16 °C Athens, GR
27/10/2021

Σεμινάριο JKA 29-09-15 στην Χαλάστρα

Οι δάσκαλοι Οκούμα και Μόρι σσε ζαρέϊ

Σεμινάριο JKA μετά από χρόνια

Ήλθε ο καιρός

Στις 29/09/2015 έγινε στην Χαλάστρα Θεσσαλονίκης το πρώτο ύστερα από πολλά χρόνια Σεμινάριο JKA. Το σεμινάριο επισήμως, έγινε για να τιμήσει την μνήμη του συχωρεμένου δάσκαλου Σταύρου Γούγουλα ο οποίος είχε αναλάβει την διεύθυνση του Ελλ. τμήματος μετά τις διαδοχικές αποσύρσεις των δασκάλων Οοτάκε και Σανιώτη.

Διδασκαλία του κάτα Τεκκι Σόνταν στο Σεμινάριο JKA
Από την διδασκαλία του δάσκαλου Οκούμα στο Τέκκι.

Από την άλλη ήταν ευκαιρία για την JKA να δει την δύναμη και την τεχνική κατάρτιση του Ελληνικού τμήματος και το επίπεδο των επικεφαλής εν γένει για να δώσει το χρίσμα στον επόμενο επικεφαλής. Αυτό επειδή λόγω της κατάστασης στην Ελλάδα η επίσημη οργάνωση με κρατική υποστήριξη ότι δεν μπορεί να ελέγξει το έχει υπό διωγμό.

Προγραμματίσαμε αυτό το ταξίδι ύστερα από συνεννόηση, με τον φίλο και παλιό γνώριμο από προηγούμενο σεμινάριο στην Αθήνα με το δάσκαλο της JKA Akita (2011), Ροδίτη δάσκαλο Νίκο Αφεντούλη.

Είμαστε Θεσσαλονίκη

Κανονίσαμε να βρεθούμε στο αεροδρόμια όπου φτάσαμε με διαφορά μισής ώρας ο καθένας και στην συνέχεια με ταξί κατεβήκαμε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να βρούμε το ξενοδοχείο. Διαλέξαμε μάλιστα το ξενοδοχείο στο οποίο έμεναν οι τρεις δάσκαλοι του σεμιναρίου, οι Μόρι Οκούμα και ο Νοτιοαφρικανός Γιόχαν ΛαΓκράνζ.

Αφού τακτοποιηθήκαμε στο ξενοδοχείο μιας και δεν υπήρχε χρόνος για φαγητό αφού μέχρι την έναρξη του σεμιναρίου έμενε περίπου μια ώρα.

Αναγκαστικά κάτσαμε για καφέ σε ένα καφέ ακριβώς απέναντι από την πόρτα του ξενοδοχείου. Συζητούσαμε τα προβλήματα του Ελληνικού Καράτε και τις δυνατότητες μελλοντικής πορείας και ανάπτυξης στα πλαίσια του παραδοσιακού τρόπου.

Χαιρετισμός στους δασκάλους

Κάποια στιγμή ξεπρόβαλε ο δάσκαλος Μόρι από την πόρτα. Τον δάσκαλο Μόρι τον είχα γνωρίσει το 1987 σε σεμινάριο-gasshuku στην Τρέβη της Γερμανίας υπό την αιγίδα του δάσκαλου Ότσι. Πήγαμε να τον χαιρετήσουμε και με την ευκαιρία να εξηγήσουμε τι γίνεται στην Ελλάδα.

Άλλη μια φωτό με μερικούς καρατέκα από το Σεμινάριο JKA
Μια φωτό με τους πιο υψηλόβαθμους καρατέκα

Εκ των υστέρων πληροφορηθήκαμε πως όλα ήταν γνωστά όπως επίσης ήταν γνωστό το γεγονός ότι θα πηγαίναμε μιας και οι Ιάπωνες φίλοι μεταφέρουν τις πληροφορίες.

Από τις συζητήσεις φάνηκε ότι γνώριζαν πολύ καλά την κατάσταση στην Ελλάδα και όχι μόνο. Προέκυψε ότι οι κακοί δαίμονες του Ελληνικού Καράτε είχαν επέμβει με συγκαλυμμένες απειλές για την ματαίωση του σεμιναρίου (απειλή κενή σε χώρα που διέπεται από κράτος δικαίου) με ευθείες απειλές σε συλλόγους για αποτροπή συμμετοχής αλλά και με απόπειρα υφαρπαγής του Ελληνικού τμήματος της JKA από τους ακατονόμαστους όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Στην συνέχεια μαζί με τον δάσκαλο Ν. Γούγουλα που ήλθε να παραλάβει τους δασκάλους εμφανίστηκαν οι δάσκαλοι Οκούμα και ΛαΓκράνζ. Χαιρετηθήκαμε και συστηθήκαμε και στην συνέχεια οι δάσκαλοι αναχώρησαν πρώτοι. Βρήκαμε κι εμείς ένα ταξί και κατευθυνθήκαμε προς την Χαλάστρα, αρκετά χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Διεξαγωγή του Σεμιναρίου

