Τι είναι το Σότοκαν καράτε;

Το Σότοκαν καράτε (Shotokan Karate) είναι μια είναι μια μορφή άοπλης μάχης. Η ιαπωνική λέξη Καράτε (Karate) σημαίνει άδειο χέρι. Ωστόσο, ο «καρατέκα» χρησιμοποιεί εκτός από τα χέρια, τα πόδια, τα γόνατα και τους αγκώνες του. Το καράτε ως πολεμική τέχνη καλλιεργήθηκε στο νησιωτικό σύμπλεγμα Ρύου-Κύου (γνωστό και σαν Οκινάουα), νότια της ηπειρωτικής Ιαπωνίας. Καθώς τόσο ο βασιλιάς της Οκινάουα αρχικά, όσο και η ιαπωνική διοίκηση μεταγενάστερα, είχαν απαγορεύσει τη χρήση όπλων αναπτύχθηκαν διάφορες μορφές αυτοάμυνας τόσο με τα γεωργικά εργαλεία όσο και τα γυμνά χέρια. Με την ανάπτυξη του Καράτε να γίνεται δημοφιλής ως μέσο αυτοάμυνας η φήμη του απλώθηκε και στην ηπειρωτική χώρα. Το 1922, ο δάσκαλος Φουνακόσι Γκιτσίν (Funakoshi Gichin), εισήγαγε το καράτε στην ηπειρωτική Ιαπωνία κατά τη διάρκεια της πρώτης Εθνικής Αθλητικής Έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο. Η επίδειξη αποδείχθηκε μεγάλη επιτυχία λόγω της εμπνευσμένης προσωπικότητας του Δάσκαλου Φουνακόσι. Δίδασκε μόνο μία μέθοδο, ένα συνολικό στυλ, το οποίο στην ουσία ήταν μια συμπίληση διαφορετικών ρευμάτων της Οκινάουα. Αυτή η μέθοδος έγινε γνωστή ως Σότοκαν Καράτε (Shotokan Karate), που κυριολεκτικά σημαίνει η αίθουσα των θροϊσμάτων του ανέμου ανάμεσα στα φύλλα του πεύκου.

Οκινάβα και σαμουράι
Gichin Funakoshi

Ο πατέρας του σύγχρονου Σότοκαν καράτε

Ο Δάσκαλος Gichin Funakoshi (Γκιτσίν Φουνακόσι)θεωρείται ευρέως ο πρωταρχικός «πατέρας» του σύγχρονου καράτε λόγω των προσπαθειών του να εισαγάγει την τέχνη της Οκινάουα στην ηπειρωτική Ιαπωνία, απ’ όπου εξαπλώθηκε στον υπόλοιπο κόσμο. Ο Φουνακόσι μπορεί να θεωρηθεί επίσης ως ο ιδρυτής αυτού που σήμερα είναι γνωστό ως Σότοκαν Καράτε (Shotokan Karate). Αυτό παρά το γεγονός ότι πολλές από τις καινοτομίες που γνωρίζουμε σήμερα ήταν έργο του γιού του Γκίκο, καθώς και του δασκάλου Νακαγιάμα. Το στυλ του καράτε του, προήλθε από το γεγονός ότι είχε εκπαιδευτεί από δύο διάσημους δασκάλους του καράτε της Οκινάουα, τον Yasatsune Azato και τον Anko Itosu. Αφού τον είδε ο Ιάπωνας υπουργός Παιδείας κατά τη διάρκεια μιας επίδειξης καράτε, ζητήθηκε από τον Φουνακόσι να μεταφέρει το καράτε του στην Ιαπωνία για διδασκαλία στα εκεί πανεπιστήμια. Η εισαγωγή της μέχρι πρότινος «μυστικής» τέχνης του καράτε επέτρεψε στις πολεμικές τέχνες να αναπτυχθούν σε πρωτάκουστους αριθμούς. Το 1936, οι Ιάπωνες καρατέκα συγκέντρωσαν δωρεές για να χτίσουν το πρώτο επίσημο ντότζο καράτε, το οποίο ονόμασαν Shotokan προς τιμήν του δασκάλου Φουνακόσι, του οποίου το όνομα με το οποίο υπέγραφε τα ποιήματά του ήταν Shoto. Ο Γκίκο πέθανε στον πόλεμο από φυματίωση ενώ το πρώτο ντόζο Σότοκαν Καράτε (Shotokan Karate) καταστράφηκε στον πόλεμο. Ο Gichin Funakoshi έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εισαγωγή του καράτε από την Οκινάουα στην Ιαπωνία. Αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην προώθηση των αξιών της τέχνης και μέχρι το 1949, αυτός και οι οπαδοί του είχαν ιδρύσει μια ένωση για την προώθηση του καράτε- την ονόμασαν Nihon Karate Kyokai, ή Japan Karate Association. Ήταν η αρχή της JKA. Το πρώτο Dojo των κεντρικών γραφείων της Ιαπωνικής Ένωσης Καράτε ιδρύθηκε το 1955.

Το Σότοκαν καράτε είναι πολεμική τέχνη και όχι σπορ

Το καράτε είναι πολεμική τέχνη και όχι σπορ. Είναι μορφή αυτοάμυνας όπου τα διάφορα μέρη του σώματος όπως τα χέρια τα πόδια και το κεφάλι εκγυμνάζονται συστηματικά με παραδοσιακούς, δηλαδή δοκιμασμένους τρόπους ώστε να γίνουν ευλύγιστα αλλά ανθεκτικά και δυνατά για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καταστάσεις ανάγκης ως όπλα.
Αυτό γίνεται μέσα από την παραδοσιακή προπόνηση που περιλαμβάνει εξάσκηση στα τρία κάππα. Αυτά είναι οι βασικές τεχνικές (κιχόν) οι διάφοροι τρόποι αναμετρήσεων-σπάρινγκ (κούμιτε) και οι παραδοσιακές φόρμες γνωστές και σαν κάτα. Τα κάτα προέκυψαν σαν κωδικοποίηση τρόπων μάχης ενώ τα κιχόν είναι μικρά κομμάτια από τα κάτα.
Ακριβώς επειδή δεν είναι σπορ αλλά μαχητική τέχνη δεν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους αγώνες και τον πρωταθλητισμό γιατί οι αγώνες είναι για τις μικρές ηλικίες και για σύντομο χρονικό διάστημα. Αντίθετα εστιάζει στην προσπάθεια για την τελειοποίηση του χαρακτήρα όπως λέει και το γνωμικό του ιδρυτή του σύγχρονου Καράτε Γκ. Φουνακόσι, όσο και την αυτοάμυνα. Αυτό μεταφράζεται στην εκπαίδευση ως η δυνατότητα ενός τελειωτικού κτυπήματος. Με άλλα λόγια η θέση ενός επιτειθέμενου αντιπάλου εκτός μάχης άμεσα.
Ο μοναδικός τρόπος για την επίτευξη αυτής της ικανότητας δεν είναι από την οθόνη της τηλεόρασης ή από συλλογή πόντων σε αγώνα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο, μέσα από την συνεχή προσπάθεια στο ντόζο. Ανεβαίνοντας ιεραρχικά ο μαθητής περνά μέσα από καταστάσεις προοδευτικά αυξανόμενης δυσκολίας και στρες. Όσοι ενδιαφέρονται για γρήγορα αποτελέσματα δεν μένουν καιρό.

ΣΌΤΟΚΑΝ ΚΑΡΆΤΕ

Προέλευση της λέξης Καράτε | Σότοκαν καράτε

ΣΌΤΟΚΑΝ ΚΑΡΆΤΕ
Kara
ΣΌΤΟΚΑΝ ΚΑΡΆΤΕ
Te
Tangshu

Η λέξη Καράτε σήμερα αποτελείται από δύο ιδεογράμματα όπως φαίνεται αριστερά.
Το ιδεόγραμμα Κάρα και το ιδεόγραμμα Τε. Το πρώτο σημαίνει μ.α. άδειο; ουρανός; άκυρο; εκκενωμένο; κενό.

