Αναμνηστική φωτό με τον δάσκαλο της KWF Sid Tadrist

Σεμινάριο KWF στο Τορίνο

Σεμινάριο KWF στο Τορίνο| σενσέϊ Μ. Γιαχάρα

Είχαμε την τύχη να συμμετάσχουμε στις 21/11/2015 στο Σεμινάριο KWF στο Τορίνο το καθιερωμένο ετήσιο Σεμινάριο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καράτε Νο Μιτσι που γίνεται στην Ιταλία. Στο σεμινάριο δίδαξε άλλη μια φορά ο παγκοσμίως γνωστός δάσκαλος Μ. Γιαχάρα ο οποίος παρά τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούν εδώ και πολύ καιρό και τις συνεχείς εγχειρήσεις απέδειξε ότι βρίσκεται σε καλή φόρμα. Αν και είναι 69 ετών έδειξε όχι μόνο το απαύγασμα της τέχνης του αλλά και την σωματική του δύναμη αλλά και αξιοζήλευτη ταχύτητα.

Να υπενθυμίσω το γεγονός ότι αν και έχω κόψει τους δεσμούς με την KWF από το 2011 η προοπτική να πάρω μέρος σε σεμινάριο καράτε με Ιάπωνα δάσκαλο πάντα είναι δελεαστική. Η όλη οργάνωση έγινε σχεδόν κατά τύχη καθώς κάποιος φίλος με ενημέρωσε ότι υπήρχαν φτηνά εισιτήρια για την πόλη Μπέργκαμο η οποία είναι περίπου μια ώρα από το Μιλάνο.

Από την άλλη η παραμονή στο Τορίνο δεν είναι πρόβλημα καθώς υπάρχουν φίλοι που είναι ευγενικοί και δεν έχουν πρόβλημα να με φιλοξενήσουν. Είχα να δω τον δάσκαλο από το προηγούμενο σεμινάριο της 10ης Ιουνίου 2010 πάλι στο Τορίνο.

Σεμινάριο KWF στο Τορίνο | Yahara sensei

Με τον δάσκαλο Γιαχάρα στο τέλος του σεμιναρίου στο Τορίνο

Γενικά στην Ιαπωνία ισχύει πως αφήνοντας ένα δάσκαλο κλείνεις μια πόρτα και δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω ξανά. Αυτό σημαίνει πως περίμενα μάλλον άσχημη αντιμετώπιση. Εν πάσει περιπτώσει αφού φτάσαμε στο Μιλάνο έφυγα αμέσως για το Τορίνο χωρίς να προλάβω να φάω κάτι.

Σεμινάριο KWF στο Τορίνο | Στο δρόμο για το Τορίνο

Στην συνέχεια περίμενα στον σταθμό του τραίνου να με παραλάβουν και η μέρα μου ήταν μεγάλη. Την άλλη μέρα εμφανιστήκαμε στο σεμινάριο και μας χρέωσαν 15 ευρώ επιπλέον το άτομο, μιας και πληρωμή δεν έγινε ταυτόχρονα με την κράτηση παρά το γεγονός πως ο Ευσταθό είχε ενημερώσει ότι υπάρχει πρόβλημα με τα κάπιταλ κοντρόλ και δεν μπορούμε να στείλουμε χρήματα.

Ξεκινήσαμε και ο δάσκαλος δεν φάνηκε να πρόσεξε την παρουσία μας ή τουλάχιστον φάνηκε έτσι. Αυτό μέχρι κάποια στιγμή που πήγα να ρωτήσω κάτι και με μεγάλο χαμόγελο ο δάσκαλος ήρθε στο μέρος μου με χαιρέτησε με χειραψία και είπε άκρως φιλοφρονητικά στα Αγγλικά ότι μιλάω καλύτερα Γιαπωνέζικα από τον ίδιο.

Κάποιοι Ιταλοί με θυμόντουσαν από την προηγούμενη φορά το 2010. Είχαμε μια πολύ σύντομη συζητησούλα με τον δάσκαλο και μου είπε για την πρόθεσή του να κάνει εγχείρηση στην σπονδυλική στήλη για την οποία τον απέτρεψα. Εννοείται πως την έκανε όπως είδαμε αργότερα στους αγώνες της Μάλτας.

Η συμμετοχή στο Σεμινάριο KWF στο Τορίνο ήταν αρκετά περιορισμένη και σίγουρα οφείλεται στις τοπικές ανεπάρκειες. Μπορέσαμε και μάθαμε ωστόσο ότι η συμμετοχή στην πόλη Μπρέσια (250 χμ από το Μιλάνο) προγραμματισμένη για την επόμενη μέρα είχε γύρω στα 280 άτομα και συμμετείχαν Ιταλοί καρατέκα που έκαναν πολύ καλή εντύπωση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της KWF στο Χοκκάϊντο πέρυσι τον Σεπτέμβρη. Μεταξύ άλλων συμμετείχε και η πρώην αθλήτρια της εθνικής Ιταλίας Νάντια Φερλούγκα.

