16 °C Athens, GR
06/07/2022

Σύλλογος ή Ντόζο;

Πριν εκθέσουμε τις λεπτομέρειες στην παρουσίαση του συλλόγου μας πιστεύουμε πως είναι σκόπιμο να τραβήξουμε μερικές διαχωριστικές γραμμές. Στην Ελλάδα για να γίνει κάποιος δάσκαλος πολεμικών τεχνών ώστε να έχει την δυνατότητα να λειτουργεί νόμιμα θα πρέπει να υπάρχει πάντα ένας αθλητικός σύλλογος. Οι σύλλογοι είναι νομικές οντότητες συμβατές και επιτρεπόμενες από το Σύνταγμα της χώρας. 

Ο χώρος που ασκούνται οι πολεμικές τέχνες λέγεται ντόζο (dojo – 道場). Οι πολεμικές τέχνες δεν είναι σπορ και το ντόζο δεν είναι ένα απλό γυμναστήριο. Το ντόζο είναι ένας χώρος πειθαρχίας και χώρος προσπάθειας να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Ο σεβασμός και η εκτίμηση στο χώρο του ντόζο είναι αναγκαίες πράξεις. Αυτό ακόμα απαιτεί τον καθημερινό καθαρισμό του πριν και μετά την προπόνηση. Ο καθαρισμός είναι επίσης μέρος της προπόνησης του ασκούμενου. Ο δάσκαλος λέγεται έτσι γιατί δεν είναι απλά ο προπονητής όπως τον θέλει ο Ελληνικός νόμος. Ο ίδιος νόμος βλέπει τους ασκούμενους σαν αθλητές παρόλο που συχνά δεν είναι τέτοιοι. Η έννοια του αθλητή προυποθέτει αγώνες. Πολλοί μαθητές δεν ενδιαφέρονται καθόλου από τους αγώνες. Αυτοί αναπόφευκτα προβλέπονται μάλλον για τις μικρές ηλικίες και έχουν και μοριοδότηση. Τώρα τι σχέση έχει το «ευ αγωνίζεσθαι» με την μοριοδότηση είναι στοιχείο ενδιαφέροντος.

Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται κομφούζιο. Ο σύλλογος για να μπορέσει να υπάρξει πρέπει να ενταχθεί σε ομοσπονδία με πνεύμα και αντικείμενο συχνά  εντελώς διαφορετικό από το περιεχόμενο της διδασκαλίας. Η ψυχή του συλλόγου, ο δάσκαλος πρέπει να είναι προπονητής όπως τον θέλει ο αθλητικός νόμος. Έχουμε λοιπόν μια κατάσταση σαν το κρεββάτι του Προκρούστη. Συχνά δε ενώ η υπάρξη οποιουδήποτε συλλόγου διασφαλίζεται από το Σύνταγμα η λειτουργεία του εμποδίζεται από τους εμπλεκόμενους ΔΥ οι οποίοι λειτουργούν εκβιαστικά. Τέλος η ύπαρξη του χαρτιού του προπονητή δεν διασφαλίζει ότι ο κάτοχος έχει επαρκή γνώση και προσόντα για να δώσει κατευθύνσεις ζωής. 

Τέλος θα πρέπει να διαλύσουμε μια εκτεταμένη παρεξήγηση. Πολεμικές τέχνες δεν είναι το πώς μπορεί κανείς να τους δέρνει όλους. Όπως έλεγε κι ένας μεγάλος δάσκαλος «αν θέλεις να τους νικάς όλους πάρε ένα όπλο.»

Το ντόζο και οι περιπέτειές του

Το Yuukikan Dojo σαν ιδέα ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2007 στο Χαϊδάρι. Από την γέννησή αφορά ένα ντόζο που διέπεται από τις παραδοσιακές αρχές του Ιαπωνικού Budo (Μπούντο). Δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς αφού ο ιδρυτής έζησε και προπονήθηκε για χρόνια στην Ιαπωνία. Όμως για να υπάρξει στην Ελλάδα χρειαζόταν σύλλογο και έτσι στήριξε την νομική του βάση σ’ ένα σύλλογο που προυπήρχε.

Δημιουργήθηκε για να διδάξει παραδοσιακό Shotokan ή Budo καράτε, το καράτε της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας JKA. Ο Sensei Κώστας Μουρούτσος, υπήρξε εκπρόσωπος στην Ελλάδα της KWF (Karate no michi) μέχρι to 2011. Eίναι ιδρυτικό μέλος της JKA WF HELLAS, και μπορεί να θεωρηθεί υψηλόβαθμος Έλληνας καρατέκα. Ταυτόχρονα είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής και διαιτητής της JKA. Την πιστοποίηση την έλαβε μετά από ανοικτές στο κοινό εξετάσεις. Τις εξετάσεις πραγματοποιούν οι επισκεπτόμενοι Ιάπωνες δάσκαλοι-εξεταστές με εξουσιοδότηση από την Ιαπωνία.

Σε αντίθεση με τυχόν γνωστά μοτίβα πρέπει να σημειωθεί πως τα αποτελέσματα δεν είναι εξασφαλισμένα προκαταβολικά. Δίνωντας εξετάσεις για το πρώτο νταν την περίοδο 88-89, στο Τόκυο χρειάστηκαν 3 φορές εξετάσεις για την απόκτησή του. Με άλλα λόγια η τεχνική ποιότητα είναι στην χειρότερη περίπτωση κάτι περισσότερο από το μέσο. Προς το παρόν, οι εξεταστές έρχονται μια φορά το χρόνο για σεμινάρια και εξετάσεις στην Ελλάδα. Η πιστοποίηση αναγνωρίζεται σχεδόν παγκοσμίως όπου υπάρχει ο σαφής διαχωρισμός παραδοσιακού και σπορ καράτε.

Λίγα λόγια για το Shotokan

Ιδρυτής του Shotokan karate υπήρξε ο FUNAKOSHI Gitchin ενώ ο NAKAYAMA Masatoshi υπήρξε ο πρεσβευτής και αναμορφωτής του που φρόντισε για την διάδοσή του σε όλο τον κόσμο. Μαθητές του ΝΑΚΑΥΑΜΑ υπήρξαν οι OBATA, KANAZAWA, SHOJI, MORI, KASE κλπ. των οποίων μαθητής υπήρξε ο σενσέι Ιω. ΒΕΡΩΝΗΣ στο ντόζο του οποίου ξεκίνησε ο Κ. Μουρούτσος το 1981. Στην συνέχεια σενσέι του έγινε ο Τ. Οοτάκε και σεμπάι του οι κκ. Κραββαρίτης και Μπίκας. Στην συνέχεια λόγω παραμονής στην Γαλλία κατά καιρούς είχε δασκάλους είτε από την γραμμή του σενσέι KANAZAWA που είχε την δική του οργάνωση από το 1977, όπως ο M. Blanchard,  P. Suard ή του δάσκαλου Taiji KASE όπως οι Courtonne, P. Berthier, J.L. Morel, J.P. Lavorato.

Αναμνηστικό στυγμιότυπο από αγώνες με μαθητές του συλλόγου μας

Τέλος καλό, όλα καλά

Για πολλούς και διάφορους λόγους από το 2008 και μετά ο σύλλογος πήρε αποστάσεις από το Ελληνικό καράτε. Τόσο από την Ομοσπονδία όσο και από τους παλιούς γνωστούς και φίλους. Στην συνέχεια το 2015 δημιουργήθηκε νέος σύλλογος. Ο σύλλογος για την απόκτηση της φίλαθλης ιδιότητας έγινε μέλος της Ελληνικής ομοσπονδίας Τζούντο το 2016. Στην συνέχεια προέκυψαν θέματα με τον προπονητή του τζούντο. Eντάχτηκε στο GOSHIN JUTSU (Αυτοάμυνα) του Robert CLARK το 2017. Εκπρόσωπος στην Ελλάδα είναι ο δάσκαλος Νεκτάριος Λυκιαρδόπουλος. Στο μεταξύ το GOSHIN JUTSU απόκτησε αθλητική υπόσταση και έγινε κλάδος άθλησης της ΕΦΕΟΖΖ.

O Sensei Κώστας Μουρούτσος είναι πιστοποιημένος προπονητής της ΓΓΑ πλέον στο άθλημα του Ζίου-Ζίτσου. Το Ζίου-Ζίτσου υπήρξε πρόγονος πολλών σημερινών πολεμικών τεχνών και στην σημερινή του μορφή μπορεί να θεωρηθεί ως μίξη καράτε και τζούντο.

Το Yuukikan Dojo έχει θέσει ως σκοπό της ύπαρξης του να μεταλαμπαδεύσει τις αρχές του Ιαπωνικού μπούντο στους μαθητές του. Οι αρχές αυτές είναι η πειθαρχία, ο σεβασμός η αυτοεκτίμηση και ο αυτοέλεγχος. Εξασκεί και καλλιεργεί την εκγύμναση του σώματος σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις της προπονητικής, την ευλυγισία, την αντοχή ενώ διδάσκει τις αρχές της αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας.

Η ενασχόληση με τις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες της Ιαπωνίας έχει ως σκοπό την σφυρηλάτηση δυνατών χαρακτήρων και ισορροπημένων ανθρώπων. Από την άλλη ανθρώπων ικανών να προστατεύσουν τον εαυτό τους όταν παραστεί ανάγκη.

Από το 2015 και μετά ο σύλλογος για να βρει τον δρόμο του χρειάστηκε να μετακομίσει 3 φορές. Αυτή την στιγμή και μέχρι αλλαγής η διεύθυνση που μπορείτε να μας βρίσκετε είναι: