Τέλος Σεμιναρίου στην Ελευσίνα 29-04-2018

Τέλος Σεμιναρίου JKA

Το Σεμινάριο της JKA WF Hellas

Ξεκίνημα

Με επιτυχία διεξήχθη το πρώτο επίσημο και αμιγώς Ελληνικό Σεμινάριο της JKA WF Hellas την Κυριακή 29 Απριλίου 2018. Η διοργάνωση έλαβε χώρα στην Ελευσίνα στον χώρο του ΓΑΣΕ. Εκεί στεγάζεται η Ακαδημία Σότοκαν με εκπαιδευτή τον κ. Χρήστο Καραθανάση 5ο νταν JKA.

Κατά την άποψη μας ο χώρος προσφέρεται ιδιαίτερα για την διεξαγωγή Σεμιναρίων γενικά καθώς είναι πολύ μεγάλος με ιδιόκτητο χώρο πάρκινγκ και με αξιόλογες εσωτερικές εγκαταστάσεις με σοβαρή οργάνωση και εξίσου σοβαρή διαχείριση.
Η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 10:00 και υπήρχε μαζική προσέλευση από τα Dojo της Αθήνας, του Πειραιά, της Ελευσίνας και της Κορίνθου. Ακολούθησε χαιρετισμός από τους διοργανωτές και στην συνέχεια ξεκίνησε το Σεμινάριο.

\"Από

Περισσότερο Σεμινάριο

Οι παρευρισκόμενοι χωρίστηκαν σε 3 γκρουπ. Το πρώτο ήταν από λευκές ως μπλέ, το δεύτερο καφέ και μαύρες 1ο νταν και το τρίτο τα μεγαλύτερα νταν.
Στο πρώτο δίδαξε ο σενσέϊ Αφεντούλης στο δεύτερο ο σενσέι Σιάχρας και στο τρίτο ο αρχιεκπαιδευτής κ. Πανουσόπουλος στην πρώτη ώρα του Σεμιναρίου.
Την δεύτερη ώρα του σεμιναρίου στο τρίτο δίδαξε ο σ. Αφεντούλης στο δεύτερο ο σ. Σιάχρας και στο πρώτο ο σ. Πανουσόπουλος, ενώ στην τρίτη ώρα δίδαξε ο σ. Σιάχρας στο τρίτο, ο σ. Αφεντούλης στο δεύτερο και ο σ. Πανουσόπουλος στο τρίτο.
Ο γράφων βρέθηκε στο τρίτο γκρουπ κατά συνέπεια μπορεί να μιλήσει μόνο για ότι τι είδε, εκεί. Ο σ. Πανουσόπουλος ξεκίνησε με τις βασικές τεχνικές που απαιτούνται για τις τις εξετάσεις νταν. Λίγα λόγια αλλά περιεκτική προπόνηση με σαφείς εξηγήσεις και έμφαση στο χρονισμό (timing). Παρά το γεγονός ότι έχω πολλά χρόνια να δω τον κ.Πανουσόπουλο να διδάσκει απέδειξε ότι είχε λόγο ο πατριάρχης του Ελλ. Σότοκαν Γιάννης Βερώνης που τον είχε βάλει δάσκαλο στους ημί προχωρημένους και τους προχωρημένους στο Μπούντοκαν.
Την δεύτερη ώρα δίδαξε βασικό τζιγιού ιππόν κούμιτε (jiyu ippon kumite) ο σ. Αφεντούλης και εξήγησε τι ακριβώς ζητούν οι εξεταστές. Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την εποχή που ο γράφων έδωσε εξετάσεις για ShoDan. Στην συνέχεια αφού καταφέραμε και κάναμε κάποιες επαναλήψεις το τζίγιου ιππόν έγινε καέσι κουμιτέ (kaeshi kumite). Στην συνέχεια προστέθηκε άλλος ένας γύρος καέσι και μπορώ να υποθέσω ότι αυτό μπορεί να συνεχιστεί  για πολύ.
Επειδή ακούγεται λίγο αφηρημένο δίνω ένα παράδειγμα. Έχουμε τόρι και ούκε. Ο ούκε ξεκινά με όϊ ζούκι τζόνταν. Ο τόρι είναι σε αντίθετη από τον ούκε στάση σε όλη την διάρκεια της αναμέτρησης (hidari vs migi).
Στην πρώτη φάση όλα γίνονται κατά τα γνωστά, πχ. άγκε ούκε γκυάκου ζούκι. Η πρώτη μεγάλη διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι ο τόρι δεν τραβά πίσω το γκυάκου ζούκι αλλά παραμένει με το χέρι τεντωμένο.
Για την συνέχεια όσον αφορά το καέσι ο ούκε την στιγμή που ο τόρι εκτελεί το γκυάκου ζούκι κάνει τάϊ σαμπακί και μπλοκάρει με γκεντάν μπαράϊ και απαντά με γκυάκου ξανά. Στην επόμενη φάση ο ούκε μπλοκάρει με σιούτο ούκε ακινητοποιεί το χέρι του τόρι και χτυπά με σιούτο ούτσι στον λαιμό.

Τελείωμα και εκπαιδευτικά

Την τελευταία ώρα δίδαξε το κάτα Μπασσάϊ Ντάϊ ο σ. Γιάννης Σιάχρας. Ήταν μια δύσκολη ώρα καθώς υπήρξε πολλή μεγάλη ανάλυση στην λεπτομέρεια του κάτα. Δυστυχώς ο περιορισμένος χρόνος δεν άφηνε περιθώριο για περισσότερη επανάληψη και εμπέδωση της διδαχθείσας ύλης.
Η ώρα είχε περάσει όμως και δεν υπήρχαν άλλα περιθώρια. Το μάθημα έκλεισε με τις απονομές των διπλωμάτων στους συμμετέχοντες τα οποία έγραψε η γραμματεία με εξαιρετική χειρόγραφη γραφή ένα-ένα καθώς και οι απονομές των αναμνηστικών στους δασκάλους όπως και στον αφανή παράγοντα τον κ. Παγώνη ο οποίος είναι η ψυχή του ΓΑΣΕ.
Στην συνέχεια οι μικροί αποχώρησαν και συνεχίστηκε το σεμινάριο διαιτησίας. Οι δάσκαλοι πλέον με τα ρούχα διαιτησίας είδαν λεπτομέρειες θεμάτων στα κάτα και στο κούμιτε τις οποίες θα κληθούν να διαιτητεύσουν. Τις εισηγήσεις έκανε ο σ. Σιάχρας ως υπεύθυνος του τμήματος διαιτησίας ο οποίος κατέχει το θέμα άριστα. Κατά μια άποψη, το θέμα έκανε κοιλιά καθώς η παρουσίαση αναλώθηκε σε πολλές και ασήμαντες λεπτομέρειες και χάθηκε η ουσία.

Leave a Comment