16 °C Athens, GR
06/07/2022

Παραδοσιακό Ζίου Ζίτσου-Χαϊδάρι

Το παραδοσιακό Ζου Ζίτσου όπως εκφράζεται μέσα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ζου Ζίτσου (WJJF), αποτελεί στην Ελλάδα έναν αυτόνομο κλάδο, ο οποίος δεν είναι αναγνωρισμένος απο την ΓΓΑ, καθώς δεν είναι μαχητικό άθλημα,

Παραδοσιακό Ζίου Ζίτσου Σεμινάριο στο yuukikan_dojo Χαϊδάρι

Εκπαίδευση στο παραδοσιακό Ζίου Ζίτσου στο Χαϊδάρι

Το παραδοσιακό Ζίου Ζίτσου όπως εκφράζεται μέσα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία JuJitsu (WJJF), αποτελεί στην Ελλάδα έναν αυτόνομο κλάδο. Δεν είναι αναγνωρισμένος απο την ΓΓΑ, καθώς δεν είναι μαχητικό άθλημα, αλλά σύστημα αυτοάμυνας παραδοσιακού Ζίου Ζίτσου, στην σύγχρονη μορφή του. Αυτό βέβαια, από τη νέα σεζόν 2017-2018, θα αλλάξει και θα λειτουργεί και σαν κλάδος άθλησης, μέσα στους κόλπους της Ελληνικής Φίλαθλης Ομοσπονδίας Ζιου Ζιτσου – ΕΦΕΟΖΖ.

Ο δάσκαλος του dojo στο σεμινάριο Παραδοσικού Ζίου ζίτσου στο Χαϊδάρι με τους Δασκάλους Λυκιαρδόπουλο και Ανδριόπουλο.

Σχετικά με το παραδοσιακό Ζίου Ζίτσου της WJJF 

H WJJF ιδρύθηκε το 1976 από τον Βρετανό Robert Clark. Ο  στο Χαϊδάρι ύστερα από μελέτη αρκετών παραδοσιακών στυλ Ζίου Ζίτσου, Άικι ζούτσου κτλ, δημιούργησε την WJJF. Έτσι πάντρεψε τεχνικές, νοοτροπίες και τακτικές μάχης από 3 Koryu, παραδοσιακά στυλ της Ιαπωνίας.

Από το 2012 όπου και απεβίωσε ο ιδρυτής της, ανέλαβε πρόεδρος και συνεχιστής του έργου του ο Ιταλός grand Master Giakommo S. Bertoleti.  Αυτός μαζί με τον Robert Clark είχαν δημιουργήσει το περίφημο Syllabus της WJJF. Ο G.S. Bertoleti, είναι μια σπουδαία προσωπικότητα της παγκόσμιας κοινότητας των πολεμικών τεχνών. Έχει καταφέρει να αναγνωρίσει την WJJF από προ-Ολυμπιακές επιτροπές και οργανισμούς όπως η TAFISA και η WJJ Confederation.

Τα διπλώματα της WJJF έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα διεθνώς και είναι η μόνη οργάνωση εκτός Ιαπωνίας που έχουν αναγνωρίσει οι Ιάπωνες, στο Ζίου Ζιτσου.

Με ένα δίκτυο με πάνω από 45 χώρες η WJJF διοργανώνει σε ετήσια βάση τουλάχιστον 10 διεθνή σεμινάρια , camp και άλλα events με τους μεγαλύτερους εκπαιδευτές του κόσμου στον χώρο του Ju Jitsu. Ένα τέτοιο σεμινάριο έλαβε μέρος και στην χώρα μας στην σχολή του αντιπροσώπου της WJJF, για την Ελλάδα του Νεκτάριου Λυκιαρδόπουλου. Τον Ιανουάριο του 2013 και φέτος, τον Φεβρουάριο του 2017, πραγματοποιήθηκε στο ΣΕΦ και το 2ο διεθνές σεμινάριο στην Ελλάδα, με τεράστια ανταπόκριση κι επιτυχία!.

