Κατσουσίκα Χοκουσάι

Katsushika Hokusai (Κατσουσίκα Χοκουσάι)


Ukiyo-e

Ο Κατσουσίκα Χοκουσάι (ιαπωνικά: 葛飾北斎‎, 31 Οκτωβρίου 1760 – 10 Μαΐου 1849) ήταν Ιάπωνας καλλιτέχνης, χαράκτης και σκιτσογράφος της περιόδου Έντο. Υπήρξε ένας δάσκαλος της ιαπωνικής  γκραβούρας επί ξύλου Ukiyo-e/ Ουκιγιοέ (που σημαίνει «εικόνες του επιπλέοντος κόσμου»).

\"Κατσουσίκα

Katsushika Hokusai – Fine Wind, Clear Morning 
(Gaifū kaisei)

Η πλέον δηλωτική από τις σειρές των εκτυπώσεών του Ukiyo-e η ονοματίστηκε «Τριάντα-έξι όψεις του όρους Φούτζι (Fuji)», αποτυπώνει διάφορες όψεις του όρους που είναι γνωστό στα Ελληνικά σαν Φούτζι Γιάμα και περιέχει επίσης την διάσημη γκραβούρα «Το μεγάλο κύμα
της Καναζάβα». 

Ο Χοκουσάι, του οποίου το παιδικό όνομα ήταν Τoκιταρό (Tokitarō), γεννήθηκε στο Έντο (σημερινό Τόκυο) την 23η ημέρα του 9ου μήνα του δέκατου έτους της περιόδου Χορέκι (Hōreki) (Oκτώβριος – Nοέμβριος 1760) από οικογένεια καλλιτεχνών. Πιστεύεται ότι ο πατέρας του ήταν ο δημιουργός καθρεπτών Ναγκασίμα Ίσε. Στην ηλικία των 14 ετών (1779) έως 18 ετών μαθήτευσε και εργάστηκε στο εργαστήριο του ξυλογράφου Σουνς, του οποίου την τεχνική αρχικά μιμήθηκε στα έργα του, ξυλογραφίες και διακόσμηση βιβλίων. Στη συνέχεια μαθήτευσε στο στούντιο του Κατσουκάουα Σουνσό (Katsukawa Shunshō), ενός καλλιτέχνη ουκίγιο-ε (ukikyo-e) και ιδρυτή της σχολής Κατσουκάουα.

Μεταξύ 1796 και 1820, δημιούργησε κοντά στις 30.000 εικονογραφήσεις και εκτυπώσεις πολύχρωμες και υλοποίησε τα πιο μεγάλα έργα του αφού είχε περάσει τα 60χρόνια του.

Ένα από τα αγαπημένα του θέματα, είναι το όρος Φούτζι που ήταν στα μάτια του ένα ισχυρό πνευματικό σύμβολο.


Χοκουσάι και ιμπρεσιονιστές

Τα έργα του Χοκουσάι υπήρξαν για τους ιμπρεσιονιστές, μεταξύ των οποίων ο Μονέ, ο Ντεγκά και ο Τουλούζ-Λωτρέκ, μια πηγή έμπνευσης και μια αναφορά σημαντική.

Εμπνευσμένοι οι ζωγράφοι κυρίως Γάλλοι από το έργο του Χοκουσάι ξεκίνησαν στην Ευρώπη ένα νέο ρεύμα ζωγραφικής το οποίο έμελλε να γίνει ιδιαίτερα σημαντικό προς στα τέλη του 19ου αιώνα.

Έργα του Χοκουσάι αγοράστηκαν από τον Μονέ και αυτή την στιγμή διακοσμούν το σπίτι στο οποίο έζησε ο μεγάλος ζωγράφος και το οποίο έχει διασκευαστεί σε μουσείο στο Ζιβερνύ της Νορμανδίας.

Leave a Comment