Σχολή Πολεμικών Τεχνών στο Χαϊδάρι

logo dojo small

συντομη ιστορια της σχολης

Η συντομη συντομη ιστορια της σχολης, αλλιώς Yuukikan Dojo ξεκινά το Νοέμβριο του 2007 στο Χαϊδάρι. Ιδρύθηκε από τον δάσκαλο Μουρούτσο. Η σχολή των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών στεγάστηκε σε προϋπάρχον αθλητικό σωματείο. Έχουμε πει πως ντόζο σημαίνει τον χώρο εξάσκησης της πολεμικής τέχνης αλλά και ανακάλυψης την διαδικασία του δρόμου. Ο δάσκαλος ξεκίνησε να διδάσκει επαγγελματικά στο Χαϊδάρι από το 1989 έχωντας επιστρέψει με το πρώτο νταν JKA από το Τόκυο

συντομη ιστορια της σχολης | το ξεκινημα

Παρουσιάστηκαν όμως προβλήματα τα οποία δεν ήταν γνωστά στην αρχή και ήταν πολλά. Οι εγκαταστάσεις ήταν άθλιες, όπως και το ίδιο το κτίριο. Το υλικό ανύπαρκτο και ό,τι υπήρχε ήταν  ιδιοκατασκευή στημένη πρόχειρα. Υπήρχαν διάφορες αρνητικές φήμες για το παρελθόν του συλλόγου που κυκλοφορούσαν. Το νομοθετικό πλαίσιο άρχισε να αυστηροποιείται και το σωματείο έχωντας λειτουργήσει για χρόνια περίπου στον αυτόματο άρχισε να έχει εκκρεμότητες να κλείσει.

Επιπλέον στην Ομοσπονδία είχαν άλλα πράγματα στο νου τους από το να βοηθήσουν τους συλλόγους να αναπτυχθούν. Το χειρότερο ήταν πως μας ζητιόταν να συμμετάσχουμε σε διάφορα κόλπα για δικό τους όφελος. Περίπατος σε  ναρκοπέδιο η κατάσταση. Το μόνο πράγμα που ενδιέφερε την Ομοσπονδία ήταν να περνάμε συχνά από το ταμείο. Εντούτοις, μια δήλωση νομιμοφροσύνης και συνεργασία στις κομπίνες αρκούσε για  προαγωγή.

Old dojo 2007

συντομη ιστορια της σχολης | Σχεση με Ομοσπονδια

συντομη ιστορια του συλλογου | οραμα

Την εποχή εκείνη,  ο δάσκαλος διάλεξε να κρατήσει χαμηλό προφίλ και τον σύλλογο στο περιθώριο για να μην κάνει εκπτώσεις σε αξίες. Για πολλούς και διάφορους λόγους από το 2008 και μετά ο σύλλογος πήρε αποστάσεις από αυτούς που νεμόνταν το Ελληνικό καράτε. Από την άλλη όσο επέτρεπε η τσέπη του δασκάλου έγιναν προσπάθειες για σύναψη δεσμών με Ιάπωνες δασκάλους και καταξιωμένες Ιαπωνικές Ομοσπονδίες. Ο χρόνος κυλούσε ευχάριστα για κάποιους αλλά οι δυσκολίες πλήθαιναν για τους μικρούς συνοικιακούς συλλόγους χωρίς οργανωμένα συμφέροντα πίσω τους.

Τέλος υπήρχαν και οι καλοθελητές από όμορους συλλόγους. Δεν έχαναν ευκαιρία να βάλουν τρικλοποδιές επειδή η ύπαρξη του συλλόγου καράτε τους ενοχλεί. Κυρίως όμως το σκηνικό άλλαζε ραγδαία, τα προβλήματα καθημερινά και η πορεία αδιέξοδη.

συντομη ιστορια της σχολης | Τζουντο στον συλλογο

Το 2014 αποκλείστηκε ο δάσκαλος από την σχολή προπονητών της ΓΓΑ. Μεταξύ των λόγων η αδυναμία λήψης ισοτιμίας Νταν καθώς και το αντισυνταγματικό όριο ηλικίας που θέσπισε και διατήρησε η ΓΓΑ με υπόδειξη του persona no grata*. Αυτό μαζί με μια σειρά άλλων άλυτων προβλημάτων κληροδοτήματα της προηγούμενης διοίκησης του συλλόγου έκανε την δημιουργία νέου συλλόγου μονόδρομο.

Η σχολή πήρε πήρε την τωρινή της μορφή το 2015 κάνοντας νέο σύλλογο με όνομα «Α.Σ.TZOYNTO-ΚΑΡΑΤΕ XAΪΔΑΡΙΟΥ». Από το 2015 και μετά ο σύλλογος για να βρει τον δρόμο του χρειάστηκε να μετακομίσει 3 φορές. Η τωρινή διεύθυνση μάλλον θα είναι και η τελευταία.

Ο σύλλογος για την απόκτηση της φίλαθλης ιδιότητας έγινε μέλος της Ελληνικής ομοσπονδίας Τζούντο το 2016. Παρά το καλό ξεκίνημα, στην συνέχεια προέκυψαν προβλήματα με τον άνθρωπο που ήλθε ως προπονητής. Γνωστός στον χώρο του τζούντο αλλά χωρίς να πληροί το προφίλ του προπονητή όπως ορίζει ο αθλητικός νόμος.

συντομη ιστορια της σχολης | Η συνεχεια

Αναγκαστικά δανειστήκαμε πτυχίο γνωστού του ατόμου ως προπονητή. Αυτός όμως μας τράβηξε ξαφνικά το χαλί κάτω από τα πόδια. Θεωρούμε σήμερα, πως δεν ήταν τυχαίο, αλλά προσυννενοημένο. Το χειρότερο όμως ήταν, πως άλλα μας έλεγε ενώ άλλα είχε σκοπό να κάνει. Χρησιμοποίησε τον σύλλογο, μόνο και μόνο για να δημιουργήσει ανέξοδα τη δική του πελατεία. Μας το είχαν πει αλλά δεν το πιστέψαμε. Εκ των υστέρων, τα λόγια και η συμπεριφορά του αυτό δείχνουν.

Έτσι το 2017, μετά από μια σειρά ιταμών απαιτήσεων επήλθε ρήξη, και ο εν λόγω αποχώρησε με το σύνολο σχεδόν των μαθητών Τζούντο του συλλόγου, όπως προσχεδίαζε. Γνωστή πρακτική. Δεν πτοηθήκαμε, βρήκαμε άλλο διπλωματούχο προπονητή και συνεχίσαμε.

Όμως μέσα σε όλα αυτά προστέθηκε και θέμα με τους…περίεργους ιδιοκτήτες του κτιρίου οι οποίοι βλέποντας κόσμο θεωρούσαν ότι είμαστε Κροίσοι. Προς στιγμήν μπήκε το δίλημμα: Διάλυση συλλόγου ή μετακόμιση; Τελικά διαγράψαμε την επένδυση μερικών χιλιάδων ευρώ και μετακομίσαμε.

Ο σύλλογος κατόπιν αποφάσισε την ένταξη στο GOSHIN JUTSU (Αυτοάμυνα) του Robert CLARK το 2017. Εκπρόσωπος του στην Ελλάδα είναι ο γνωστός δάσκαλος Νεκτάριος Λυκιαρδόπουλος. Αυτό θα άνοιγε και την πόρτα στην ΕΦΕΟΖΖ.

sitting dojo 2019

συντομη ιστορια της σχολης | οραμα

σχολη πολεμικων τεχνων

Σήμερα ο σύλλογος είναι ενταγμένος στην ΕΦΕΟΖΖ αλλά λόγω των έκτακτων καταστάσεων έχει ακόμη κάποιες εκκρεμότητες. Επειδή πρόσφατα έγινε και η πτώση των αχυρανθρώπων του persona non grata ίσως να ενταχθεί και στην ΕΛΟΚ.

