16 °C Athens, GR
22/09/2022

Ο πατέρας του Σότοκαν Ρίου Κασέ Χα

kase kanazawa enoeda shirai yuukikan dojo

Ο πατέρας του SHOTOKAN-RYU KASE HA

Τα πρώτα χρόνια

Γεννημένος στην Ιαπωνία 9 Φεβρουαρίου 1929, ο Shihan Taiji Kase (10ο Dan SRKH) ήταν ένας από τους λίγους Δασκάλους ο οποίος, στην ηλικία των 71 ετών, ήταν ακόμη σε πλήρη δραστηριότητα μέχρι το θάνατό του 2004. Παντρεμένος, με δύο κόρες, αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του, στην άσκηση και τη διδασκαλία του  Karate-Do. Ο Shihan Taiji Kase εξασκούσε ήδη το τζούντο στην ηλικία των 6 ετών. Έλαβε το δεύτερο νταν το 1944. Κατά την ίδια χρονιά ξεκίνησε να εξασκείται στο Karate-Do. Έπεσε κατἀ τὐχη σε ένα βιβλιοπωλείο στο βιβλίο “Karate-Do Kyohan” του O Sensei Gichin Funakoshi (Σεβάσμιου δασκάλου Γκιτσίν Φουνακόσι), το φυλλομέτρησε και ήταν πολύ εντυπωσιασμένος γιατί ήξερε ήδη το Τζούντο, το Κέντο  και το Αϊκίντο αλλά όχι το Karate-Do. Στη συνέχεια πήγε να κάνει γνωριμία του Σεβάσμιου δασκάλου Γκιτσίν Φουνακόσι και του Σεβάσμιου δασκάλου Yoshitaka Funakoshi και οι οποίοι, αφού βεβαιωθηκαν για τις προθέσεις του νεαρού Kase, τον έκαναν αποδεκτό ως μαθητή στο Shotokan ντότζο. Εκείνη την εποχή, ο Shihan Taiji Kase ήταν 15 ετών.

Εξασκούσε τότε ταυτόχρονα το Judo και το Karate-Do. Επρόκειτο να πάρει το 3ο Dan στο Judo, όταν αναγκάστηκε να σταματήσει την πρακτική, διότι το Karate-Do τον απορρόφησε πλήρως. Στα τέλη Μαρτίου του 1945, σε ηλικία μόλις 16 ετών, κατετάγη στην Αρμάδα (Πολεμικό Ναυτικό), και πιο συγκεκριμένα στο ειδικό σώμα των καμικάζι. Ωστόσο, ο πολέμος τέλειωσε τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Μετά τον πόλεμο

Όταν τελείωσε ο πόλεμος, το Dojo Shotokan είχε καταστράφει στους βομβαρδισμούς, ο Sensei Yoshitaka Funakoshi είχε πέθανει από πνευμονική γάγγραινα ή κάτι τέτοιο, και οι παλιοί μαθητές που είχαν επιζήσει στον πολέμο βρίσκονταν διάσπαρτοι σε όλη την Ιαπωνία. Ο δάσκαλος Taiji Kase μη  βρίσκοντας ντότζο όπου θα μπορούσε να ασκηθεί, ξανάρχισε την πρακτική του Τζούντο μέχρις ότου, σταδιακά οι παλιοί μαθητές του δασκάλου Gichin Funakoshi που επέζησαν της σύγκρουσης ξαναπήραν επαφή με τον δάσκαλο Gichin Funakoshi και τον βοήθησαν να τα ξαναρχίσει όλα, επαναλαμβάνοντας την εκπαίδευσή τους και συνεργαζόμενοι για τη μεταρρύθμιση του Shotokan ντότζο.

1950 Τάϊτζι Κάσε αριστερά εναντίον Χιντετάκα Νισιγιάμα δεξιά
1950 Τάϊτζι Κάσε αριστερά εναντίον Χιντετάκα Νισιγιάμα δεξιά

Ο δάσκαλος Taiji Kase ξανάρχισε λοιπόν την  προπόνηση με τον δάσκαλος Gichin Funakoshi. Ήταν, μαζί με τον Shihan Masatoshi Nakayama και τον Shihan Obata, ένα από τους πρωτοπόρους στο να κάνει να αναβίωσει το Karate-Do στην μεταπολεμική Ιαπωνία οι προπονήσει ς είναι σκληρές και πολλοί εγκαταλείπουν, αλλά εκείνοι, όπως ο Masatoshi Nakayama, ο Hidetaka Nishiyama, Kanazawa , Taiji Kase κλπ. …., που προέκυψαν θα είναι μέρος της ιστορίας του νέου Karate-Do Shotokan-Ryu.

Είναι το 1946, που ο δάσκαλος Taiji Kase κέρδισε το ShoDan (1ο Dan) Karate-Do και το 1949, όντας  αρχηγός του Πανεπιστήμιου Senshu, έλαβε το SanDan (3ο Dan). Κατά τη διάρκεια του ίδιου έτους ο δάσκαλος Masatoshi Nakayama ενοποίησε το Shotokan για τη δημιουργία της All Japan Karate Association (JKA). Ο Shihan Taiji Kase εντάχθηκε στην JKA για να αφιερωθεί επαγγελματικά με τη διδασκαλία αυτόυ που ήθελε.

Σεμινάριο Κάσε
Σεμινάριο Κάσε

Ωστόσο, έκανε πάντα ένα Karate-Do πολύ ιδιαίτερο και παρόλο που ο ίδιος ήταν ο κύριος εκπαιδευτής της JKA στην Ευρώπη ή τη δουλειά του ήταν να εκπαιδεύσει τους εκπαιδευτές της JKA στο Kumite (αναμέτρηση), συμπεριλαμβανομένου του δασκάλου Enoeda, Ochi, Hiroshi Shirai και πολλούς άλλους. Παρέμεινε σε επαφή με τους δασκάλους του Nihon Karate-Do Shotokai, παρά το γεγονός ότι αυτές οι δύο ομάδες διαχωρίστηκαν πλήρως μετά από τον θάνατο του δασκάλου Gichin Funakoshi λόγω διαφόρων διαφωνιών. Είναι απόλυτα φυσιολογικό ο δάσκαλος Taiji Kase να διατηρεί αυτή τη σχέση καθώς ένας από τους κύριους εκπαιδευτές του ήταν ο δάσκαλος Genshin Hironishi ο Αρχηγός Εκπαιδευτής του Shotokan Dojo και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Shotokai στην Ιαπωνία μετά το θάνατο του δασκάλου Egami και μέχρι μέχρι το θάνατό του τον Δεκέμβριο του 1999.

Αποστολές εκτός Ιαπωνίας

Το 1964 έφυγε από την Ιαπωνία για να διδάξει στις παρακάτω χώρες και ηπείρους. Το 1964, πέρασε τρεις μήνες στη Νότια Αφρική. Το 1965, δίδαξε στη Νότιο Αφρική με τον δάσκαλο Kanazawa, Hiroshi Shirai και Enoeda και επίσης πραγματοποίησε εκείνο το χρόνο μια περιοδεία εκπαίδευτικων σεμιναρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία. Από τον Οκτώβριο του 1965 – Μάρτιο του 1966, έκανε το ίδιο στην Ολλανδία και το Βέλγιο. Από το Μάρτιο έως τον Αύγουστο του 1967 πήγε στο Μιλάνο (Ιταλία) για να βοηθήσει να εγκατασταθεί ο δάσκαλος Hiroshi Shirai. Στη συνέχεια μετέβη στη Γαλλία και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι. Για το ντεμπούτο του στο Παρίσι, χρειάστηκε να αποδείξει την αξία του. Αναμετρήθηκε τότε με τους πρωταθλητές και τους γαλλους ειδικούς του Karate-Do, της εποχής. Σταδιακά, έδειξε ότι το Karate-Do που εξασκούσε  ήταν πολύ ανώτερο και δεν είχε καμία σχέση με αυτό που ήταν τότε γνωστό ως τέτοιο …

Ενοέντα, Κάσε, Σιράϊ σε κάποιο σεμινάριο.
Ενοέντα, Κάσε, Σιράϊ σε κάποιο σεμινάριο.

Το 1986 ήταν ένα άλλο ορόσημο, εκείνη τη χρονιά ότι Shihan Taiji Kase αποφάσισε να κλείσει το Dojo του στο Παρίσι και να αφιερωθεί αποκλειστικά και μόνο για να διδάξει την τέχνη του σε ολόκληρο τον κόσμο μακριά από οποιαδήποτε επιρροή πολιτικοαθλητική ώστε να εδραιώσει το δικό του κλάδο.

Προσωπικό όραμα

Το 1989, ο δάσκαλος Taiji Kase ιδρύσε με τον δάσκαλο Hiroshi Shirai, την  Παγκόσμια Ακαδημία Karate Σότοκαν (WKSA), πριν αλλάξει το όνομά της το 2001 για να την μετονομάσει: Shotokan Ryu Kase-Ha (SRKH) με τον δάσκαλο Taiji Kase ω πρόεδρο;μέχρι το «μέχρι το θάνατό του στις 24 Νοέμβρη 2004. Κύριος στόχος της Ακαδημίας είναι η εκπαίδευση των μαύρων ζωνών και των επαγγελματιών του Karate-Do Shotokan -Ryu. . Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του είναι πραγματικά αυτοί να συνεχίζουν να αναπτύσσονται, έτσι ώστε οι μελλοντικές γενιές να μπορούν με την σειρά τους να προοδεύσουν σωστά, διαφυλάσσοντας έτσι το Karate-Do όπως ο ίδιος το βλέπει.

Δάσκαλος Κάσε με μικρούς καρατέκα.
Δάσκαλος Κάσε με μικρούς καρατέκα.

Μέχρι σήμερα, η ομοσπονδία και το στυλ του δάσκαλου Taiji Kase είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο και στο Βέλγιο, όπου υπάρχουν μεγάλοι δάσκαλοι που έχουν εκπαιδευτεί από την  Shotokan Ryu Kase-Ha (SRKH), συμπεριλαμβανομένων των δασκάλων Ντιρκ Χην (Dirk Heene)  μέλους του Εκτελεστικής επιτροπής (Shihankaï)  και κύριου εκπαιδευτή της Βελγικής Ακαδημίας Shotokan Καράτε (BKSA).

Πολυμέσα

 

 

Related articles

ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ

Ο Μασατόσι Νακαγιάμα σε εκτέλεση τεχνικής κάτα

Μασατόσι Νακαγιάμα και JKA

Μασατόσι Νακαγιάμα η ψυχή της JKA Ο δάσκαλος Μασατόσι Νακαγιάμα O Μασατόσι Νακαγιάμα 中山 正敏 υπήρξε διεθνώς αναγνωρισμένος Ιάπωνας δάσκαλος του Shotokan karate. […]

shuhari large 1

Shuhari

Τι είναι Shuhari; Καράτε & Shuhari Το Shuhari  守 破 離  (Σου-χά-ρι) είναι μια παλιά λέξη / μεθοδολογία εκμάθησης που παρατηρείται στο τυπικό […]

Leave a Reply