28 °C Athens, GR
16/06/2021

Συχνές ερωτήσεις Καράτε – FAQ

συχνότερες ερωτήσεις και απαντήσεις για το Καράτε

FAQ

Οι συχνότερες ερωτήσεις και απαντήσεις

Φυσικά! Το μόνο που ζητάμε είναι να εμφανιστείτε περίπου 10 λεπτά πριν το πρώτο σας μάθημα να παρουσιαστείτε στον εκπαιδευτή, και να του εκθέσετε, εάν έχετε οποιοδήποτε ιατρικό ιστορικό που μπορεί να επηρεάσει την προπόνησή σας. Παρακαλούμε δείτε τη σελίδα μας για την ακριβή τοποθεσία.

Κανονικά προπονούμαστε με “dogi” (μια ειδική φόρμα προπόνησης), αλλά για το πρώτο μάθημα σας θα σας συμβουλεύαμε να εμφανιστείτε φορώντας κάποια άνετα φαρδιά ρούχα, και να είστε προετοιμασμένοι να προπονηθείτε ξυπόλυτοι.

Σίγουρα όχι! Έχουμε μαθητές στη σχολή  από όλες τις ηλικίες, και το καράτε προσφέρει πολλές προκλήσεις που απευθύνονται σε ώριμους μαθητές. Ο Sensei Funakoshi (ο ιδρυτής του στυλ καράτε μας) έκανε προπόνηση όταν ήταν 86 ετών.

Σίγουρα όχι! Έχουμε μαθητές στη σχολή  από όλες τις ηλικίες, και το καράτε προσφέρει πολλές προκλήσεις που απευθύνονται σε ώριμους μαθητές. Ο Sensei Funakoshi (ο ιδρυτής του στυλ καράτε μας) έκανε προπόνηση όταν ήταν 86 ετών.

Συνήθως παίρνουμε παιδιά που είναι ήδη σε επαφή με την εκπαίδευση κάποιου τύπου και από την ηλικία των 5, αλλά για την ασφάλεια όλων των μαθητών μας κάθε παιδί χρειάζεται ένα βαθμό συντονισμού (εννοείται ότι το καράτε, θα συμβάλει στη βελτίωση του με την πάροδο του χρόνου). Η απλή δοκιμή είναι «μπορεί το παιδί σας να υπακούσει σε εντολές και να κάνει κάποιες κινήσεις παιχνιδιού, ὀπως πλάθω κουλουράκια;». Αν ναι, τότε θα πρέπει να είναι εντάξει για να ξεκινήσει καράτε.

Προς το παρόν κρατάμε τις ηλικίες χωρισμένες. Μελλοντικά μπορεί να έχουμε ένα-δύο ειδικά σχεδιασμένα μαθήματα, τα οποία να επιτρέπουν στα παιδιά και τους ενήλικες να προπονηθούν από κοινού.

Έχουμε προπόνηση τρεις φορές κάθε εβδομάδα (δείτε τη σελίδα των προπονήσεων μας για λεπτομέρειες).

Είστε περισσότερο από ευπρόσδεκτοι να έρθετε μαζί για να προπονηθείτε. Αν έχετε οποιεσδήποτε ειδικές απαιτήσεις, παρακαλούμε επιτρέψτε στον εκπαιδευτή να ξέρει πριν το μάθημα.

Το Καράτε δεν έχει να κάνει τόσο με σπασίματα, αν και εμείς κατά καιρούς μπορεί να σπάμε σανίδια στην τάξη, προκειμένου να βελτιώσουμε την τεχνική μας. Είναι καλύτερα να ρωτήσετε το Sensei σας πριν αρχίσετε την προσπάθεια να σπάτε πράγματα (αν το κάνετε λάθος μπορεί να σας βλάψει).

Το καράτε σίγουρα θα σας βοηθήσει να γίνετε αθλητικός. Θα βελτιώσει την ευελιξία σας και θα σας δώσει μικρούς στόχους για το επόμενο επίπεδο της προπόνησης. Όπως θα γίνεστε καλύτερος στο καράτε θα μπορέσετε να προπονηθείτε σκληρότερα και η φυσική σας κατάσταση θα βελτιωθεί επίσης.

Το Καράτε περιέχει πολλά στοιχεία αυτοάμυνας, και θα βελτιώσει την αυτοπεποίθησή σας. Όντως εκπαιδευόμαστε σε διάφορες επαναλήψεις με στόχο την υπεράσπιση του εαυτού μας.

 

Για κάποιες σχολές καράτε είναι σίγουρα, αλλά ασκούμαστε σε ελεγχόμενες καταστάσεις και χρησιμοποιείται μόνο ελαφρά επαφή. Θέλουμε να χαίρεστε την προπόνησή σας και να έρχεστε τακτικά. Από την άλλη είναι σίγουρο ότι θα απέχετε, αν γυρνάτε στο σπίτι γεμάτος μώλωπες και μελανιές και πρηξίματα κάθε φορά που προπονήστε.

Κινδυνεύετε πιο πολύ αν παίζετε κάποιο ομαδικό άθλημα. Ο τραυματισμός είναι σπάνιο φαινόμενο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων δεν πρέπει να τραυματισθείτε, καθώς ο δάσκαλός σας θα σας βάλει μόνο σε καταστάσεις που θα είστε σχετικά άνετα και σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.

Αρχικά 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά, έως ότου έχετε κάνει μερικές εξετάσεις ιεραρχίας.

Στο καράτε υπάρχουν πολλά επίπεδα και αυτά χωρίζονται σε βαθμίδες δάσκαλων (Dan) και μαθητών (kyu). Οι χρωματιστές ζώνες που χρησιμοποιούνται για τη διάκριση μεταξύ των βαθμίδων kyu, ενώ οι βαθμίδες Dan φορούν όλες μαύρη ζώνη. Η πρώτη βαθμολόγηση σας θα είναι για το 10η kyu (ή κόκκινη ζώνη) και από εκεί οι βαθμοί kyu μετράνε προς τα κάτω, έτσι ώστε η υψηλότερη βαθμίδα kyu να είναι το 1ο kyu, μετά την οποία θα είστε έτοιμοι να πάτε για τη μαύρη ζώνη σας (ή 1ο dan). Οι βαθμοί Dan στη συνέχεια αυξάνονται έτσι ώστε μετά το 1ο Dan η επόμενη βαθμίδα  σας να είναι το 2ο Νταν, στη συνέχεια, 3ο νταν και ούτω καθεξής.

Ακολουθήστε μας

Related articles

ΣΥΝΑΦΗ ΘΕΜΑΤΑ

yuukikan dojo

Σεμινάριο Καράτε με τον Sensei Γ. Καρρά 6ο Dan

Αρχική δημοσίευση στις 23/03/2013 Την Κυριακή 24/03/13 διεξήχθη ένα Σεμινάριο Καράτε Kata και Bunkai με τον γνωστό και στην Ελλάδα δάσκαλο Γεώργιο Καρρά […]

Leave a Reply

%d bloggers like this: