Άγνωστη χρονιά, πιθανόν στη Ν. Αφρική Τανάκα-Τζάκσον-Yuukikan_Dojo

Νοτιαφρικανοί δάσκαλοι, οι μεγάλοι άγνωστοι

Nigel Jackson

Ο sensei Nigel Jackson ένας αληθινός Νοτιοαφρικανός πρωτοπόρος και θρύλος.

του Paul Danos*

Ο Nigel Jackson άφησε την Νότια Αφρική για την Ιαπωνία το 1967 με τη σύζυγό του Υβόν και νεογέννητο γιο του, γοητευμένος από την ανατολίτικη τέχνη του Καράτε, και ξεκίνησε ένα ταξίδι που κράτησε 5 εξαντλητικά χρόνια στην έδρα της JKA.

Είναι ο μοναδικός Νοτιοαφρικανός που κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα των εκπαιδευτών, το σκληρότερο πρόγραμμα Καράτε, όπου οι περισσότεροι δυτικοί θα εγκατέλειπαν!

Αυτός μαζί με τον Enio Vezzuli (Βραζιλία) τον Leon Montoya (Κολομβία) τον Μάλκολμ Φίσερ (Καναδάς) και μαζί με τον συχωρεμένο Horst Handel (Γερμανία) αποφοίτησαν από το πρόγραμμα των εκπαιδευτών της JKA.**

Αόρατοι

Η JKA με ανάγωγο τρόπο αφαίρεσε τα ονόματά τους ως αποφοίτους της JKA από την ιστοσελίδα της.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ιαπωνία, ο sensei Nigel και η σύζυγός του δίδαξαν αγγλικά για να συντηρήσουν τους εαυτούς τους, ενώ στο μεταξύ στην έδρα της JKA οι Ιάπωνες συμμαθητές του προσπαθούσαν να τον εξοντώσουν! Η επιμονή και η ψυχική αντοχή του τον έσπρωξαν μπροστά.

Ο Okuda sensei ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν στην Ιαπωνία στην JKA και που ζει τώρα στη Βραζιλία διαχώρισε την θέση του από την JKA. Δήλωσε ότι ο Sensei Nigel είναι πραγματικός SAMURAI!!

Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο για τον Sensei Nigel, ποτέ δεν τον άκουγα να καυχηθεί ή να επιδειχτεί, πάντα ήταν ταπεινός, αλλά ακόμα θα μπορούσε να μετατραπεί σε μαινόμενο ταύρο εάν ήταν απαραίτητο.

Τον θεωρώ άνθρωπο με σωστό χαρακτήρα και ακεραιότητα.

Ένα πολεμιστή πρώτης κατηγορίας!

Εμείς ως Νοτιοαφρικανοί είχαμε την τύχη να είχαμε σπουδαίους εκπαιδευτές όπως αυτόν και άλλους.

Oss !!

Σημειώσεις

* Ο Paul Danos είναι Έλληνας της Νοτίου Αφρικής που ζει στις ΗΠΑ στην πολιτεία της Φλόριντα σήμερα.

** Η σειρά των επιτυχόντων δεν είναι ακριβής χρονικά. Τον Ένιο Βεζούλι δεν θυμάμαι να τον είχα ακούσει πριν. Εν τούτοις ανακαλύπτω πως είναι σημείο αναφοράς στην Βραζιλία. Ο δάσκαλος Τζάκσον ήταν συμμαθητής με τον δικό μας Γιάννη Βερώνη τον οποίο επαίνεσε ως πολύ δυνατό καρατέκα. Ο Λέον Μοντόγια ήταν συμμαθητής μου τόσο στο Χόμπου ντόζο όσο και στο Χοϊτσουγκαν (το προσωπικό Dojo του δάσκαλου Νακαγιάμα το οποίο πέρασε στα χέρια του δασκάλου Καβαβάντα στην συνέχεια) την περίοδο 88-89. Τον ξαναβρήκα ήδη δόκιμο δάσκαλο το ’94 που επέστρεψα στην Ιαπωνία. Αν θυμάμαι καλά, το ’95 πρέπει να αποφοίτησε από την σχολή των δασκάλων. Σήμερα βρίσκεται στην ιαπωνία και διδάσκει πάλι στο Χοϊτσουγκαν.

Υπάρχουν και άλλες δυο παραλείψεις στην λίστα. Είναι ο δάσκαλος Pemba Tamang από το Νεπάλ ο οποίος αποφοίτησε από την ίδια σειρά με τον δάσκαλο Νάκα το 1989 και ο Walter Crockford επίσης από τον Καναδά ο οποίος ήταν ήδη δόκιμος δάσκαλος το 1989. Υπάρχει μια βασική διαφορά όμως. Ο δάσκαλος Nigel Jackson αποφοίτησε από την σχολή των εκπαιδευτών την δεκαετία του 70. Εικάζω, έχωντας παρακολουθήσει την Ιαπωνία για μερικά χρόνια, ότι ήταν πολύ δύσκολη, τότε, η ζωή στην Ιαπωνία, κάνωντας την σημερινή να μοιάζει με αστεία.

placeholder

Leave a Comment