Φθάνοντας ήδη ο χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος τόσο από τους Αθηναίους υπό τον Τάσο Πανουσόπουλο που είχαν έλθει με πούλμαν όσο και από τους Βορειοελλαδίτες καρατέκα που έδωσαν το παρόν αψηφώντας τις απειλές.
Το σεμινάριο ξεκίνησε και έγιναν δυο προπονήσεις της μιας ώρας. Την πρώτη δίδαξε ο δάσκαλος Οκούμα και την δεύτερη ο δάσκαλος  Μόρι. Ο
δάσκαλος Οκούμα έδειξε προπόνηση βασισμένη στα κάτα Χέϊαν Σόνταν και Τέκκι Σόνταν. Ειδικά η προσέγγιση στο Τέκκι ήταν καινοτόμα και ενδεικτική του πνεύματος που επικρατεί στην JKA τα τελευταία χρόνια. Απλή, προσιτή, κατανοητή αλλά και κορυφαίου επιπέδου. Η πρώτη ώρα τελείωσε και έγινε ένα μικρό διάλειμμα.

Ο δάσκαλος Μόρι αμέσως μετά από τεχνική σαρώματος στο Σεμινάριο JKA
Ο δάσκαλος Μόρι σε επίδειξη τεχνικής

Στο μεταξύ ο δάσκαλος Οκούμα ήλθε και μου ζήτησε να κάνω τον διερμηνέα για λογαριασμό του δάσκαλου Μόρι.

Αναγκαστικά μπήκα πλέον στην πρώτη γραμμή και μετέφραζα τα λόγια του δασκάλου Μόρι για την συνέχεια. Η προπόνηση ήταν στα γνωστά πλαίσια της κλασσικής προπόνησης με τεχνικές χεριών τσούκι και κινήσεις μπρος πίσω.

Δουλέψαμε και λίγο εφαρμογή του γκοχόν κουμιτέ και η ώρα της προπόνησης τελείωσε πολύ γρήγορα.

Στην συνέχεια μεταφερθήκαμε στο Dojo του δ. Γούγουλα για την τελική συμφωνία κυρίων σχετικά με την συνέχεια, τι έπρεπε να κάνουμε και τι να περιμένουμε.

Μια εικόνα χίλιες λέξεις

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από το σεμινάριο μιας και είναι πολύ πιο εύκολο για όσους δεν ήλθαν να πιάσουν τον παλμό της εκδήλωσης από την απεικόνισή της.

Οι Αφεντούλης και Μουρούτσος μαζί με όλους τους δασκάλους

Οι Αφεντούλης και Μουρούτσος μαζί με όλους τους δασκάλους

Πολυμέσα

Συμπεράσματα

Αποτιμούμε ως πολύ θετική την κίνηση για το σεμινάριο και την επίσκεψη των δασκάλων ενώ προσδοκούμε καλύτερα αποτελέσματα για το μέλλον και οπωσδήποτε μεγάλωμα του Ελληνικού τμήματος.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Προσωπική άποψη είναι ότι θα πρέπει το Ελληνικό τμήμα της JKA να βρει το δρόμο του τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και διοικητικό και να απογαλακτιστεί από την συμμορία που βρίσκεται επικεφαλής της επίσημης οργάνωσης της χώρας. Αυτοί ας μείνουν να αρμέγουν με τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης και των πολιτικών το σπορ Καράτε το οποίο δεν μας αφορά μιας και δεν έχουμε σχέση μαζί του.

Ακολουθήστε μας

Related articles

ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ

Ο δάσκαλος του dojo διδάσκει JKA Καράτε μιλά στα παιδιά του ΓΑΣ Ολύμπιος Μαχητής για θέματα που άπτονται του Budo Καράτε.

JKA Καράτε στην Κατερίνη

Ο κύριος Μουρούτσος Κ. είναι Εκπαιδευτής Καράτε της JKA (Japan Karate Association) ο οποίος διέμενε μόνιμα στο Τόκιο και εκπαιδεύτηκε για δώδεκα (12) χρόνια στο Αρχηγείο της οργάνωσης

Leave a Reply

%d bloggers like this: