Μια σύντομη ιστορία της Ιαπωνικής Ένωσης Καράτε-JKA

Η σύντομη ιστορία της JKA ξεκινά το 1948. Αρχικά, η πολεμική τέχνη Te (“Χέρι”) αναπτύχθηκε στην Οκινάουα ως σύστημα αυτοάμυνας. Λόγω των συχνών επαφών και ανταλλαγών της Οκινάουα με την Κίνα, είναι βέβαιο ότι η πολεμική τέχνη της Οκινάουα επηρεάστηκε από το κινεζικό κέμπο σε κάποιο σημείο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής της. Ωστόσο, με μόνο προφορική παράδοση και χωρίς επίσημα σύγχρονα γραπτά αρχεία, δεν είναι βέβαιο πότε ακριβώς εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Οκινάουα η τέχνη που ονομάζεται Kara-Te. Πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε πριν από περίπου 500 χρόνια, όταν ο δυναστικός ηγεμόνας βασιλιάς Shoha ενοποίησε την περιοχή μετά από δεκαετίες πολεμικών συγκρούσεων και εξέδωσε διάταγμα που απαγόρευε την κατοχή όπλων στο νησί.

Σύμφωνα με συμβατικές αναφορές, ένας παρόμοιος νόμος που απαγόρευε την κατοχή ή τη χρήση όπλων επανεκδόθηκε και επιβλήθηκε από τη φατρία Satsuma, η οποία είχε εισβάλει στην Οκινάουα στις αρχές του 1600 και την έθεσε υπό την κυριαρχία του ιαπωνικού σογκουνάτου. Πιστεύεται ότι σε αυτό το περιβάλλον το καράτε αναπτύχθηκε ως μια μορφή άοπλης μάχης για την αυτοπροστασία αλλά και την άμυνα της χώρας, και διδάχθηκε και ασκήθηκε μυστικά.

Τότε ήρθε η γέννηση το 1868 του δασκάλου του καράτε Funakoshi Gichin από την Οκινάουα. Αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στην προώθηση των αξιών της τέχνης και εισήγαγε τον τρόπο του καράτε-τζούτσου στην Ιαπωνία, όπου εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα. Μέχρι το 1949, οι μαθητές του είχαν ιδρύσει μια ένωση για την προώθηση του καράτε- την ονόμασαν Nihon Karate Kyokai, ή Japan Karate Association. Ήταν η αρχή στην ιστορία της JKA…

ιστορία της JKA | Μασατόσι Νακαγιάμα

Περισσότερα για την ιστορία της JKA:

Τα πρώτα χρόνια (1948-1957)
Ανάπτυξη και εξέλιξη (1957-1989)
Ξεπερνώντας τις προκλήσεις (1990-1999)
Στον 21ο αιώνα (2000 έως σήμερα)

Σύντομη ιστορία της JKA | Τα πρώτα χρόνια (1948-1957)

Η JKA ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 1948. Μέχρι το 1955, η πρώτη έδρα του dojo είχε χτιστεί στη Yotsuya του Τόκιο και ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της JKA είχε διοριστεί: Saigo Kichinosuke, μέλος της άνω βουλής της ιαπωνικής Βουλής και εγγονός του Saigo Takamori, ενός από τους μεγαλύτερους ήρωες της Ιαπωνίας του Meiji. Το 1956, η JKA δημιούργησε για πρώτη φορά το πρόγραμμα εκπαίδευσης ειδικού ασκούμενου εκπαιδευτή καράτε (kenshusei) στο ντότζο της έδρας και δέχτηκε την πρώτη σειρά εκπαιδευομένων. Αυτό ήταν η αρχή του καλύτερου προγράμματος εκπαίδευσης εκπαιδευτών καράτε που δημιουργήθηκε ποτέ στην ιστορία της JKA αλλά και του καράτε, ένα πρόγραμμα που δεν έφτασε ποτέ σε σύγκριση ή έστω πλησίασε από καμία άλλη οργάνωση καράτε. Είναι μέσω αυτού του προγράμματος που η JKA δημιούργησε το μοναδικό της στελεχιακό δυναμικό διακεκριμένων εκπαιδευτών καράτε, όλοι τους, πλήρους απασχόλησης μισθωτοί επαγγελματίες – ο αριθμός των οποίων διατηρείται σταθερά σε περίπου είκοσι άτομα.

Στις 10 Απριλίου 1957, η JKA έγινε νομική οντότητα όταν το Υπουργείο Παιδείας της Ιαπωνίας (τώρα Υπουργείο Παιδείας, Επιστήμης, Αθλητισμού και Πολιτισμού) αναγνώρισε επίσημα την JKA ως ένωση μελών για την προώθηση του καράτε και την εξάπλωση και τον εμπλουτισμό της πραγματικής πρακτικής του καράτε. Σταθμός για την ιστορία της JKA. Δώδεκα χρόνια αργότερα, ένας άλλος οργανισμός καράτε έλαβε επίσης νομική υπόσταση, η οποία δεν βασιζόταν στα μέλη αλλά στη συνεισφορά ενός μεμονωμένου ιδρύματος, κυρίως με σκοπό τη διοργάνωση αγώνων καράτε.

Περίπου δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση του επίσημου καθεστώτος, ο Υπέρτατος Δάσκαλος  Funakoshi απεβίωσε σε ηλικία 89 ετών. Μετά από σχεδόν μια δεκαετία ορόσημων, ήταν το τέλος μιας εποχής για την ιστορία της JKA. Αλλά η πραγματική ανάπτυξη του καράτε δεν είχε έρθει ακόμα.

Σύντομη ιστορία της JKA | Ανάπτυξη και εξέλιξη (1957-1989)

Η δημοτικότητα του καράτε συνέχισε να αυξάνεται. Τον Οκτώβριο του 1957, πραγματοποιήθηκε στο Τόκιο το 1ο Πανιαπωνικό Πρωτάθλημα Καράτε στην ιστορία της JKA. Σε αυτό το πρώτο τουρνουά, το πρώτο τουρνουά με κανόνες αγώνα καράτε στην ιστορία της JKA αλλά και του καράτε, ο αριθμός των κατηγοριών περιορίστηκε σε τέσσερις: ατομικό (γενικό) kumite και kata ανδρών και ομαδικό (νομαρχιακό) kumite και kata ανδρών.

Μόλις καθιερώθηκε αυτό το σύστημα ετήσιων τουρνουά, δεν άργησαν να δημιουργηθούν παραρτήματα της JKA καράτε σε πόλεις, σχολεία και σε 40 διακεκριμένα πανεπιστήμια της Ιαπωνίας. Το 1958, ο Δάσκαλος Nakayama διορίστηκε επικεφαλής εκπαιδευτής. Το 1961, η Αυτού Μεγαλειότητα ο Πρίγκιπας Διάδοχος της Ιαπωνίας (τώρα Αυτού Μεγαλειότητα ο Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας) παρακολούθησε το 5ο Πανιαπωνικό Πρωτάθλημα Καράτε της JKA. Το καράτε της JKA είχε αρχίσει να γίνεται αντιληπτό.

Με την πάροδο των χρόνων, τα τμήματα του τουρνουά επεκτάθηκαν και συμπεριέλαβαν: ένα πανεπιστημιακό τμήμα (1969), ένα γυναικείο τμήμα kata (1974), ένα τμήμα νέων μέσα στο γενικό τμήμα (1975), ένα εντελώς ξεχωριστό τμήμα νέων για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου και ένα τμήμα kumite γυναικών (1985). Επιπλέον, ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξήθηκε πάρα πολύ. Τεράστια επιτυχία στην ιστορία της JKA.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η JKA ανέπτυξε περαιτέρω το σύστημα διδασκαλίας του καράτε, και ενώ επέκτεινε σημαντικά τα παραρτήματα dojo της σε όλη την Ιαπωνία, άρχισε να στέλνει (ήδη από το 1958) μερικούς από τους πιο καταξιωμένους επαγγελματίες εκπαιδευτές της στο εξωτερικό, στην Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή για να διδάξουν και να ιδρύσουν dojo. Το καράτε είχε αρχίσει να γίνεται μεγάλη επιτυχία και εκτός Ιαπωνίας.

Σύντομη ιστορία της JKA | καράτε και Ολυμπιακοί Αγώνες

Το 1975, με την προοπτική εισόδου του καράτε στους Ολυμπιακούς Αγώνες κατά νου, το πρώτο διεθνές τουρνουά υπό την αιγίδα της JKA, το Παγκόσμιο Κύπελλο της IAKF (Διεθνής Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Καράτε), διεξήχθη στις ΗΠΑ- τα επόμενα χρόνια διεξήχθη άλλες τρεις φορές. Ωστόσο, προκειμένου να διατηρηθεί η αληθινή τεχνική και το πνεύμα του ippon-shobu (εξουδετέρωση του αντιπάλου με ένα χτύπημα), η JKA καθιέρωσε τελικά ένα νέο τουρνουά, το Shoto World Cup Karate Championship Tournament. Το 1985, το πρώτο διεθνές Παγκόσμιο Κύπελλο Shoto διεξήχθη στην Ιαπωνία, μια απόδειξη για το πόσο πολύ το καράτε είχε γίνει μια διεθνής τέχνη.

Την περίοδο αυτή σημειώθηκε θεαματική ανάπτυξη στην τέχνη του καράτε: Ως αποτέλεσμα της συνεχούς εκπαίδευσης μεταξύ των εκπαιδευτών, οι τεχνικές του καράτε αναπτύχθηκαν σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Για πρώτη φορά προέκυψε μια σαφής, επιστημονική και πρακτική «καλύτερη» μορφή για κάθε στάση, στάση και κίνηση του kumite. Προέκυψε επίσης μια σαφής οριοθέτηση μεταξύ του «σωστού» και του «λανθασμένου» τρόπου εκτέλεσης κάθε στάσης, γροθιάς, κλωτσιάς ή τεχνικής.

Μόλις αναπτύχθηκαν αυτές οι τεχνικές, πολλοί εκπαιδευτές πήγαν στο εξωτερικό για να διαδώσουν την τέχνη του καράτε σε όλο τον κόσμο. Η JKA ήταν η πρώτη οργάνωση καράτε που δημιούργησε ντότζο εκτός Ιαπωνίας. Αυτός είναι ο λόγος που η JKA είναι τόσο εξέχουσα και ισχυρή στο εξωτερικό.

Επιπλέον, η JKA έγινε η μόνη οργάνωση καράτε που έστειλε τους καταρτισμένους εκπαιδευτές της πλήρους απασχόλησης να διδάξουν καράτε σε πανεπιστήμια. Αντίθετα, κάποια άλλα πανεπιστήμια απλά βάζουν έναν από τους παλιούς φοιτητές τους να κάνει μαθήματα καράτε.

Το 1986, ο Nakahara Nobuyuki, ένας διακεκριμένος επιχειρηματίας και πρώην μέλος της Λέσχης Καράτε του Πανεπιστημίου του Τόκιο, διορίστηκε ο όγδοος πρόεδρος της JKA.

Δυστυχώς, καθώς το καράτε της JKA έφτανε στο αποκορύφωμά του, ο Δάσκαλος Νακαγιάμα απεβίωσε, το 1987. Ήταν 74 ετών.

ιστορία της JKA

Σύντομη ιστορία της JKA |  Ξεπερνώντας τις προκλήσεις (1990-1999)

