Ο Ροντρίγκο Ρόχας από τη Χιλή στο βάθρο των νικητών

Κύπελλο Gichin Funakoshi 2017

Rodrigo Rojas ο ξενόφερτος

Rodrigo Rojas: Ο αμφισβητούμενος πρωταθλητής του Κύπελλου Gichin Funakoshi 2017 και η διαφορά μεταξύ του παραδοσιακού Shotokan και του σπορ καράτε

Το 2017, ένας σεισμός έλαβε χώρα που άλλαξε το τοπίο του παραδοσιακού Shotokan καράτε. Ο Ροντρίγκο Ρόχας από τη Χιλή έσπασε το νικηφόρο σερί των, δεσποζόντων Ιαπώνων Καρατέκα στο διαγωνισμό κούμιτε στο 14ο Κύπελλο Gichin Funakoshi, στο επίσημο παγκόσμιο Πρωτάθλημα της JKA στο Limerick,της Ιρλανδίας. Από το 1998, κανένας μη-Ιάπωνας δεν κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της JKA. Και κανείς δεν περίμενε ο Ροντρίγκο Ρόχας να το αλλάξει αυτό. Ωστόσο, το έκανε και η έκπληξη ήταν μεγάλη.

Αμέσως μετά την επιτυχία του επί του Okada Yasunori υψώθηκαν πολλές επικριτικές φωνές. Οι περισσότεροι από αυτές περιστρέφονταν γύρω από τη συμπεριφορά του Ροντρίγκο κατά τη διάρκεια των αγώνων του. Ενώ κανείς δεν τον κατηγόρησε για μη «ευ αγωνίζεσθαι», οι περισσότεροι από τους σχολιαστές επέκριναν τον τρόπο αντιμετώπισης των διαιτητών και ο τρόπος του πανυγυρισμού όταν σκόραρε ένα σημείο. Και τα δύο, όπως το περιέγραψαν οι επικριτές, δεν ήταν καθόλου bushido, αλλά μάλλον αλαζονικά. Υπερβολικές επευφημίες μετά το σκορ και κούνημα του κεφαλιού μετά από αρκετές αποφάσεις των διαιτητών θεωρήθηκαν ως ασέβεια και ντροπή για το παραδοσιακό Shotokan Karate Do.

Δεν ξέρουμε τον Ροντρίγκο. Δεν γνωρίζουμε τις προθέσεις του, τον χαρακτήρα του, την ανατροφή, τις πεποιθήσεις ή τον τρόπο ζωής του. Και δεν είναι στις προθέσεις μας να κρίνουμε κανέναν.

Παραδοσιακό vs Αθλητικό (σπορ) καράτε

Ωστόσο, αν κάποιος συμφωνεί με τους επικριτές ή όχι, η περίπτωση του Ροντρίγκο Ρόχας αποκαλύπτει τις βαθιές διαφορές μεταξύτου παραδοσιακού Shotokan Karate Do και του Σπορ Καράτε, όπως αυτή ασκείται εντός της WKF. Ο ίδιος ο Ροντρίγκο αγωνίζεται στην WKF εδώ και αρκετά χρόνια. Είναι επίσης συμμέτοχος του άκρως εμπορευματοποιημένου τουρνουά καράτε μάχης (Karate Combat).

Και στις δύο οργανώσεις αθλητισμού, τα μετάλλια, και τα συμβόλαια χορηγίας είναι πιο σημαντικά από την σεβάσμια συμπεριφορά. Όπως όλοι θα μπορούσαν να δουν κατά τη διάρκεια του τελευταίου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της WKF στη Μαδρίτη, η αλαζονική συμπεριφορά και τα συναισθηματικά ξεσπάσματα ήταν η κανονικότητα. Η εκπαίδευση του νου, οι καλοί τρόποι, η ταπεινότητα, η ηθική συνείδηση και το πνεύμα, με μια λέξη το Ντο, είναι δευτερεύοντα ή όχι μέρος στο πρόγραμμα σπουδών του Αθλητικού Καράτε.

Για μας, ωστόσο, το Shotokan Karate Do είναι ένας τρόπος για να ενδυναμώνουμε τους ανθρώπους ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως σωματικά, νοητικά, συναισθηματικά και πνευματικά το δυναμικό τους ως ανθρώπινα όντα και να τους ελευθερώσουμε από αρνητικές επιρροές. Είναι, επίσης, ένα μέσο για να εκπολιτίσουμε τον κόσμο και να καθοδηγήσουμε τους ανθρώπους σε μια μη βίαιη, με σεβασμό, και ταπεινή κατεύθυνση. Το Ντο είναι υψίστης σημασίας για μας. Αυτός είναι ο τρόπος μας για το Shotokan.

Αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε αφήστε μας ένα σχόλιο παρακάτω και ας συζητήσουμε. Osu!

Πηγή: https://shotokantimes.com/2018/11/27/rodrigo-rojas-the-disputed-gichin-funakoshi-cup-champion-of-2017/