16 °C Athens, GR
27/10/2021

Kata ως εκπαιδευτικός μηχανισμός

Kata

Ενότητες του Καράτε


Από τον Sensei Yutaka Yaguchi

Υπάρχουν διάφοροι σκοποί που εξυπηρετεί ένα Kata. Το πρώτο και κύριο άκουσμα επιστρέφει στις μέρες που οι άνθρωποι έπρεπε να εκπαιδεύονται μόνοι τους, μερικές φορές μυστικά.

 Το Kata είναι ένας τρόπος για να οικοδομήσουμε την φυσική κατάσταση και να αναπτύξουμε ισχυρή ισορροπία, δύναμη, εστίαση και αντοχή. Ο καθένας πρέπει να περάσει από αυτή την πειθαρχία. 

Μόλις πραγματοποιηθεί ο σκοπός, μπορείτε να αρχίσετε να αυξάνετε την ευαισθητοποίηση και να αναπτύξετε μια κατανόηση της εφαρμογής του κάθε Kata. Οι άνθρωποι συχνά εξασκούν το Kata χωρίς Kime, εστίαση ή ισορροπία. Εννοώ, όταν αποκρούετε, αποκρούστε. Όταν κλωτσάτε, κλωτσήστε. Οι πρωταθλητές είναι σε θέση να κάνουν Kata σωστά.

Μπορείτε να μάθετε τις τεχνικές και να επιρρεάσετε το σώμα σας κάνοντας Kata. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε το Bunkai, ή εφαρμογή, καθώς εργάζεστε με το Kata σας. Το Kata είναι ξεχωριστό από το καράτε. Δεν μπορείτε να εφαρμόσετε τεχνικές στην πραγματική ζωή με τον ίδιο τρόπο που τις εκτελείτε κατά τη διάρκεια του Kata. Προσπαθώντας να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας κάνοντας τεχνικές Kata ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που γίνονται κατά τη διάρκεια του Kata είναι εξωπραγματικό. Πρέπει να διαφοροποιήσετε το Kata από την εφαρμογή του στην πραγματική ζωή.

Τεχνική του Kata 

Εξασφαλίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν τη διαφορά μεταξύ του εκτέλεσης της τεχνικής και της χρήσης της τεχνικής. Δεν μεταφράζεται κυριολεκτικά. Επειδή το Kata περιλαμβάνει συνεχώς μεταβαλλόμενη κατεύθυνση, μερικές φορές κάνοντας μια στροφή τριών τετάρτων ή ακόμα και μια πλήρη στροφή, είναι εύκολο να το ερμηνεύσει κάποιος ως άμυνα εναντίον πολλαπλών αντιπάλων.

Αυτή η άποψη είναι έγκυρη, αλλά η ερμηνεία μου είναι ότι το Kata είναι πραγματικά σχεδιασμένο για να διδάξει την πλήρη επίγνωση. Πρέπει να δώσετε προσοχή σε ολόκληρο το σώμα σας. Πρέπει να γνωρίζετε τι συμβαίνει γύρω σας ακόμα και πίσω σας. Για παράδειγμα, εάν εστιάσετε την προσοχή σας πάρα πολύ προς μια κατεύθυνση, εσείς υπερ-κεντρώνεστε και χάνετε από την συνείδησή σας οτιδήποτε άλλο.

Το Kata μπορεί να είναι κάπως σαν να διαλογίζεται κάποιος. Είναι ένας τρόπος να εστιάσετε το μυαλό και το πνεύμα σας. Στην αρχή εσείς εστιάζεστε (Yoi). Στην τελευταία κίνηση, Yame, ελέγχετε τα συναισθήματά σας και φέρνετε το μυαλό σας ξανά σε ένα καθαρό σημείο. Αυτό ονομάζεται Zanchin.


Kata και Kumite

Οι άνθρωποι επίσης ρωτούν γιατί δεν διδάσκω και δεν εκπαιδεύω περισσότερο για Kumite. Περνούσα πολύ χρόνο στον ελεύθερο αγώνα, αλλά υπάρχουν δυο λόγοι για τους οποίους δεν ενσωματώνω πολύ ελεύθερο αγώνα στο μάθημά μου πλέον.

Sensei Yaguchi επί τω έργω σε επίδειξη ανάλυσης kata
Ο Sensei Yaguchi σε επίδειξη.

Πρώτα απ ‘όλα, το Kata είναι το θεμέλιο του καράτε. Παλιά απολάμβανα μόνο Kumite, αλλά συνειδητοποίησα ότι το Kata περιέχει όλα τα απαραίτητα πράγματα για το Kumite. Διδάσκει στο σώμα σας πώς να μετακινήστε. Το Kata έχει ρυθμό, ισορροπία, χρονισμό, έλεγχο ισχύος, έκταση και συστολή του σώματος και των μυών – τα πάντα.

Οι άνθρωποι που κάνουν μόνο Kumite είναι αδύναμοι και μη ισορροπημένοι σωματικά. Νομίζουν ότι είναι δυνατοί, αλλά δεν είναι.

Οι μαθητές που εξασκούν μόνο το Kumite εγκαταλείπουν το Καράτε όταν αρχίζουν να γερνούν. Δεν έχουν τα θεμέλια για να συνεχίσουν, και απογοητεύονται με το πώς το σώμα τους επιβραδύνει. Αυτό εννοώ όταν λέω ότι μπορεί να φαίνονται δυνατοί, αλλά ουσιαστικά είναι αδύναμοι.


Yutaka Yaguchi με την Catherine Pinch, Νους και σώμα – σαν σφαίρα (2008)

Σεβαστείτε τη γνώση και τη μάθηση.  Φορέστε τη μαύρη ζώνη σας με ένα αίσθημα ευθύνης στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Η προπόνηση στα Kata αποτελεί βασικό στοιχείο της προπόνησης του καράτε που διεξάγεται στην σχολή παραδοσιακών πολεμικών τεχνών Yuukikan dojo. 

Ακολουθήστε μας

Related articles

ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ

Bodhidharma

Μποντιντάρμα – Μια Σύντομη ιστορία

Ο Μποντιντάρμα Τι ήταν ο Μποντιντάρμα; Σύμφωνα με το μύθο, ήταν ο ινδός βουδδιστής μοναχός Bodhidharma (Μποντιντάρμα) που πρέπει να ευχαριστήσουμε για την […]

Funakoshi Gichin δίνει την μαύρη ζώνη στον Hironori Ohtsuka

H Μαύρη Ζώνη δεν είναι βραβείο

Ο σεβάσμιος δάσκαλος Funakoshi Gichin ήταν ένας άνθρωπος του Τάο. Δεν έδινε καμία έμφαση στις αγωνιστικές διοργανώσεις, τις καταρρίψεις των ρεκόρ ή τα πρωταθλήματα. Αντιθέτως, τόνιζε την αυτο-τελειότητα.

Leave a Reply

%d bloggers like this: