συντομη ιστορια της σχολης

Η συντομη ιστορια της σχολης, αλλιώς Yuukikan Dojo ξεκινά το Νοέμβριο του 2007 στο Χαϊδάρι. Ιδρύθηκε από τον δάσκαλο Μουρούτσο. Η σχολή των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών στεγάστηκε σε προϋπάρχον αθλητικό σωματείο. Έχουμε πει πως ντόζο σημαίνει τον χώρο εξάσκησης της πολεμικής τέχνης αλλά και της ανακάλυψης του δρόμου. Ο δάσκαλος ξεκίνησε να διδάσκει επαγγελματικά στο Χαϊδάρι από το 1989 έχωντας επιστρέψει με το πρώτο νταν JKA από το Τόκυο

συντομη ιστορια της σχολης | το ξεκινημα

H συντομη ιστορια της σχολης άρχισε με εμπόδια. Ξεκίνησε από τις ρουτίνες, παρουσιάστηκαν όμως προβλήματα τα οποία δεν ήταν γνωστά στην αρχή και ήταν πολλά. Οι εγκαταστάσεις ήταν άθλιες, όπως και το ίδιο το κτίριο.  Το υλικό ανύπαρκτο και ό,τι υπήρχε ήταν πρόχειρη ιδιοκατασκευή.

Το χειρότερο για την συντομη ιστορία της σχολής, είναι όμως πως κυκλοφορούσαν διάφορες αρνητικές φήμες για τα πεπραγμένα των διδασκόντων του συλλόγου που μας ήταν άγνωστα. Πέραν τούτου το νομοθετικό πλαίσιο άρχισε να αυστηροποιείται και το σωματείο έχωντας λειτουργήσει για χρόνια, περίπου στον αυτόματο, άρχισαν να παρουσιάζονται εκκρεμότητες που ήταν αδύνατον να κλείσουν.

Βοήθεια από τους πρώην δεν υπήρχε, απλά ένα ξερό «μην τα ψάχνεις». Από την άλλη στην Ομοσπονδία είχαν άλλα πράγματα στο νου τους από το να βοηθήσουν τους συλλόγους και το καράτε να αναπτυχθούν. Το μόνο πράγμα που ενδιέφερε την Ομοσπονδία ήταν να περνάμε από το ταμείο. Και σαν να μην ήταν αρκετό μας ζητιόταν εμμέσως πλην σαφώς να συμμετάσχουμε σε διάφορα κόλπα για όφελος παραγόντων του ΔΣ. Περίπατος σε  ναρκοπέδιο η κατάσταση. Εντούτοις, μια δήλωση νομιμοφροσύνης και συνεργασία στις κομπίνες αρκούσε για  προαγωγή.

συντομη ιστορια της σχολης
συντομη ιστορια της σχολης

συντομη ιστορια της σχολης | Σχεση με Ομοσπονδια

Ο δάσκαλος διάλεξε να κρατήσει χαμηλό προφίλ και τον σύλλογο στο περιθώριο για να μην κάνει εκπτώσεις σε αξίες. Για πολλούς και διάφορους λόγους από το 2008 και μετά ο σύλλογος πήρε αποστάσεις από αυτούς που νεμόνταν το Ελληνικό καράτε. Από την άλλη όσο επέτρεπε η τσέπη του δασκάλου έγιναν προσπάθειες για σύναψη δεσμών με Ιάπωνες δασκάλους και καταξιωμένες Ιαπωνικές Ομοσπονδίες. Ο χρόνος κυλούσε ευχάριστα για μερικούς αλλά οι δυσκολίες πλήθαιναν για τους μικρούς συνοικιακούς συλλόγους χωρίς οργανωμένα συμφέροντα πίσω τους.

Τέλος υπήρχαν και οι καλοθελητές από όμορους συλλόγους. Δεν έχαναν ευκαιρία να μας διαβάλουν με κάθε τρόπο επειδή η ύπαρξη της σχολής καράτε τους ενοχλεί. Κυρίως όμως το σκηνικό άλλαζε ραγδαία, τα προβλήματα καθημερινά και η πορεία αδιέξοδη.

συντομη ιστορια της σχολης | Τζουντο στον συλλογο

Το 2014 αποκλείστηκε ο δάσκαλος από την σχολή προπονητών της ΓΓΑ. Μεταξύ των λόγων η αδυναμία λήψης ισοτιμίας Νταν καθώς και το αντισυνταγματικό όριο ηλικίας που θέσπισε και διατήρησε η ΓΓΑ με υπόδειξη του persona no grata* καθώς και διάφορες άλλες αλητείες της ΓΓΑ. Αυτό μαζί με μια σειρά άλλων άλυτων προβλημάτων κληροδοτήματα της προηγούμενης διοίκησης του συλλόγου έκανε την δημιουργία νέου συλλόγου μονόδρομο.

Η σχολή άλλαξε και πήρε την τωρινή της μορφή το 2015 κάνοντας νέο σύλλογο με όνομα «Α.Σ. TZOYNTO – ΚΑΡΑΤΕ XAΪΔΑΡΙΟΥ». Από το 2015 και μετά ο σύλλογος για να βρει τον δρόμο του χρειάστηκε να μετακομίσει 3 φορές. Πιστεύουμε πως η τωρινή μάλλον θα είναι και η τελευταία.

Ο σύλλογος για την απόκτηση της φίλαθλης ιδιότητας έγινε μέλος της Ελληνικής ομοσπονδίας Τζούντο το 2016. Παρά το καλό ξεκίνημα, στην συνέχεια προέκυψαν προβλήματα με τον άνθρωπο που ήλθε ως προπονητής. Γνωστός στον χώρο του τζούντο αλλά χωρίς να πληροί το προφίλ του προπονητή όπως τον ορίζει ο αθλητικός νόμος.

συντομη ιστορια της σχολης
συντομη ιστορια της σχολης

συντομη ιστορια της σχολης | Η συνεχεια

Αναγκαστικά δανειστήκαμε πτυχίο 3ου ατόμου ως προπονητή. Αυτός όμως μας τράβηξε ξαφνικά το χαλί κάτω από τα πόδια. Θεωρούμε σήμερα, πως δεν ήταν καθόλου τυχαίο, αλλά σε συνεννόηση. Το  χειρότερο όμως ήταν, πως ο «προπονητής» άλλα μας έλεγε, ενώ άλλα είχε σκοπό να κάνει. Χρησιμοποίησε τον σύλλογο, μόνο και μόνο για να δημιουργήσει ανέξοδα τη δική του πελατεία. Μας προειδοποίησαν αλλά δεν το πιστέψαμε. Εκ των υστέρων, τα λόγια και η συμπεριφορά του αυτό φανέρωσαν.

Έτσι το 2017, μετά από μια σειρά ιταμών απαιτήσεων επήλθε ρήξη, και ο εν λόγω αποχώρησε με το σύνολο σχεδόν των μαθητών Τζούντο του συλλόγου. Εννοείται πως αυτό ήταν εξαρχής στις προθέσεις του, απλά περίμενε την κατάλληλη στιγμή. Γνωστή πρακτική. Δεν πτοηθήκαμε, βρήκαμε άλλο διπλωματούχο προπονητή και συνεχίσαμε.

Όμως μέσα σε όλα αυτά προστέθηκε και θέμα με τους…περίεργους ιδιοκτήτες του κτιρίου οι οποίοι βλέποντας κόσμο θεωρούσαν ότι είχαμε γίνει Κροίσοι. Προς στιγμήν μπήκε το δίλημμα: Διάλυση συλλόγου ή μετακόμιση; Τελικά διαγράψαμε την επένδυση μερικών χιλιάδων ευρώ, ακόμη μια φορά, και μετακομίσαμε.

συντομη ιστορια της σχολης | οραμα

Ο σύλλογος κατόπιν αποφάσισε την ένταξη στο GOSHIN JUTSU (Αυτοάμυνα) του Robert CLARK το 2017. Εκπρόσωπος του στην Ελλάδα είναι ο γνωστός δάσκαλος Νεκτάριος Λυκιαρδόπουλος. Αυτό θα άνοιγε και την πόρτα στην ΕΦΕΟΖΖ.

Σήμερα ο σύλλογος είναι ενταγμένος στην ΕΦΕΟΖΖ αλλά λόγω των έκτακτων καταστάσεων έχει ακόμη κάποιες εκκρεμότητες. Από την άλλη επειδή έγινε και η πτώση των αχυρανθρώπων του persona non grata σκέφτηκε να ενταχθεί και στην ΕΛΟΚ. Η πορεία της όμως αποδείχτηκε «εμπρός στον δρόμο που χάραξε ο Εσκομπάρ».

Απο την συντομη ιστορια της σχολης Yuukikan Dojo προκύπτει πως, ότι έχει θέσει ως σκοπό της ύπαρξης της, να μεταλαμπαδεύσει τις αρχές του Ιαπωνικού Budo (μπούντο) στους μαθητές της είναι δύσκολη. Οι αρχές αυτές είναι η πειθαρχία, ο σεβασμός, η ταπεινότητα και η καθημερινή προσήλωση στο καθήκον. Η συνεχής προσπάθεια για τεχνική αλλά και προσωπική βελτίωση. Ο δάσκαλος έχωντας ζήσει και προπονηθεί στην Ιαπωνία το γνωρίζει καλά. Το περιβάλλον όμως κινείται σε άλλη συχνότητα.

συντομη ιστορια της σχολης
συντομη ιστορια της σχολης

συντομη ιστορια της σχολης | οι εξελιξεις

Η νέα διοίκηση ΕΛΟΚ στην πρόσφατη κατάταξη που έκανε το 2021, κυρίως για τους εξοστρακισμένους, απένειμε το βαθμό του 5ου Dan στον δάσκαλο. Όμως γνωστό άτομο (κολαούζος) και κατώτερο σε σειρά ιεραρχίας τρώει τα λυσσακά του. Σε πρόσφατη ιδιωτική συζήτηση που έκανε με άτομα του ΔΣ της ΕΛΟΚ, στις διαμαρτυρίες του «κολαούζου», όσον αφορά το 5ο μας νταν του απάντησαν πως τα νταν της ΕΛΟΚ δεν υποδηλώνουν τεχνική επάρκεια. Οπότε τα πολλά νταν της ΕΛΟΚ δεν είναι σίγουρα στοιχείο ποιότητας. Συνήθως πρόκειται για γιες μεν του Εσκομπάρ. Από την άλλη του απάντησαν ότι καλώς του εδόθη το 5ο νταν αφού έχει 15 χρόνια παρουσία και ότι σαφώς έγινε με αντικειμενικά κριτήρια.

Οπότε λέμε πως δεν είχαμε ποτέ κάτι να κρύψουμε στην σχολή. Ο σύλλογος είναι καθ’ όλα νόμιμος και τα βιβλία του σφραγισμένα. Από την άλλη δεν παρουσιάσαμε ποτέ ψεύτικους τίτλους και πέτσινες περγαμηνές δήθεν αγώνων ή παγκόσμιους ή πανευρωπαϊκούς τίτλους  και παραμύθια για τους αδαείς. Αυτά είναι έργα των απανταχού κολαούζων.

Ο δάσκαλος έχει και κρατικό πτυχίο αλλά και επικύρωση από την ΓΓΑ. Ιδίως για το καράτε, τα διπλώματά του προέρχονται από την ίδια Ιαπωνική οργάνωση που πιστοποίησε σχεδόν  όλους τους Έλληνες δασκάλους του Σότοκαν εν ενεργεία. Πήρε 4ο Dan με ανοικτές στο κοινό εξετάσεις από την τωρινή JKA. Δεν του χάρισαν κάτι. Δεν έγινε ούτε νεροκουβαλητής ούτε γλύφτης κανενός. Είχε και έχει αρχές στην ζωή του. Κυρίως όμως δεν χάνει την ευκαιρία να προπονηθεί με παλιούς κκαι νέους δασκάλους.  Πρόσφατα έλαβε το χρίσμα ως εκπρόσωπος της Ιαπωνικής ομοσπονδίας KWF και ο δάσκαλος έγινε ο ηγέτης του Ελληνικού τμήματος.

συντομη ιστορια της σχολης | Επιλογος

Το αφιερώνουμε σε όλους τους άσπονδους φίλους και κυρίως τον «κολαούζο» που όλα αυτά τα χρόνια μας έρριχναν λάσπη.

Τους θρύλους του Παγκόσμιου Σότοκαν όπως οι Osaka, Kagawa, Yahara, Naka κλπ. τους βλέπαμε καθημερινά στην Ιαπωνία. Το καλύτερο παράδειγμα είναι ο Mikio Yahara sensei στα σεμινάρια του. Όταν μας βλέπει έρχεται να μας χαιρετήσει με χειραψία. Μας θυμάται και μας φωνάζει με το όνομα μας. Την προηγούμενη φορά στο Τορίνο της Ιταλίας το 2015 είπε στους συγκεντρωμένους καρατέκα «αυτός μιλά καλύτερα Ιαπωνικά και από μένα». Ποιος δεν θα ήθελε τέτοια φιλοφρόνηση από τον Yahara sensei;

Αυτή την φορά στις 04 Ιουνίου μας έσφιξε το χέρι και μας ευχαρίστησε που παρευρεθήκαμε. Στην συνέχεια ζήτησε κάποιες βοήθειες στην μετάφραση.

Για τους απατεώνες που λένε: «ο Ενοέντα ήταν δάσκαλός μου» ή ο Γιαχάρα μας έδωσε αυτό ή εκείνο, μας κάνετε να γελάμε. Αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Στην πραγματικότητα, αυτόν, αλλά και όλους τους άλλους που λέτε δασκάλους σας, τους βλέπατε μια φορά, άντε χοντρά – χοντρά δύο, τον χρόνο σε κάποιο σεμινάριο.

συντομη ιστορια της σχολης | Με τον Μικιο Γιαχάρα σενσει στο Τορίνο 4-06-23
Με τον Μικιο Γιαχάρα σενσει στο Τορίνο 4-06-23