Σχολή Πολεμικών Τεχνών στο Χαϊδάρι

logo dojo small
Morihei Ueshiba -Κώδικας συμπεριφοράς Αίκίντο

Κώδικας Συμπεριφοράς Aikido

Συστήματα Εκπαίδευσης

Αϊκίντο

Κώδικας Συμπεριφοράς
Με την είσοδο και την έξοδο στο και από το τατάμι οφείλετε να υποκλίνεστε.
Η υπόκλιση είναι πάντα προς το shomen και την εικόνα του ιδρυτή.
Να σέβεστε τον εξοπλισμό της εξάσκησης. Η στολή πρέπει να είναι καθαρή και σε καλή κατάσταση και τα όπλα τακτοποιημένα, αν δε χρησιμοποιούνται. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ μια στολή η όπλα που δε σας ανήκουν.

Μερικά λεπτά πριν την προπόνηση πρέπει να γίνεται προθέρμανση και στη συνέχεια να κάθεστε στη στάση seiza, όλοι σε μια γραμμή. Αυτά τα λίγα λεπτά επιτρέπουν στο νου σας να αδειάσει, να αποχωριστεί τα προβλήματα της ημέρας και να προετοιμαστεί για το μάθημα
Το μάθημα αρχίζει και τελειώνει με μια επίσημη τελετή.

Είναι σημαντικό να είστε στην ώρα σας για να συμμετάσχετε σε αυτήν. Αν αργήσετε, πρέπει να περιμένετε στην άκρη του τατάμι μέχρι o δάσκαλος να σας καλέσει να μπείτε στο μάθημα Ανεβαίνοντας στο τατάμι υποκλίνεστε και προσέχετε να μη δημιουργείτε αναστάτωση στο μάθημα.

O σωστός τρόπος να καθόμαστε στο τατάμι είναι στη στάση seiza. Αν, όμως, είστε τραυματισμένοι στα γόνατα, μπορείτε να κάθεστε οκλαδόν. Δεν απλώνουμε ποτέ τα πόδια και δε στηριζόμαστε στον τοίχο. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση κάθε στιγμή.

Κώδικας Συμπεριφοράς – Κατά την διδασκαλία

Δε φεύγουμε από το τατάμι κατά τη διάρκεια της προπόνησης παρά μόνο σε περίπτωση τραυματισμού ή δυσφορίας.

Όταν o δάσκαλος δείχνει μια τεχνική, καθόμαστε σε στάση seiza και παρακολουθούμε προσεκτικά. Μετά την παρουσίαση της τεχνικής υποκλινόμαστε στον παρτενέρ μας και αρχίζουμε την εξάσκηση.

Μόλις αναγγελθεί το τέλος μιας τεχνικής, σταματάμε αμέσως, υποκλινόμαστε στο συνασκούμενό μας και καθόμαστε όλοι σε μια σειρά.

Δε στεκόμαστε ποτέ όρθιοι στο τατάμι αν δεν ασκούμαστε. Αν είναι απαραίτητο, καθόμαστε seiza και περιμένουμε τη σειρά μας.

Αν για κάποιο λόγο πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μια ερώτηση στο δάσκαλο, πηγαίνετε προς το μέρος του μην τον φωνάζετε ποτέ. Υποκλιθείτε με σεβασμό και περιμένετε μέχρι να είναι διαθέσιμος. (Σε αυτή την περίπτωση υποκλίνεστε όρθιοι).

Όταν ο δάσκαλος δείχνει μια συγκεκριμένη κίνηση κατά τη διάρκεια του μαθήματος, κάθεστε στα γόνατα και κοιτάτε προσεκτικά. Όταν τελειώσει υποκλίνεστε. Όταν διορθώνει έναν άλλο μαθητή, μπορείτε να σταματήσετε για να κοιτάξετε. Κάθεστε seiza και επίσης υποκλίνεστε.
Σεβόμαστε τους πιο προχωρημένους μαθητές. Δεν ερχόμαστε ποτέ σε αντιπαράθεση για τις τεχνικές.
Είστε εκεί για να ασκηθείτε, όχι για να επιβάλετε τις ιδέες σας στους άλλους.

Αν γνωρίζετε την κίνηση και δουλεύετε με κάποιον που δεν την ξέρει, μπορείτε να τον καθοδηγήσετε. Μην προσπαθήσετε, όμως, να τον διορθώσετε αν δεν έχετε το επίπεδο YUDANSHA (μαύρη ζώνη).

Κώδικας Συμπεριφοράς-Μιλάτε όσο λιγότερο γίνεται στο τατάμι.

Μην παραμένετε άσκοπα στο τατάμι πριν ή μετά το μάθημα. Προορίζεται για αυτούς που θέλουν να εξασκηθούν.

Το τατάμι πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά, πριν το μάθημα και στο τέλος της ημέρας. Η καθαριότητα του Dojo είναι ευθύνη όλων.

Απαγορεύεται, οποιαδήποτε στιγμή, να τρώτε, να πίνετε, να καπνίζετε, να μασάτε τσίχλα στο τατάμι. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης απαγορεύονται τα παραπάνω και έξω από το τατάμι.

Δε φοράμε κοσμήματα κατά τη διάρκεια της προπόνησης.
Συνηθίζεται, τη στιγμή του χαιρετισμού στην αρχή του μαθήματος, να λέμε
«Onegai shimasu» (παράκληση -Σας παρακαλώ) και στο τέλος «Arigatoo gozaimashita» (ευχαριστώ πολύ).
Κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διατηρούμε την αρμονία του Dojo και δίνουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας στην προπόνηση.

Μπορείτε να καλέσετε οποιονδήποτε να έρθει να δει ένα μάθημα, οποιαδήποτε στιγμή, αρκεί να τηρούνται οι παρακάτω κανόνες:

  1. Να κάθεστε διακριτικά και να μην τοποθετείτε ποτέ τα πόδια πάνω σε έπιπλα.
  2. Μην τρώτε και μη πίνετε κατά τη διάρκεια του μαθήματος.
  3. Μη μιλάτε σε κάποιον o οποίος βρίσκεται πάνω στο τατάμι.
  4. Μην περιφέρεστε όταν o δάσκαλος δείχνει ή διορθώνει μία κίνηση.

Παρόλο που υπάρχουν πολλοί κανόνες ν\’ αφομοιώσετε, η σωστή συμπεριφορά έρχεται φυσικά όταν προπονείστε τακτικά. Μην προσβάλλεστε όταν σας γίνεται μια υπόδειξη, καθώς κάθε διόρθωση είναι σημαντική για την ασφάλεια όλων και έχει ένα συγκεκριμένο σκοπό.

Το Aikido δεν είναι θρησκεία, αλλά μια αδιάκοπη άσκηση για τη τελειοποίηση του πνεύματος.

«Το να τραυματίσεις έναν αντίπαλο είναι να τραυματίσεις τον εαυτό σου. Ο έλεγχος της επιθετικότητας χωρίς την πρόκληση τραυματισμού είναι η Τέχνη της Ειρήνης».
Morihei Ueshiba

Leave a Comment