Αρχικά είχε άλλη γραφή, ενώ είχε και μια άλλη προφορά ως T’ang = (Κινεζική δυναστεία), Κίνα, εξωτερικό, Shu =χέρι.
Το 1924, το Πανεπιστήμιο Κέϊο ίδρυσε τον πρώτο πανεπιστημιακό σύλλογο καράτε στην ηπειρωτική Ιαπωνία και μέχρι το 1932 τα μεγαλύτερα ιαπωνικά πανεπιστήμια είχαν συλλόγους καράτε. Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου ο Ιαπωνικός σωβινισμός και μιλιταρισμός βρίσκονται στο απόγειό τους και ο Φουνακόσι (;) αλλάζει το όνομα από 唐⼿ (Tangshu = «κινέζικο χέρι» ή «χέρι Τανγκ») σε 空⼿ («άδειο χέρι»). Η προφορά παραμένει η ίδια μιας και οι δύο γραφές προφέρονται καράτε στα ιαπωνικά. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς πολλά χαρακτηριστικά της τέχνης είχαν αλλάξει και είχαν αλλάξει και την μορφή της τέχνης σε κάτι αποκλειστικά ιαπωνικό. 

Το ιδεόγραμμα ντοο | Σότοκαν καράτε

Ακριβώς επειδή πρόκειται για πολεμική τέχνη που θεωρείται πως έχει σχέση με το Ζεν προστίθεται και άλλο ένα ιδεόγραμμα στο τέλος που διαβάζεται ντοο και σημαίνει ατραπός, δηλ. στενός και ανηφορικός δρόμος.
Άρα Καράτε-ντοο σημαίνει η ατραπός του άδειου χεριού. Ακριβώς επειδή πρόκειται για ατραπό, είναι δύσκολη ανηφορική και την ανεβαίνει κανείς μόνος του. Δεν υπάρχουν συντομεύσεις και δεν είναι θέμα διπλωμάτων και  πιστοποιήσεων.

ΣΌΤΟΚΑΝ ΚΑΡΆΤΕ

Τα τρία ιδεογράμματα του Σότοκαν καράτε

ΣΌΤΟΚΑΝ ΚΑΡΆΤΕ
Shoutoukan ή Shotokan
ΣΌΤΟΚΑΝ ΚΑΡΆΤΕ
Σοο (Shou ή matsu )
ΣΌΤΟΚΑΝ ΚΑΡΆΤΕ
Τοο (tou ή nami)
ΣΌΤΟΚΑΝ ΚΑΡΆΤΕ

Είπαμε πως το στυλ μας λέγεται Σότοκαν Καράτε (Shoutoukan ή πιο γνωστό ως Shotokan) λέξη σύνθετη που η γραφή της αποτελείται από τρία ιδεογράμματα.

Σοο (Shou ή matsu ) σημαίνει πεύκο.

Τοο (tou ή nami) είναι το κύμα. Σόοτοο (Shoutou) σημαίνει κυματισμός/ θρόϊσμα των πευκοβελόνων όταν τις φυσά ο άνεμος.

Καν σημαίνει αίθουσα, κτίριο, παλάτι ή κάτι ανάλογο.

Εν προκειμένω Σοτοκαν σημαίνει το κτίριο του Σοτο, το οποίο ήταν το ποιητικό ψευδώνυμο του Γκιτσίν Φουνακόσι. Ο Γκιτσίν Φουνακόσι είναι ο γεροντάκος που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα και είναι αυτός ο οποίος έφερε το Καράτε στην μητροπολιτική Ιαπωνία από την Οκινάβα.

Χαρακτηριστικά του Σότοκαν Καράτε είναι η βαθιά και σταθερή στάση, και οι ευθύγραμμες κινήσεις μπρος-πίσω. Έχει δυναμισμό κά χάρη στις κινήσεις. Σχεδόν η οποιαδήποτε τεχνική του Σότοκαν Καράτε μπορεί να έχει επιθετική ή αμυντική εφαρμογή. Οι τεχνικές του Σότοκαν Καράτε έχουν σαν στόχο τον κεντρικό άξονα του σώματος, δηλαδή μια νοητή γραμμή που ξεκινά από την κορυφή του κεφαλιού διατρέχει την μέση του σώματος περνά ανάμεσα από τα πόδια και καταλήγει πάλι στο κεφάλι έχοντας περάσει πάνω από την σπονδυλική στήλη. Για όσους γνωρίζουν ο κεντρικός άξονας ταυτίζεται με ενεργειακό κανάλι (μεσημβρινό).

Μπορείτε να δείτε εδώ τις ωφέλειες από την εξάσκηση στο καράτε

Scroll to Top