Shiatsu

Γνωριμία με το σιάτσου

Θεραπείες της Ανατολής

Γνωριμία με το σιάτσου | Τι είναι;

Στο σύγχρονο κόσμο μας, ο δυτικός άνθρωπος πρέπει να κάνει γνωριμία με το σιάτσου. Χρειάζεται κανείς συχνά να χαλαρώσει, να διώξει την πίεση, έτσι ο καθένας μας έχει την αγαπημένη του μέθοδο, για κάποιους ίσως είναι ένα καλό μπάνιο, για άλλους το τρέξιμο και για άλλους ακόμα, ένα καλό ποτήρι κρασί με φίλους. Εν τούτοις στην Ασία, ένας από τους αγαπημένους τρόπους χαλάρωσης είναι το μασάζ.

Να δεχτεί κανείς ένα μασάζ είναι πράγματι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσει, αλλά μήπως γνωρίζετε ένα μασάζ που εκτός από την χαλάρωση έχει ευεργετική επίδραση στην υγεία σας; Το σιάτσου είναι μια τεχνική μασάζ και φροντίδας που ασκείται με την εφαρμογή πίεσης (Atsu) των δακτύλων (Shi) από έναν γνώστη σε αυτό το είδος του μασάζ, ένα Shiatsu-shi (θεραπευτής), στις αόρατες γραμμές που ονομάζονται ενεργειακές γραμμές (ή μεσημβρινοί) και είναι εξαπλωμένες σε όλο το σώμα. Η πιο γνωστή μέθοδος στη Δύση για την εξισορρόπηση του ενεργειακού συστήματος και την διατήρησή του είναι βεβαίως ο βελονισμός, αλλά υπάρχουν και άλλες μέθοδοι, όπως το σιάτσου, το οποίο έχει πολλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία γενικώς.

Το σιάτσου ονομάζεται έτσι από τις αρχές του 20ου αιώνα, αρχικά ονομαζόταν Άμμα στα ιαπωνικά και προέρχεται από την κινεζική μέθοδο Amno. Αυτή η μέθοδος μασάζ με πίεση εχρησιμοποιούταν για τη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και να δημιουργήσει μια «ενεργειακή αρμονία» ή ακριβέστερα όπως προτείνεται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική να επιφέρει μια ισορροπία στα ενεργειακά κυκλώματα. Παρά το γεγονός ότι αυτό το κύκλωμα δεν έχει στην πραγματικότητα ποτέ αποδειχθεί, η ιατρική ξέρει και ακόμα αναγνωρίζει ότι υπάρχει πράγματι ένα είδος ενέργειας ή κάτι αυτού του στυλ απαραίτητο για τη ζωή, αλλά είμαστε ακόμη μακριά από την αναγνώριση όπως το κάνει η παραδοσιακή κινεζική ιατρική ότι μια δυσλειτουργία αυτού του ενεργειακού συστήματος θα μπορούσε να δημιουργήσει πολλές ασθένειες όπως η οστεοαρθρίτιδα ή ο καρκίνος.

Γνωριμία με το σιάτσου | Χρονολογίες

Το σιάτσου εισήχθη τον 7ο αιώνα στην Ιαπωνία, αλλά χρειάστηκαν 10 αιώνες για να αναγνωριστεί και να εφαρμοστεί ευρέως. Το σιάτσου ασκείται επίσης σε διάφορες σχολές πολεμικών τεχνών για να μπορέσουν οι ασκούμενοι να μάθουν ένα πιο ήπιο μέρος των πολεμικών τεχνών χρήσιμο για την χαλάρωση και την ανακούφιση.

Το σιάτσου βασίζεται στις ίδιες αρχές όπως ο βελονισμός, αλλά το σιάτσου παραμερίζεται προς ώφελος του δεύτερου, σίγουρα λόγω αγνοίας, ενώ είναι επίσης αποτελεσματικό. Το σιάτσου δεν είναι απλώς μια μορφή δακτυλικής πίεσης, δηλαδή βελονισμός χωρίς βελόνες, διότι περιλαμβάνει επίσης χειρισμούς, διατάσεις, περιστροφές που πραγματοποιούνται με πολύ μαλακό τρόπο, ήπιες και ανώδυνες για τον «ασθενή».

Υπάρχουν δύο είδη σιάτσου, το χαλαρωτικό Shiatsu και το Shiatsu για θεραπευτικούς σκοπούς, αλλά ένα χαλαρωτικό Shiatsu που γίνεται με σωστό τρόπο είναι ήδη εξαιρετικό για το σώμα. Εκτός από το παραδοσιακό χαλαρωτικό μασάζ, παρέχει στο σώμα μια ενεργητική διέγερση και πλήρη χαλάρωση, αξιοσημείωτες για να αποκαταστήσει τη σωστή κυκλοφορία ενέργειας. Μια συνεδρία Shiatsu μέσω της διέγερσης των μεσημβρινών και των σημείων επιτρέπει, στον οργανισμό να αμυνθεί και να αντιμετωπίσει τις διάφορες αδιαθεσίες όπως η ημικρανία ή άγχος, αλλά επίσης, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, με τακτικές συνεδρίες να παραμείνετε υγιείς, αν συνοδεύονται βεβαίως από έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια σωματική δραστηριότητα.

Γνωριμία με το σιάτσου | Διαδικασία της ίασης;

O θεραπευτής, ψηλαφώντας στο σύνολο των μεσημβρινών, εντοπίζει τις εξασθενισμένες περιοχές ή σε έλλειψη, που ονομάζονται Κυό στην πράξη, για να τις τονώσει με διάφορους χειρισμούς. Στη συνέχεια, ψάχνει για περιοχές που είναι πολύ φορτωμένες, Ζίτσου στην πρακτική, για να τις αποφορτίσει αλλά κατά κανόνα και αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματα του Σιάτσου, θα αποφορτιστούν από μόνες τους. Ο θεραπευτής ασκεί πιέσεις από 1 kg έως 50 kg, ανάλογα με την σχολή από την οποία προέρχεται και αυτό που πρέπει να τονώσει, σε σημεία και μεσημβρινούς.

Θα πρέπει να ξέρετε, για να μην ταραχτείτε κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, ότι τα σημεία και οι μεσημβρινοί που θα να τονωθούν σε ένα συγκεκριμένο πρόβλημα μερικές φορές βρίσκονται πολύ μακριά από το σημείο του πόνου που αισθανόμαστε. Η διέγερση των σημείων είναι ανώδυνη κατά τη διάρκεια των χειρισμών του ασκούμενου αλλά μπορεί να συμβεί ότι ένα σημείο να είναι οδυνηρό σημαίνοντας στο σώμα ότι υπάρχει ένα ιατρικό πρόβλημα.

Πρέπει λοιπόν να δράσουμε κατά συνέπεια με ένα σιάτσου με θεραπευτικό στόχο, αλλά σε συμπλήρωμα με την παραδοσιακή ιατρική και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού που θα συστήνει ιατρική θεραπεία εάν είναι απαραίτητο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνήσουμε να πάμε σε ένα θεραπευτή, αλλά όπως το σιάτσου δεν θεραπεύει κάποιες παθήσεις που απαιτούν ειδική αντιμετώπιση, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα και όχι ως θεραπεία για αυτού του είδους το ιατρικό πρόβλημα.

Γνωριμία με το σιάτσου | Οι συνεδρίες

Μια συνεδρία σιάτσου χαλάρωσης ή με θεραπευτικό στόχο ασκείται σε ένα αεριζόμενο δωμάτιο σε σκληρή, επίπεδη επιφάνεια, όπως ένα futon (ιαπωνικό στρώμα) που βρίσκεται στο κέντρο του δωματίου, επειδή ο θεραπευτής χρειάζεται για να εκτελεί τις πιέσεις και τους χειρισμούς του , να μπορεί να κινήται γύρω από το άτομο. Όσον αφορά το ίδιο, επιλέγει αν προτιμά να παραμείνει ντυμένο, γυμνό από την μέση και πάνω ή με τα εσώρουχα επειδή το βασικό είναι ότι το άτομο πρέπει επίσης να είναι άνετο και χαλαρό.

Το σιάτσου ασκείται σε όλο τον κόσμο το μωρό, το παιδί, την γυναίκα ή τον άνδρα, αλλά με κάποιες επιφυλάξεις, ωστόσο, δεδομένου ότι δεν πρέπει να ασκείται κατά τη διάρκεια των φλεγμονωδών εξάρσεων σε μια μυϊκή θλάση, σε ένα απόστημα, στην κοιλιά της εγκύου γυναίκας, σε φλεβίτιδα, κλπ …

Μια συνεδρία σιάτσου είναι σιωπηλή, σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα και οι πίεσεις πραγματοποιούνται στο ρυθμό της αναπνοής, αρχίζουν με την εισπνοή και τελειώνουν στο τέλος της εκπνοής. Το θεραπευτικό σιάτσου κατ’αρχήν, έπεται από μια διάγνωση μαζί με συνέντευξη για την γνωριμία των λόγων του ερχομού του «ασθενούς», μια ανάλυση της γενικής κατάστασης, όπως γίνεται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική στη συνέχεια γίνεται λήψη του σφυγμού, παρατήρηση των σημείων επαγρύπνησης, καθώς και μια διάγνωση μέσω της αφής Setsu Shin στα Ιαπωνικά.

Γνωριμία με το σιάτσου | Διάγνωση

Όταν ο Σιάτσου-shi τελειώσει τη διάγνωση του κάνει στη συνέχεια τους χειρισμούς του τις πιέσεις για να ισορροπήσει την ενέργεια στο σύνολο των μεσημβρινών και, επομένως, να διαλύσει τα διάφορα προβλήματα σε μια ή περισσότερες συνεδρία (-ες). Η διάρκεια της συνεδρίας κυμαίνεται από 45 λεπτά 2 ώρες και το κόστος μεταξύ € 25 και 50€, ανάλογα με την προέλευση της εκπαίδευσης, το θεραπευτή και το διενεργούμενο σιάτσου: χαλαρωτικό, πλήρες ή με θεραπευτικό στόχο.

Για να γίνει κατανοητή η λειτουργία του Shiatsu, θα πρέπει να μπει κανείς και ιδιαίτερα να σκέφτεί σαν επαγγελματίας αυτού του τρόπου των ενεργειών που επηρεάζουν το ενεργειακό μας σύστημα.

Κάθε μεσημβρινός αντιστοιχεί σε όργανο ή ψυχοσωματική λειτουργία. Στο σώμα μας υπάρχουν 24 διμερείς κύριοι μεσημβρινοί που συνδέονται με ζωτικά όργανα και λειτουργίες συν 8 περίεργους μεσημβρινούς.

Στο ανθρώπινο σώμα, υπάρχουν ως εκ τούτου, 32 μεσημβρινοί που διατρέχει το Ki (ζωτική ενέργεια στην πράξη) μας και στους οποίους υπάρχουν 720 σημεία πίεσης. Αυτό δεν είναι όλο, κάθε όργανο αντιστοιχεί σε ένα από τα 5 στοιχεία μέσω των οποίων εκδηλώνεται το Ki, δηλαδή τη φωτιά, τη γη, το μέταλλο, το νερό και το ξύλο. Για παράδειγμα το συκώτι και η χοληδόχος κύστη αντιστοιχούν στο ξύλο, τα νεφρά και η ουροδόχος κύστη με το νερό, οι πνεύμονες και το παχύ έντερο με το μέταλλο, η σπλήνα και το στομάχι στη γη και ο κύριος της καρδιάς, και ο τριπλός θερμαστής και το λεπτό έντερο με την φωτιά.

Γνωριμία με το σιάτσου | Η θεωρία του Κι

Η ενεργειακή μας υπόσταση αποτελείται από δύο μορφές Ki: το προγονικό και το επίκτητο Ki. Το προγονικό κι είναι ότι έχουμε λάβει κατά την σύλληψη μας και εξαρτάται από την ηλικία και την κατάσταση της υγείας των γονιών μας. Δεν μπορείτε να το αλλάξετε αλλά μπορείτε να το εξοικονομίσετε ζώντας μια υγιεινή ζωή και τρώγοντας υγιεινά για να ζήσετε καλύτερα και όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το επίκτητο Ki, εν τω μεταξύ, είναι η ευθύνη μας καθώς προέρχεται κάθε μέρα από ό, τι τρώμε, πίνουμε ή αναπνέουμε. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι απαραίτητος για τη καλή λειτουργία του ενεργειακού συστήματος καθενός, αλλά αυτή η πεποίθηση είναι καθολική: μια ισορροπημένη ζωή για μια μεγάλη διάρκεια ζωής.

Όλες αυτές οι εξηγήσεις μπορεί να είναι λίγο περίπλοκες, αλλά απαραίτητες για να κατανοήσουμε όλοι ότι ένας θεραπευτής πρέπει να γνωρίζει και να κατέχει για να εξασκήσει ένα αποτελεσματικό και ιδιαίτερα ασφαλές Σιάτσου. Γι’ αυτό δεν ονομάζεται θεραπευτής από απλή φαντασία, πρέπει να εκπαιδεύεται πριν από τη λήψη αυτής της ονομασίας και την άσκηση αυτής της πρακτικής. Υπάρχουν πολλά σεμινάρια εισαγωγής στο Σιάτσου τα οποία μπορούν στη συνέχεια να ακολουθηθούν από άλλα σεμινάρια ή κατάρτιση αλλά υπάρχουν κυρίως για να παρέχουν στους συμμετέχοντες με μια γενική επισκόπηση και ορισμένες βασικές έννοιες του Σιάτσου, όπως μπορεί να γίνει με το σχέδιο για παράδειγμα.

Οι συνεδρίες Σιάτσου δεν είναι ακόμη ευρέως διαδεδομένη πρακτική όπως ο βελονισμός στο δυτικό κόσμο, αλλά μπορούμε να φανταστούμε ότι σε λίγα χρόνια, ίσως λιγότερο, θα πρέπει να είναι σχετικά κοινότυπο να ζητήσει κανείς τη γνώμη του θεραπευτή, όταν θα αισθάνεται «τις μπαταρίες του αποφορτισμένες».

Ο σύλλογός μας έχει προβλέψει ώρες διδασκαλίας για γνωριμία με το σιάτσου σε πρωινές ώρες. Πληροφορηθείτε!

Άλλες δραστηριότητες |Γνωριμία με το σιάτσου μαθήματα σχολής πολεμικών τεχνών Shiatsu KohoAnma