Σχολή Πολεμικών Τεχνών στο Χαϊδάρι

logo dojo small
judofaq2

Τζούντο συχνές ερωτήσεις

Απαντήσεις για το Τζούντο

Αυτές οι ερωταποκρίσεις Τζούντο αποσκοπούν στο να βοηθήσουν ένα αρχάριο μαθητή του Τζούντο να κατανοήσει μερικές από τις σημαντικές έννοιες, τους όρους, το σύστημα ιεραρχίας, και την ιστορία του. Δεν είναι τόσο χρήσιμες για τον ειδικό του Τζούντο ή ένα άτομο που δεν έχει αρχίσει ακόμη την προπόνηση, αλλά είναι το είδος των βασικών πληροφοριών που οι χαμηλότεροι στην ιεραρχία μαθητές μπορεί να χρειαστεί να γνωρίζουν για τις προαγωγικές εξετάσεις.

Συχνές ερωτήσεις 

Ποιος ο λόγος για την εκμάθηση του;

Η ανάπτυξη του χαρακτήρα, του μυαλού και του σώματος έτσι ώστε να μπορεί κανείς να συνεισφέρει κάτι αξιόλογο στην κοινωνία.

Ποιες είναι οι άλλες βασικές αρχές για την εκμάθηση;

Η αρχή της συνεργασίας (jita kyoei), η εργασία για την αμοιβαία ευημερία και όφελος. Η αρχή της μέγιστης αποτελεσματικότητας (seiryoku zenyo), χρησιμοποιώντας το μικρότερο ποσό προσπάθειας για την επιτυχία του μέγιστου αποτελέσματος.

Τι σημαίνει Τζούντο;

Ευγενικός τρόπος (δρόμος της ευλυγισίας)

Ποιες είναι οι άλλες βασικές αρχές για την εκμάθηση;

Η αρχή της συνεργασίας (jita kyoei), η εργασία για την αμοιβαία ευημερία και όφελος. Η αρχή της μέγιστης αποτελεσματικότητας (seiryoku zenyo), χρησιμοποιώντας το μικρότερο ποσό προσπάθειας για την επιτυχία του μέγιστου αποτελέσματος.

Ποιες είναι οι άλλες βασικές αρχές για την εκμάθηση Τζούντο;

Η αρχή της συνεργασίας (jita kyoei), η εργασία για την αμοιβαία ευημερία και όφελος. Η αρχή της μέγιστης αποτελεσματικότητας (seiryoku zenyo), χρησιμοποιώντας το μικρότερο ποσό προσπάθειας για την επιτυχία του μέγιστου αποτελέσματος.

Από που προήλθε το Τζούντο;

Το σύγχρονο Τζούντο είναι μια μορφή πολεμικών τεχνών που βασίζεται στις παραδοσιακές τεχνικές μάχης και αυτοάμυνας του Ζίου Ζίτσου της Ιαπωνίας.

Ποία είναι η διαφορά μεταξύ Τζούντο και του Ζίου Ζίτσου;

Το Τζούντο είναι η σύγχρονη επιστημονική εφαρμογή επιλεγμένων τεχνικών Ζίου Ζίτσου που μπορούν να ασκηθούν για την αυτο-ανάπτυξη, τη φυσική αγωγή και τον αθλητισμό. Το Ζίου Ζίτσου διατηρεί πιο επικίνδυνες τεχνικές αυτοάμυνας, ενώ το Τζούντο μπορεί γενικά να εφαρμοστεί με πλήρη δύναμη και ολοκληρωτική ασφάλεια. Ελέγξτε αυτή την περιγραφή από τον ίδιο τον Jigoro Kano.

Πότε και πού άρχισε το Τζούντο;

Το Τζούντο για πρώτη φορά διδάχθηκε επίσημα στο Ινστιτούτο  Κόντοκαν στο Τόκιο, της Ιαπωνίας το 1882.

Ποιος έφτιαξε το Τζούντο;

Ο πατέρας του είναι ο καθηγητής Jigoro Kano (1860-1938). Σπούδασε jujutsu σε νεαρή ηλικία και ίδρυσε το Κόντοκαν για να διδάξει την τέχνη του Τζούντο.

Τι πρέπει κάθε αρχάριος να μάθει για το Τζούντο;

Πώς να πέφτει (ουκέμι) και τους κανόνες ασφάλειας και ευγένειας.

Ποιες είναι μερικές από τις αρχές λειτουργίας του;

Η χρήση της ισορροπίας και ανισορροπίας. Η χρήση της μόχλευσης για την επίτευξη μεγαλύτερης δύναμης. Η Αξιοποίηση τη δύναμης του αντιπάλου. Η Εκμετάλλευση των αδυναμιών του αντιπάλου. Η αξία των αποδίδει και δίνοντας τρόπο. Η ορθή εφαρμογή του χρονισμού, της ορμής και της δύναμης.

Τι είναι Kuzushi;

Kuzushi είναι το σπάσιμο της ισορροπίας του αντιπάλου.

Ποιοι είναι μερικοί από τους τρόπους που το kuzushi μπορεί να επιτευχθεί;
Χέρια: σπρώχνοντας και τραβώντας. Πόδια: για παράδειγμα, η παρεμπόδιση του αντίπαλου να κάνει βήμα μπροστά. Σώμα: λύγισμα, περιστροφή, συστροφή ή πρόσκρουση του αντιπάλου για την ανισορροπία. Φωνή: απόσπαση προσοχής, ή διανοητικά αστάθειας, του αντίπαλου.

Τι είναι το kiai;

Μια ξαφνική συγκέντρωση της σωματικής και ψυχικής δύναμης, σε συνδυασμό με μια δυνατή κραυγή που χρησιμοποιείται για να νικήσουμε τον αντίπαλο. Συχνά εφαρμόζεται επίσης αποτελεσματικά για να αποσπάσει την προσοχή του αντιπάλου.
Με ποιο τρόπο επιτυγχάνεται το kiai;
Μια ξαφνική σύσπαση των κοιλιακών μυών. Μια ισχυρή εκπνοή. Μια απότομη δυνατή κραυγή.

Ποιά είναι τα κύρια είδη των τεχνικών του;

Nage waza (τεχνικές ρίψεων), Katame waza (παλαιστικές τεχνικές), Atemi waza (τεχνικές κρούσεων)

Ποια είναι τα είδη των ρίψεων του Τζούντο;
Te waza: Τεχνικές χεριών και του βραχίονα Koshi waza: τεχνικές ισχίου Ashi waza: τεχνικές ποδιών Ma sutemi waza: Οπίσθιες τεχνικές αυτοθυσίας Yoko sutemi waza: Πλευρικές τεχνικές αυτοθυσίας
Τι είναι ένας συνδυασμός ρίψεων (renraku waza);
Μια σειρά αποπειρών ρίψεων στην οποία η τελευταία είναι επιτυχής.
Τι είναι αντιτεχνική (kaeshi waza);

Μια ρίψη που εκτελείται σε απάντηση σε μια ρίψη που επιχειρείται από τον αντίπαλο, εκμεταλλευόμενοι τις κινήσεις του αντιπάλου ή την απώλεια της ισορροπίας που εμπλέκεται στην ρίψη του.

Ποια είναι τα είδη των παλαιστικών τεχνικών (katame waza);
Osaekomi waza: κατακρατήσεις και ακινητοποιήσεις Shime waza: τεχνικές πνιγμού και στραγγαλισμού Kansetsu waza: Εξαρθρώσεις και κοινές τεχνικές κλειδώματος.
Τι είναι tori και uke;

Tori είναι το πρόσωπο που εκτελεί μια τεχνική όπως η ρίψη, ενώ ούκε είναι το πρόσωπο που δέχεται την τεχνική.

Ποιες είναι οι κύριες μέθοδοι προπόνησης Τζούντο ή εξάσκησης;

  • Kata: επίσημη άσκηση.
  • Uchi komi: επαναλαμβανόμενη πρακτική ρίψης.
  • Randori: ελεύθερη εξάσκηση.
  • Shiai: Αγώνες.

Τι είναι kata;

Μια επίσημη επίδειξη προκαθορισμένων τεχνικών του Τζούντο. Υπάρχουν φόρμες για τις τεχνικές ρίψεων (nage no kata), τεχνικές πάλης (katame no kata), τεχνικές αυτοάμυνας και άλλες πτυχές του Τζούντο.

Πότε μπήκε το Τζούντο στην Ελλάδα;

Εμφανίστηκε στην Ελλάδα λίγο μετά το Β’ Παγκόσμιο. Ο Άγγλος εκπαιδευτικός Σίντνεϋ Βάος (αλλού αναφέρεται ως Άγγλος στρατιωτικός, μέλος της Βρετανικής πρεσβείας στη χώρα μας μετά τον Πόλεμο της Κορέας) δίδαξε το άθλημα, που ήταν περισσότερο μια μείξη ζίου-ζίτσου και Τζούντο. Ένας από τους μαθητές του, ο Δημήτρης Δαμιανού, συνέχισε τη διδασκαλία του Άγγλου στον Πανελλήνιο Γ.Σ.* Ο Δαμιανού θεωρείται, από πολλούς, ως ο «πατέρας» του Τζούντο στην Ελλάδα.

Το 1958, ο Ιάπωνας δάσκαλος Κιγιόσι Κομπαγιάσι απένειμε στους Δαμιανού και Χρήστο Φιλιππίδη τις πρώτες μαύρες ζώνες στη χώρα μας (1ο Νταν).
Ο Χρήστος Παπαηλιόπουλος, επίσης, προερχόμενος από τη Γερμανία, όταν ο Δαμιανού έφυγε από τον Πανελλήνιο*, συνέχισε στη θέση του, γενόμενος ο πρώτος δάσκαλος αγωνιστικού Τζούντο στην Ελλάδα, λένε οι πηγές.

Τέλος, ένας ακόμα πολύ σημαντικός δάσκαλος στην Ελλάδα, ήταν και ο Γιώργος Καράγιωργας. Η ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1984. Ο Ηλίας Ηλιάδης, στους Ολυμπιακούς του 2004, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Τζούντο: ήταν το πρώτο μας κατόρθωμα σε τόσο υψηλό επίπεδο στο άθλημα!

Πηγή
(* Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες όχι στον Πανελλήνιο Γ.Σ. αλλά στον Όμιλο Αντισφαιρίσεως.)
Πότε έγινε ολυμπιακό άθλημα;

Το Τζούντο, η πρώτη ασιατική μορφή πολεμικών τεχνών που έγινε ολυμπιακό άθλημα με μετάλλιο, ήταν ένα επίσημο Ολυμπιακό αγώνισμα για τους άνδρες από το 1964. Οι αγώνες του Ολυμπιακού Τζούντο για τις γυναίκες προστέθηκαν το 1988.

Πως λέγεται ο διαιτητής και οι διαγωνιζόμενοι σε ένα τουρνουά;

Ο διαιτητής καλείται shinpan. Οι διαγωνιζόμενοι είναι ο Ao (μπλε) και Shiro (λευκός).

Πως λέγεται ο διαιτητής και οι διαγωνιζόμενοι σε ένα τουρνουά;

Ο διαιτητής καλείται shinpan. Οι διαγωνιζόμενοι είναι ο Ao (μπλε) και Shiro (λευκός).

Ποιες είναι οι κατατάξεις του Τζούντο;
Η πρόοδος  αναγνωρίζεται από την απονομή ζωνών διαφορετικού χρώματος. Οι έξι βαθμίδες των μαθητών ονομάζονται kyu. Οι δέκα μαύρες ζώνες, ή πεπειραμένοι, οι βαθμίδες ονομάζονται Dan. Οι νεώτεροι κάτω των 17 ετών μπορεί να παίρνουν ζώνες διαφορετικού χρώματος από τους ηλικιωμένους. Τα περισσότερα ντότζο χρησιμοποιούν το ακόλουθο σύστημα:

Ελληνικά Ιαπωνικά ζώνη παραδοσιακά
6ο κύου rokyu λευκή λευκή
5ο κύου gokyu κίτρινη λευκή
4ο κύου yonkyu πορτοκαλί λευκή
3ο κύου sankyu πράσινη καφέ
2ο κύου nikyu μπλε καφέ
1ο κύου ikkyu καφέ καφέ
1ο νταν shoDan μαύρη
2ο νταν niDan μαύρη
3ο νταν SanDan μαύρη
4ο νταν yoDan μαύρη
5ο νταν GoDan μαύρη
6ο νταν rokuDan μαύρη ή κόκκινη-λευκή
7ο νταν shichiDan ή μαύρη ή κόκκινη-λευκή
8ο νταν hachiDan μαύρη ή κόκκινη-λευκή
9ο νταν KuDan μαύρη λευκή
10ο νταν juDan μαύρη λευκή

Leave a Comment