνωρίσουμε την επιρροή του στο Καράτε, για παράδειγμα στην πρακτική του Mokuso.

Σύμφωνα με το Ζεν, η φώτιση είναι η επίτευξη του κενού ή του τίποτα. Αυτό το τίποτα όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουμε πια. Αντίθετα, είναι όπως ένας καθρέφτης, ο οποίος αντανακλά τα πάντα και δεν αφήνει τίποτε από τον εαυτό του, έστω κι αν εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμα εκεί. Εάν μπορούμε να δούμε την πραγματικότητα όπως είναι χωρίς προκατάληψη, ακριβώς όπως ένας καθρέφτης αντανακλά τον περιβάλλοντα χώρο του, έχουμε επιτύχει τη φώτιση.

Καράτε και Ζεν | Μικρή ιστορία Ζεν

Αναγνωρίζοντας τις δικές μας προκαταλήψεις, ωστόσο, δεν είναι καθόλου εύκολο. Για παράδειγμα, υπήρξε κάποτε ένας μαθητής του καράτε που ήταν εξαιρετικά ταλαντούχος. Μια μέρα ένας κοινός κακοποιός του δρόμου τον προσέβαλε και ο μαθητής ανταπέδωσε και χτύπησε τον κακοποιό άσχημα.

Αλλά όταν ο δάσκαλος έμαθε για το περιστατικό, μάλωσε τον μαθητή για την χρήση του καράτε χωρίς διακριτικότητα. Στην υπεράσπισή του, ο μαθητής είπε ότι δεν προκάλεσε τον καυγά. Ο κακοποιός τον είχε προσβάλει και υπερασπίστηκε μόνο την τιμή του.
-«Κατάλαβα», είπε ο δάσκαλος, «τότε, αν σας προσβάλω με τον ίδιο τρόπο, θα με παλεύατε επίσης;»

Ο μαθητής απάντησε γρήγορα:
– «Αχ, όχι Sensei, οι ικανότητές σου στο Καράτε είναι πολύ ανώτερες από τις δικές μου, ποτέ δεν θα ήμουν σε θέση να σε νικήσω».

Ο καθηγητής κούνησε το κεφάλι του,
– «τότε θα φαινόταν», είπε, «πως παλέψατε με αυτόν τον φτωχό μόνο επειδή γνωρίζατε ότι μπορείτε να τον νικήσετε».

Όταν ο μαθητής συνειδητοποίησε ότι είχε εξαπατήσει τον εαυτό του πιστεύοντας ότι είχε παλέψει για δική του τιμή, ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποίησε τις δεξιότητές του στο καράτε εξαιτίας της έπαρσης και της υπερηφάνειας, υποκλίθηκε και ζήτησε ταπεινά για τη συγχώρεση του δασκάλου του.

Επειδή λοιπόν το Καράτε μπορεί να γίνει μια καταστροφική δύναμη όταν δεν χρησιμοποιείται σωστά, είναι πολύ σημαντικό να σκεφτόμαστε συνεχώς τον εαυτό μας και τις ενέργειές μας καθώς συνεχίζουμε τις σπουδές.

«Εδώ και πολύ καιρό, έχω τονίσει ότι το καράτε είναι Budo, και αν το Budo αφαιρεθεί από το καράτε, δεν είναι τίποτα περισσότερο από αθλητικό καράτε, καράτε επίδειξης ή ακόμα και καράτε μόδας - η ιδέα της προπόνησης απλώς για να είσαι στη μόδα».
Mas Oyama
Mas Oyama
ΙΔΡΥΤΗΣ ΚΥΟΚΟΥΣΙΝ ΚΑΡΑΤΕ

Leave a Comment