Σεμινάριο KWF στο Τορίνο| Tο σεμινάριο με λίγα λόγια

Συνολικά στο Τορίνο ήταν περίπου 60 άτομα εκ των οποίων οι δέκα περίπου ήταν αλλοδαποί με την μερίδα του λέοντος από την Αλγερία και/ ή την Γαλλία. Μαζί με τον δάσκαλο Γιαχάρα ήταν και ο Αλγερινής καταγωγής βοηθός του, περυσινός παγκόσμιος πρωταθλητής και μέλος του κεντρικού συμβουλίου της KWF, δάσκαλος Σιντ Τάντριστ 7 νταν.

Το σεμινάριο συνεχίστηκε και το μόνιμο θέμα της διδασκαλίας του είναι το πως μπορεί κανείς να καταφέρει ένα και μόνο τελειωτικό χτύπημα στην αναμέτρηση με τον αντίπαλό του.

Η προπόνηση στο Σεμινάριο KWF στο Τορίνο περιστράφηκε γύρω από την βασική αρχή, σύσπαση και εκτόνωση των μυών που την αναφέρει ο δάσκαλος Φουνακόσι σαν μια από τις τρεις αρχές που διέπουν την εκτέλεση ενός κάτα και εκτελείται με τρεις διαφορετικούς τρόπους σε εφαρμογή με αντίπαλο σε κάτι που μοιάζει με καέσι τζιγιού ιππόν κουμιτέ (kaeshi jiyuu ippon kumite). Αυτό γίνεται με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

Ο πρώτος είναι η ολοκληρωτική περιστροφή των γοφών όχι σε θέση χάνμι 45 μοιρών αλλά σχεδόν 90, ο δεύτερος είναι η σύσπαση και εκτόνωση σαν ελατήριο των ποδιών και ο τρίτος είναι η περιστροφή προς τα πίσω με ουράκεν. Αυτού του είδους η εξάσκηση στις τεχνικές έχει και ανάλογο τάϊμινγκ οπότε το πρώτο μέρος της προπόνησης δαπανήθηκε στην εξάσκησή του.

Στην συνέχεια έγινε διακοπή για καφέ και ενδεχόμενα φαγητό και στην επιστροφή η προπόνηση περιέλαβε το βασικό κάτα της KWF το οποίο παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί απλές τεχνικές του 8ου~7ου κύου η εκτέλεσή του είναι αρκετά δύσκολη καθώς απαιτεί την εφαρμογή των αρχών που προαναφέραμε. Ο δάσκαλος χρησιμοποιούσε σαν μοντέλα για τις επιδείξεις υπάρχοντες δασκάλους από την Αλγερία όπως οι Σαμίρ Αλλιλούς και ο Νατζιμπ Ζιτούνι. 

 

«Το καράτε δεν έχει φιλοσοφία. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η παράδοση του καράτε ήρθε από τον Βουδδισμό και ότι το καράτε έχει σχέση με το απόλυτο, το διάστημα και το σύμπαν, αλλά δεν πιστεύω σε αυτό. Η φιλοσοφία μου είναι να βγάλω εκτός μάχης τον αντίπαλό μου, λόγω της χρήσης μίας μόνο τεχνικής. Ένα τελειωτικό χτύπημα!»
– Mikio Yahara (πρώην Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ιάπωνας, γνωστός για την ολική επικράτησή του μόνος επί 34 τοπικών γκάνγκστερ (yakuza), εξουδετερώνοντας κακοποιό με όπλο, και εμφάνιση για έναν αγώνα με μια πληγή από μαχαίρι).

Σεμινάριο KWF στο Τορίνο | Malta 2017

Σεμινάριο KWF στο Τορίνο | Μερικά συμπεράσματα

Προφανώς ο λόγος που έκανε συχνή αναφορά στους Αλγερινούς δασκάλους σημαίνει ότι οι άνθρωποι αυτοί ακολουθούν. Σχεδόν όλες οι αναφορές και επιδείξεις εκτός από μια φορά αφορούσαν τους αλλοδαπούς δασκάλους. Στην μοναδική φορά που την έκανε Ιταλός ήταν κάποιος ο οποίος έφερε καλά αποτελέσματα στο Χοκκάϊντο. Παρά το γεγονός ότι οι επιδείξεις γίνονταν για την καλύτερη κατανόηση των διδασκόμενων αρχών είχαν το μειονέκτημα ότι το ιδρωμένο κορμί παγώνει και η συνέχεια γίνεται δυσκολότερη ειδικά τον χειμώνα.

Στο τέλος ακολούθησε εξέταση νταν την οποία δεν παρακολουθήσαμε καθώς είχαμε να φροντίσουμε για την έγκαιρη μετάβαση στο Μιλάνο με το τραίνο. Πριν φύγουμε βιντεοσκοπήσαμε μια πολύ μικρή συνέντευξη του δασκάλου Γιαχάρα η οποία διακόπηκε άδοξα καθώς οι Ιταλοί έλεγαν πως πιέζει ο χρόνος αλλά θαρρούμε πως η πραγματική αιτία ήταν άλλη.