Ο Βασιλιάς της Οκινάβα με ευγενείς του.

Οκινάβα και σαμουράι

 

Παρανοήσεις

Ο «μύθος του σαμουράι»

Πολλοί Καρατέκα (εξασκούμενοι στο Καράτε ) και δάσκαλοι ομοίως εξισώνουν το Karate-do ως μια «Πολεμική τέχνη», αλλά το ειρωνικό είναι ότι στο παλιό βασίλειο Ryukyu (Ρύου-Κύου ή Οκινάβα), δεν υπήρχε τάξη πολεμιστών! Στην ιαπωνική ηπειρωτική χώρα, υπήρχε φυσικά μια ξεχωριστή και κληρονομική κατηγορία πολεμιστών που αναφέρονται ως «σαμουράι» (侍 • 士). Ωστόσο, παρόλο που οι Οκιναβέζικες λέξεις «samuree» (侍) και «bushi» (士) είναι δάνεια από τις ιαπωνικές λέξεις «samurai» και «bushi» και χρησιμοποιούν το ίδιο kanji, δεν αναφέρονται σε πολεμιστή, αλλά σε ευγενείς. Επομένως, τα «samuree» και «bushi» δεν πρέπει να συγχέονται με την ιαπωνική έννοια για αυτές τις λέξεις.

Γιατί είναι αυτό σημαντικό;

Λοιπόν, πολλοί δάσκαλοι της Οκινάβα στις αρχές του 20ού αιώνα, τόσο συνειδητά όσο και ασυνείδητα, εξίσωσαν τους όρους και δημιούργησαν σύγχυση. Το κίνητρο τους για να γίνει αυτό ήταν αρκετά απλό, καθώς επικεντρώνονταν στην βελτίωση της φτωχής Οκινάβα (μέχρι σήμερα η φτωχότερη επαρχία της Ιαπωνίας).Το έκαναν αυτό προσπαθώντας να γίνουν «Ιάπωνες» και στη συνέχεια οι δάσκαλοι Καράτε της Οκινάβα προβίβασαν την πολεμική τέχνη τους κάτω από το κεφάλαιο των ιαπωνικών πολεμικών παραδόσεων που κατάγονται από την τάξη των πολεμιστών και αγκαλιάζουν το bushido (κώδικας τιμής). Ωστόσο, αυτή ήταν μια ολοκληρωμένη σκευωρία από την μεριά των Οκιναβέζων. Δεν υπήρχε τάξη πολεμιστών ή κώδικας bushido στο παλιό βασίλειο Ryukyu.Ο ισχυρότερος υποστηρικτής αυτού του κινήματος ήταν ο ιδρυτής του Shotokan Funakoshi Gichin. Στα γραπτά του υπογράμμιζε συνεχώς το Καράτε-ντο πως αγκαλιάζει το ιαπωνικό πνεύμα του σαμουράι (Yamato-damashi) και αναφερόταν στους δασκάλους του Karate-do του παρελθόντος ως πολεμιστές ή σαμουράι. Αλλά ιστορικά η πλειοψηφία των ευγενών ήταν βασιλικοί αξιωματούχοι που εργάζονταν μέσα και γύρω από την πρωτεύουσα Shuri. Σε γραπτά έγγραφα οι ευγενείς αυτοί δεν αναφέρονται ως «samurai / samuree / bushi» αλλά ως shizoku (士族), ή αν ο ευγενής ήταν από το χωριό Kume, yukatchu (良人).Ο Φουνακόσι, στις προσπάθειές του να διαδώσει το Karate-do στην ηπειρωτική Ιαπωνία, απέτυχε να εξηγήσει στα βιβλία του τη διαφορά μεταξύ του πώς χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιοι όροι στην Οκινάβα έναντι της Ιαπωνίας.
«η πρόοδος του έρχεται σε εκείνους που προπονούνται και προπονούνται. Η εξάρτηση από μυστικές τεχνικές θα σας οδηγήσει πουθενά.»Morihei Ueshiba
Το λάθος αυτό επιδεινώθηκε όταν τα βιβλία του μεταφράστηκαν στα αγγλικά. Ως αποτέλεσμα, γεννήθηκε ο «μύθος του σαμουράι» στο Karate-do της Οκινάβα.

Πολυμέσα

Leave a Comment