Το Yuukikan Dojo έχει θέσει ως σκοπό της ύπαρξης του, να μεταλαμπαδεύσει τις αρχές του Ιαπωνικού Budo (μπούντο) στους μαθητές του. Οι αρχές αυτές είναι η πειθαρχία, ο σεβασμός, η ταπεινότητα και η καθημερινή προσήλωση στο καθήκον. Η συνεχής προσπάθεια για τεχνική αλλά και προσωπική βελτίωση. Η καθημερινή προσπάθεια και η ταπεινότητα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στον χαρακτήρα. Επιτυγχάνεται η βελτίωση της αυτοπεποίθησης, η αυτοεκτίμηση, και ο αυτοέλεγχος.

Επειδή η πίεση είναι συνεχής και έντονη δημιουργεί ανθρώπους ικανούς να αντέξουν στις δυσκολίες της ζωής. Μαθαίνουν να μάχονται για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους άλλους όταν παραστεί ανάγκη. Ο δάσκαλος έχωντας ζήσει και προπονηθεί στην Ιαπωνία γνωρίζει καλά το αντικείμενο.

Η νέα διοίκηση ΕΛΟΚ στην πρόσφατη κατάταξη που έκανε, κυρίως για τους εξοστρακισμένους, απένειμε το βαθμό του 5ου Dan στον δάσκαλο. Αυτό επειδή η επιτροπή απονομών μάλλον γνώριζε καλύτερα την κατάσταση.

συντομη ιστορια της σχολης | Επιλογος

Αφιερωμένο σε όλους τους άσπονδους φίλους που όλα αυτά τα χρόνια μας έρριχναν λάσπη. Δεν έχουμε κάτι να κρύψουμε στην σχολή. Ο σύλλογος είναι καθ’ όλα νόμιμος και τα βιβλία του σφραγισμένα και συμπληρωμένα.

Ο δάσκαλος έχει κρατικό πτυχίο αλλά και επικύρωση από την ΓΓΑ. Όσον αφορά το καράτε, τα διπλώματά του προέρχονται από την ίδια Ιαπωνική οργάνωση που πιστοποίησε όλους τους Έλληνες δασκάλους του Σότοκαν. Τέλος πήρε 4ο Dan με ανοικτές στο κοινό εξετάσεις από την τωρινή JKA. Δεν έγινε ούτε νεροκουβαλητής ούτε γλύφτης κανενός. Είχε και έχει αρχές στην ζωή του.

Τους θρύλους του Παγκόσμιου Σότοκαν όπως οι Osaka, Kagawa, Yahara, Naka κλπ. τους έβλεπε καθημερινά στην Ιαπωνία. Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Mikio Yahara sensei στα σεμινάρια του. Όταν βλέπει τον δάσκαλο έρχεται να τον χαιρετήσει με χειραψία. Τον θυμάται και τον φωνάζει με το όνομα του. Την τελευταία φορά στο Τορίνο της Ιταλίας το 2015 είπε στους συγκεντρωμένους Ιταλούς «αυτός μιλά καλύτερα Ιαπωνικά και από μένα». Ποιος δεν θα ήθελε τέτοια φιλοφρόνηση από τον Yahara sensei;

Εσείς που λέτε:«ο Ενοέντα ήταν δασκαλός μου» στην πραγματικότητα, αυτόν, αλλά και όλους τους άλλους που λέτε δασκάλους σας, τους βλέπατε μια φορά, άντε χοντρά – χοντρά δύο, τον χρόνο σε κάποιο σεμινάριο.

translating for mikio yahara 2010 italy yuukikan dojo 1