Το σύστημα ιεραρχίας Dan είναι ένα Ιαπωνικό σήμα επιπέδου που χρησιμοποιείται στις παραδοσιακές καλές τέχνες και τις πολεμικές τέχνες.Αρχικά επινοήθηκε σε ένα σχολείο Go* στην περίοδο Edo*, το σύστημα αυτό εφαρμόστηκε αργότερα στις πολεμικές τέχνες από τον Kano Jigoro, τον ιδρυτή του τζούντο και αργότερα εισήχθη σε άλλες χώρες της ανατολικής Ασίας.
Στις σύγχρονες ιαπωνικές πολεμικές τέχνες, οι κάτοχοι των τάξεων Dan φορούν συχνά μια μαύρη ζώνη. Οι τάξεις των Dan εξακολουθούν να δίνονται σε τέχνες όπως τα παιχνίδια στρατηγικής Go & Renju, η τέχνη της λουλουδιών (ikebana) και η τελετή τσαγιού (Sado ή Chanoyu).Το ιδεόγραμμα του Dan που χρησιμοποιείται στα ιαπωνικά για να σημαίνει σκαλί, βήμα ή βαθμό, και ισοδυναμεί συνήθως με βαθμό. Ωστόσο, η προέλευση του κινεζικού χαρακτήρα, προφέρεται duán στα σύγχρονα Pinyin, χρησιμοποιήθηκε σημαίνει «φάση». Η κατάταξη των βαθμών Dan χρησιμοποιείται συχνά μαζί με το σύστημα χαμηλότερης κατάταξης, την τάξη βαθμών Kyū. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι αξιολόγησης της κατάταξης στα ιαπωνικά πολεμικά συστήματα, ιδιαίτερης σημασίας είναι το παλαιότερο σύστημα menkyo.
Το σύστημα Ιεραρχίας Dan | Ιστορία
Το σύστημα ιεραρχίας ταξινόμησης των Dan εφευρέθηκε από τον Honinbo Dosaku, επαγγελματία παίκτη του Go στην εποχή του Edo. Πριν από την εφεύρεση, η κατάταξη από την κορυφή προς κάτω αξιολογήθηκε από τα μειονέκτηματά της και τείνει να είναι ασαφής. Εκτίμησε τότε τον υψηλότερο κάτοχο τίτλου, Meijin στα 9 Dan.
Το σύστημα Ιεραρχίας Dan | Οι τάξεις των Dan
εφαρμόστηκαν στις πολεμικές τέχνες από τον Kano Jigoro, τον ιδρυτή του τζούντο. Ο Kano ξεκίνησε το μοντέλο της σύγχρονης κατάταξης το σύστημα ιεραρχίας Dan, όταν το 1883 απένειμε σε δύο από τους παλαιώτερους μαθητές του το ShoDan (Shiro Saigo και Tsunejiro Tomita) το επίπεδο shoDan (την χαμηλότερη βαθμίδα Dan). Ακόμη και τότε δεν υπήρχε εξωτερική διαφοροποίηση μεταξύ των yūDansha (επίπεδο μαύρων ζωνών) και των muDansha (όσοι δεν είχαν ακόμη αποκτήσει βαθμό). Ο Kano ξεκίνησε το έθιμο να έχει τους yūDansha να φορούν μαύρο obi (ζώνη) το 1886. Αυτά τα obi δεν ήταν οι ζώνες που οι karateka και οι jūdōka που φορούν σήμερα – ο Kano δεν είχε ακόμα εφεύρει το jūdōgi (φόρμα τζούντο) και οι μαθητές του εξακολουθούσαν να ασκούνται με κιμονό. Φορούσαν το μεγάλο obi που φοριούνταν ακόμα με το επίσημο κιμονό. Το 1907, το Kano εισήγαγε το σύγχρονο jūdōgi και το μοντέρνο obi του, με τις λευκές και μαύρες ζώνες. Η χρήση των ζωνών για να δηλώσουν τις τάξεις χρησιμοποιήθηκαν από διάφορα αθλητικά τμήματα στο ιαπωνικό σχολικό σύστημα, κυρίως για κολυμβητές, πριν από την υιοθέτησή τους από τον Kano.
Το σύστημα Ιεραρχίας Dan | Σύγχρονη χρήση στο Go
Παραδοσιακά, το επίπεδο των παικτών έχει καθοριστεί χρησιμοποιώντας τις τάξεις kyu και Dan. Οι τάξεις Kyu θεωρούνται τάξεις μαθητών. Οι τάξεις των Dan θεωρούνται τάξεις δασκάλων. [4] Ειδικά στο ερασιτεχνικό παιχνίδι, αυτές οι τάξεις διευκολύνουν το σύστημα handicap, με διαφορά ενός βαθμού που αντιστοιχεί περίπου σε μια ελεύθερη κίνηση στην αρχή του παιχνιδιού. Με την άμεση διαθεσιμότητα υπολογιστών και υπολογιστών, έχουν εισαχθεί συστήματα βαθμολόγησης. Σε τέτοια συστήματα, μια βαθμολογία υπολογίζεται αυστηρά με βάση τα αποτελέσματα των παιχνιδιών.Οι βαθμοί Dan (με συντομογραφία “d”) είναι για τους προχωρημένους ερασιτέχνες παίκτες. Αν και πολλές οργανώσεις αφήνουν τους παίκτες να επιλέξουν το δικό τους βαθμό kyu σε κάποιο βαθμό, οι τάξεις των Dan συχνά ρυθμίζονται. Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες θα πρέπει να επιδείξουν καλά αποτελέσματα σε τουρνουά ή να περάσουν εξετάσεις για να τους δοθεί ο βαθμός Dan.Σοβαροί μαθητές του παιχνιδιού θα προσπαθούν συχνά να επιτύχουν μια τάξη Dan. Για ερασιτέχνες, οι τάξεις Dan μέχρι το 7ο Dan είναι διαθέσιμες, πάνω από αυτό το επίπεδο, ένας παίκτης πρέπει να γίνει επαγγελματίας παίκτης για να επιτύχει περαιτέρω προωθήσεις. Παρόλο που οι παίκτες που έχουν επιτύχει επαγγελματικές βαθμίδες είναι πιο δυνατοί από τους ερασιτέχνες παίκτες Dan, στην πράξη ορισμένοι από τους ισχυρότερους παίκτες ερασιτεχνών του 7ου Dan έχουν ένα επίπεδο παιχνιδιού ίσο με αυτό των επαγγελματιών παικτών.
Σύγχρονη χρήση στις πολεμικές τέχνες
α)
Το σύστημα Ιεραρχίας Dan |
Στις ιαπωνικές τέχνες
Στη σύγχρονη εποχή, ένας ασκούμενος κάτοχος νταν σε ένα στυλ είναι συνήθως αναγνωρισμένος ως πολεμικός καλλιτέχνης που έχει ξεπεράσει τις τάξεις kyū, ή τα βασικά. Μπορούν επίσης να γίνουν πιστοποιημένοι εκπαιδευτές στην τέχνη τους. Σε πολλά στυλ, ωστόσο, η επίτευξη ενός βαθμού Dan σημαίνει ότι ενώ κάποιος δεν θεωρείται πλέον αρχάριος, δεν είναι απαραίτητα και δεξιοτέχνης.Ο συνολικός αριθμός των βαθμών Dan είναι συγκεκριμένος του στυλ- (1ο έως 5ο και 1ο έως 10ο είναι κοινοί στις ιαπωνικές τέχνες). Οι κατώτεροι βαθμοί Dan μπορούν κανονικά να επιτευχθούν μέσω εξετάσεων βαθμολόγησης ή μερικές φορές μέσω διαγωνισμών. Οι υψηλότεροι βαθμοί Dan απαιτούν συνήθως χρόνια εμπειρίας και συμβολή στη σχετική πολεμική τέχνη. Αυτό μπορεί να γίνει με οδηγίες ή έρευνα και δημοσίευση.Οι βαθμοί αυτοί μπορούν να απονεμηθούν μόνο από έναν υψηλόβαθμο εκπρόσωπο του κεντρικού Dojo ή μερικές φορές από μια διευθύνουσα επιτροπή. Δεν υπάρχει κανένα καθολικό επίπεδο επίτευξης. Τα συστήματα ταξινόμησης είναι ειδικά για τη σχολή ή το στυλ που είναι, έτσι ώστε οι βαθμοί που επιτυγχάνονται δεν μεταφράζονται απαραιτήτως στα διαφορετικά στυλ πολεμικών τεχνών.Στην πραγματικότητα, οι τάξεις των Dan δεν δείχνουν κατ’ανάγκη ότι κάποιος φοράει μια μαύρη ζώνη. Σε ορισμένες πολεμικές τέχνες, όπως το iaidō, kendō ή jōdō, δεν φοριέται εξωτερικός ενδείκτης βαθμού, αν και είναι μακράν το συνηθέστερο και αναγνωρίσιμο σύμβολο από το ευρύ κοινό.Οι υψηλότερες τάξεις των Dan είναι μερικές φορές κλεισμένες για τον ιδρυτή ή τους ηγέτες ενός στυλ και άλλοι υψηλόβαθμοι μαθητές μπορούν να προβιβαστούν μόνο από αυτούς. Αυτό έχει οδηγήσει οι ανώτερες βαθμίδες να εξαφανίζονται σε ορισμένες τέχνες. Για παράδειγμα, στο τζούντο υπάρχουν μόνο τρεις ζωντανοί στο δέκατου επιπέδου Dan στον κόσμο και μόνο δεκαπέντε έχουν προβιβαστεί στην τάξη αυτή από την ίδρυσή της. [5] Σε άλλα στυλ, οι βαθμοί Dan δεν είναι το υψηλότερο επίπεδο που θα μπορούσε να επιτευχθεί, με την πιστοποίηση εκπαιδευτή και την εξουσιοδότηση διαιτητή / διαιτησίας θεωρούμενων ως ανώτερων επιπέδων ή πιο εξελιγμένων.
Το σύστημα Ιεραρχίας Dan | Βαθμοί στα Ιαπωνικά
Πολλές τέχνες χρησιμοποιούν τάξεις Dan μεταξύ ένα και δέκα:1. shoDan – μαύρη ζώνη πρώτου βαθμού2. niDan – μαύρη ζώνη δευτέρου βαθμού3. sanDan – μαύρη ζώνη τρίτου βαθμού4. yonDan μαύρη ζώνη τέταρτου βαθμού5. goDan – μαύρη ζώνη πέμπτου βαθμού6. rokuDan – μαύρη ζώνη έκτου βαθμού7. nanaDan – μαύρη ζώνη έβδομου βαθμού (επίσης, shichiDan)8. hachiDan – μαύρη ζώνη όγδοου βαθμού9. kyuuDan – μαύρη ζώνη ένατου βαθμού10. jūDan – μαύρη ζώνη δέκατου βαθμούΣε ορισμένα στυλ, το shoDan υποδηλώνει ότι όλα τα βασικά του στυλ κατέχονται. Στο sanDan ο μαθητής θεωρείται ικανός να διδάσκει ανεξάρτητα ως δάσκαλος ή εκπαιδευτής, συχνά αποκαλούμενος sensei. Στο GoDan, ο budōka (ανασχολούμενος με τις πολεμικές τέχνες) μπορεί να λάβει πιστοποίηση ως ασκούμενος υψηλής βαθμίδας (Shidōin).Γενικά, οι κατώτερες βαθμίδες των Dan επικυρώνονται βάσει της γνώσης και της σωματικής ικανότητας. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμίδα Dan, τόσο μεγαλύτερη ηγετική ικανότητα, η εμπειρία διδασκαλίας και εξυπηρέτηση του στυλ παίζουν ρόλο στην προώθηση. Για παράδειγμα, στο βρετανικό τζούντο, για να κερδίσει κανείς την προαγωγή από το 1ο έως το 5ο Dan, οι παίκτες του τζούντο πρέπει να επιδείξουν θεωρητική τεχνική και διαγωνιστική ικανότητα σε βαθμολογούμενους αγώνες. Οι προαγωγές από το 6ο έως το 10ο Dan απονέμονται για υπηρεσίες στο άθλημα του τζούντο.Στο Kendo το σύστημα Dan άλλαξε πρόσφατα έτσι ώστε το 8ο Dan να είναι ο υψηλότερος εφικτός βαθμός. Σε αντίθεση με το τζούντο, όλες οι προωθητικές ενέργειες στο πλαίσιο του ZNKR, του IKF και των χωρών μελών του είναι με εξέταση. Ενώ οι βαθμοί Dan απονέμονται για τεχνικές ικανότητες, υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα Shogo που απονέμει τίτλους Renshi, Kyoshi, Hanshi, ενάντια στην καταλληλότητα ως πρότυπο σε ορισμένα μέλη των τάξεων koDansha του 6ου, 7ου και 8ου Dan. Ο Renshi και ο Kyoshi απονέμονται με γραπτή εξέταση και Hanshi με εκλογή. Υπάρχει κάποια συζήτηση μεταξύ των μη ιαπωνων kendoka σχετικά με τη δικαιοσύνη του τεστ Kyoshi, το οποίο σε αντίθεση με το ισοδύναμο για Renshi, πρέπει να είναι γραμμένο στα ιαπωνικά.KendoΑν και το σύστημα Dan είναι σαφώς ιαπωνικό, έχει υιοθετηθεί από πολλές άλλες μορφές από πολεμικές τέχνες. Το σύστημα Dan και το γνωστό σύμβολο μιας μαύρης ζώνης έχουν απορροφηθεί σε κοινή χρήση για να αντιπροσωπεύουν ένα άτομο με άνω του μέσω όρου ή εξαιρετικά καταρτισμένη δεξιότητα σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα.
β) Το σύστημα Ιεραρχίας Dan | Στις Κινεζικές τέχνες
Από το 1998, η κινεζική ένωση Wushu μαζί με την Εθνική Επιτροπή Αθλητισμού και το Κινεζικό Ινστιτούτο Ερευνών Wushu δημιούργησαν ένα σύστημα βαθμολόγησης που βασίζεται σε εννέα επίπεδα Duan:Σύμβολο: Duan Wei (επίπεδο)Επίπεδο Έναρξης:Τα λεγόμενα βασικά duan για μαθητές με κάποια χρόνια εμπειρίας.1. Qingying-yi duan: Μπλε αετός2. Yinying-er duan: Αργυρός αετός3. Jinying-san duan: Ο χρυσός αετόςΕνδιάμεσο επίπεδο:Τα duan μεσαίου επιπέδου για μαθητές wushu που μπορούν να διδάξουν και έχουν περίπου 10 χρόνια εμπειρίας wushu. Από το 5ο Duan πρέπει να υπάρχει απόδειξη μιας επιστημονικής εργασίας στην έρευνα του wushu, δηλ. δημοσιεύσεις.4. Qinghu-si duan: Μπλε Τίγρη5. Δουάν Yinhu-wu: Ασημένια Τίγρη6. Jinhu-liu duan: Χρυσή ΤίγρηΠροχωρημένο επίπεδο:Το προηγμένο επίπεδο απονέμεται μόνο σε πολύ έμπειρους δασκάλους με εξαιρετική φήμη στο Wushu. Το πρόσωπο στο οποίο απονέμεται ένα τέτοιο Duan έχει επίσημη άδεια να αποκαλείται «Μέγας Δάσκαλος».7. Qinglong—qi duan: Μπλε Δράκος8. Yinlong—ba duan: Αργυρός Δράκος9. Jinlong—jiu duan: Χρυσός ΔράκοςΓια τη διεθνή τυποποίηση, η κινεζική ένωση Wushu αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την ιαπωνική λέξη Dan αντί του κινέζικου Duan.Αυτό το σύστημα αποφοίτησης δεν είναι εντελώς νέο στην κινεζική wushu. Σε παλαιότερες εποχές υπήρξαν βαθμολογήσεις όπως αναφέρεται στην κινεζική Εγκυκλοπαίδεια Wushu- (Zhongguo Wushu baike quanshu) ή αργότερα στην αυλή του αυτοκράτορα.
γ) Το σύστημα Ιεραρχίας Dan | Στις Κορεατικές τέχνες
Ορισμένες σχολές σχολών πολεμικών τεχνών της Κορέας χρησιμοποιούν κεντημένες ράβδους για να δηλώσουν διαφορετικές τάξεις Dan, όπως φαίνεται στις παραπάνω ζώνες 1ου, 2 ου και 3 ου Dan. Οι κορεατικές πολεμικές τέχνες, δεν είχαν σύστημα προαγωγής μέχρι την ιαπωνική κατοχή (1905-1945) κατά την διάρκεια της οποίας μια ποικιλία Ιαπωνικών από πολεμικές τέχνες εισήχθησαν στο σχολικό σύστημα της Κορέας, κυρίως το τζούντο και το κέντο.Μετά την κατοχή, οι νεοεμφανιζόμενες πολεμικές τέχνες, όπως το τάεκβοντο, το Soo Bahk Do και το hapkido, συνέχισαν να χρησιμοποιούν τις κατηγορίες Dan και geup. Το σύστημα κατηγοριών Dan χρησιμοποιείται επίσης από τους παίκτες baduk. Σήμερα επίσης η Κορεατική Ένωση Taekkyon Issues εκδίδει τις τάξεις των Dan για τους εξασκούμενους του taekkyeon.Κάποιος που έχει λάβει ένα βαθμό Dan ονομάζεται yuDanja.Σε ορισμένα κορεατικά σχολεία, κυρίως στο Kukkiwon taekwondo, υπάρχει επίσης ένα σύστημα πυράκτωσης. Οι ασκούμενοι που δεν έχουν ακόμη φτάσει στην ηλικία των 16 ετών, δεν μπορούν να δοκιμάσουν για βαθμό Dan. Για αυτούς υπάρχει ένα σύστημα τεσσάρων βαθμών pum. Αφού φθάσουν την ηλικία των 15,5 ετών, η βαθμολογία τους μπορεί να αλλάξει στην αντίστοιχη βαθμολογία Dan, αν και ορισμένες οργανώσεις απαιτούν από τον εξασκούμενο να κάνει μια πρόσθετη εξέταση. Στο Taekwondo του Kukkiwon μπορεί κανείς να δοκιμάσει τους βαθμούς pum μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Συνήθως η ζώνη που φοριέται από τους κατόχους pum είναι μια δίχρωμη κόκκινη και μαύρη ζώνη.
Το σύστημα Ιεραρχίας Dan |
Βαθμοί στα κορεατικά
Κατά την αρίθμηση των τάξεων του Dan, χρησιμοποιούνται αριθμοί Sino-Κορέας. Τα κοινά ονόματα για τις τάξεις Dan είναι έτσι:1.Il Dan – πρώτου βαθμού μαύρη ζώνη (επίσης γνωστή ως cho Dan)2.Yi Dan – μαύρη ζώνη δευτέρου βαθμού3.Sam Dan – μαύρη ζώνη τρίτου βαθμού4.Sa Dan – μαύρη ζώνη τέταρτου βαθμού5. O Dan – Μαύρη ζώνη πέμπτου βαθμού6.Yuk Dan – μαύρη ζώνη έκτου βαθμού7.Chil Dan – μαύρη ζώνη έβδομου βαθμού8.Pal Dan – μαύρη ζώνη όγδοου βαθμού9. Gu Dan μαύρη ζώνη του ένατου βαθμούΣυνήθως οι τάξεις του Dan δεν περνούν το ένατο Dan, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις σε ορισμένες οργανώσεις έχει εκδοθεί ένα δέκατο Dan. Σύμφωνα με τον Kukkiwon, έχουν εκδώσει μόνο πέντε επίσημα 10ο Dan στους αποθανόντες και έναν ζωντανό (Un Yong Kim) που θεωρήθηκε ότι συνέβαλαν σημαντικά στο Tae kwon do.
Τι είναι το Ζεν; Τo Ζεν είναι μια μορφή βουδισμού που ξεκίνησε στην Κίνα τον 6ο αιώνα και έχει περάσει από πολύ μεγάλη ανάπτυξη και αλλαγή στην Ιαπωνία από τότε…
Κώδικας Συμπεριφοράς Aikido Με την είσοδο και την έξοδο στο και από το τατάμι οφείλετε να υποκλίνεστε.Η υπόκλιση είναι πάντα προς το shomen και την εικόνα του ιδρυτή.Να σέβεστε τον…
We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept All”, you consent to the use of ALL the cookies. However, you may visit "Cookie Settings" to provide a controlled consent.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy
11 months
The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.