Σεμινάριο Παραδοσιακού Ζίου Ζίτσου. Ο δάσκαλος Ανδριόπουλος παρακολουθεί από κοντά την τεχνική 17 Σεπτεμβρίου 2017

Ιεραρχία του παραδοσιακού Ζίου Ζϊτσου

Οι ζώνες στην ιεραρχία του Ζίου Ζίτσου είναι ως εξής: Λευκή – Κίτρινη – Πορτοκαλί – Πράσινη – Μπλε – Μωβ – Καφέ – Μαύρη. Υπάρχει ειδική ξεχωριστή ύλη για την παιδική ηλικία, που κρατάει απ έξω τις πολύ επικίνδυνες τεχνικές. Στην ηλικία των 16 ετών κάποιος μπορεί να δώσει εξετάσεις για την κανονική Μαύρη Ζώνη. Ενώ νωρίτερα, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, μπορεί να λάβει την Μαύρη Ζώνη Junior, από το Ελληνικό Δίκτυο και στα 16, θα πρέπει να δώσει εξετάσεις για την κανονική.

Το παραδοσιακό Ζίου Ζίτσου όπως εκφράζεται μέσα από το syllabus της WJJF, αποτελεί μοναδική περγαμηνή για όποιον το ολοκληρώσει μέχρι την Μαύρη Ζώνη 1ου  Νταν. Είναι η βάση πάνω στην οποία μπορεί να υποστηρίξει οποιοδήποτε σύστημα κι αν κάνει. Σε αυτό το πνεύμα λοιπόν, το Ζίου Ζίτσου WJJF, απευθύνεται σε εκπαιδευτές από διάφορα στυλ αυτοάμυνας: Krav Maga, Street Fight, Military Combat Systems κτλ. Αλλά και αγωνιστικά στυλ όπως Judo, Brazilian Jiu Jitsu, Sport Jiu Jitsu, Pagration, καθώς και Karate, Tae Kwon Do, Kick Boxing κ.α.. Οι  Οι εκπαιδευτές μπορούν να εμπλουτίσουν το σύστημα που ήδη καλλιεργούν ή να το αναπτύξουν ξεχωριστά.

Θεμελιώδεις αρχές του παραδοσιακού Ζίου Ζϊτσου

Μέσα από την ενασχόληση στο παραδοσιακό Ζου Ζίτσου, μαθαίνει σε σωστές βάσεις κάποιος τις θεμελιώδεις αρχές της μάχης σώμα με σώμα. Αρχές όπως απόσταση, σωστή στάση, σωστός χρονισμός, κτυπήματα σε 1ο χρόνο, εισόδους στον αντίπαλο, σπάσιμο ισορροπίας. Ακόμα έλεγχος, ρίψεις, ακινητοποιήσεις και κλειδώματα στο έδαφος, μάχη εδάφους, αντιμετώπιση πολλών αντιπάλων, αντιμετώπιση αντιπάλων πεσμένος στο έδαφος, αντιμετώπιση όπλων κ.α.

Mέσα από το δίκτυο της WJJF, θα υπάρχουν σεμινάρια με ιδιαίτερη θεματολογία, που απορρέει από το παραδοσιακό Ζούτσου. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα 3 σεμινάρια “Close Quarter Combat”, για σώματα ασφαλείας και πολίτες. Ακόμα σεμινάριο χρήσης και αντιμετώπισης μαχαιριού και ραβδιού, καθώς και γυναικείας αυτοάμυνας. Όλα είναι εστιασμένα στην φιλοσοφία και τεχνογνωσία από το παραδοσιακό Ζίου Ζίτσου.

Η σχολή πολεμικών τεχνών Yuukikan dojo έχει εντάξει το παραδοσιακό Ζίου Ζίτσου του δικτύου της WJJF στον κύκλο μαθημάτων της. Έτσι μαζί με τα μαθήματα καράτε και Τζούντο υπάρχει δυνατότητα προπόνησης τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων. Για τις ώρες παρακαλούμε δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Related articles

ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ

Leave a Reply