Το 1990, η JKA συγκλονίστηκε από κρίση, όταν μια παράταξη εντός της οργάνωσης κατέλαβε το επίσημο καθεστώς της JKA. Η ομάδα συγκάλεσε έκτακτη Γενική Συνέλευση, αλλά δεν προσδιόρισε την ημερήσια διάταξη ούτε ανέφερε τον σκοπό, όπως απαιτείται από το νόμο. Μετά από αυτή την παράνομη συνεδρίαση, η φράξια κατάφερε να αλλάξει παράνομα το επίσημο μητρώο των εκτελεστικών οργάνων. Έτσι ξεκίνησε μια μακρά περίοδος δικαστικών διαφορών.Παρά ταύτα, η JKA συνέχισε να προοδεύει. Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών και των εκπαιδευτών παρέμεινε πιστή στην αρχική και αληθινή JKA. Τότε ο Δάσκαλος Sugiura Motokuni διορίστηκε στη θέση του Αρχιεκπαιδευτή το 1991. Μαζί με τον πρόεδρο Nakahara, άρχισαν να δρομολογούν την επιστροφή στο αληθινό πνεύμα του καράτε – ακριβώς τη στιγμή που αυτό το πνεύμα χρειαζόταν περισσότερο.Το 1994, η JKA δημοσίευσε το πρώτο από μια σειρά πέντε έγκυρων βιβλίων για τα kata. Αυτή η σειρά έγινε γρήγορα η “βίβλος” του κάτα καράτε.Στη συνέχεια ήρθαν οι δικαστικές αποφάσεις. Το 1995, όπως τα μέλη περίμεναν από καιρό, η JKA κέρδισε την υπόθεση στο τοπικό δικαστήριο του Τόκιο. Το 1998, κέρδισε και πάλι στο Ανώτατο Δικαστήριο του Τόκιο. Στη συνέχεια, τον Ιούνιο του 1999, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας απέρριψε την έφεση της αποσχισθείσας ομάδας και η υπόθεση έκλεισε μια για πάντα. Ως αποτέλεσμα, το νόμιμο εκτελεστικό μητρώο αποκαταστάθηκε στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν η παράταξη το αλλάξει με τόση βία.Τελικά, η JKA όχι μόνο είχε αντέξει την πρόκληση, αλλά και είχε γίνει ισχυρότερη εξαιτίας της. Είχε αποκτήσει μεγαλύτερη εσωτερική συνοχή και ισχυρότερη αίσθηση ταυτότητας από ποτέ άλλοτε.

Σύντομη ιστορία της JKA |  Η JKA κάνει άλματα προς τα εμπρός στον 21ο αιώνα (2000 έως σήμερα)

Με το νομικό της καθεστώς να έχει αποκατασταθεί με δικαστικές αποφάσεις, η JKA έκανε άλμα στον 21ο αιώνα. Αναδιοργάνωσε την εσωτερική του οργάνωση, και επίσης αναδιοργάνωσε την οικονομική του βάση.Τον Δεκέμβριο του 2000, αγόρασε οικόπεδο και δημιούργησε μια ολοκαίνουργια έδρα και ένα ντότζο στο κέντρο του Τόκιο. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η JKA είχε δική της γη και δικό της κτίριο. Η μεγάλη τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2001, με την παρουσία πολλών αξιωματούχων και πολλών μελών από άλλες οργανώσεις καράτε.Με ανανεωμένο σθένος, η JKA επανατοποθετήθηκε, προσδιορίζοντας σαφώς τον εαυτό της ως «Ο Φύλακας της Ανώτατης Παράδοσης του Καράτε». Το 2004, εγκαινίασε μια νέα επίσημη ιστοσελίδα, μέσω της οποίας συνεχίζει, όπως πάντα, να προωθεί το αληθινό καράτε σε όλο τον κόσμο.Η Japan Karate Association (JKA) ιδρύθηκε αρχικά το 1948 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Με βάση τη σημαντική συμβολή της στην κοινωνία μέσω μιας σειράς δραστηριοτήτων, το Ιαπωνικό Υπουργείο Παιδείας αναγνώρισε την JKA ως SHADAN HOJIN (ενσωματωμένη ένωση) το 1957. Μέσω της συνεχούς συνεισφοράς και της δέσμευσής της στην κοινωνία, η JKA αναγνωρίστηκε περαιτέρω από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας ως KOEKI SHADAN HOJIN (σωματείο δημοσίου συμφέροντος) στις 21 Μαρτίου 2012. Η JKA είναι η μόνη Ιαπωνική ένωση πολεμικών τεχνών μέχρι σήμερα που έχει λάβει τέτοια αναγνώριση από την κυβέρνησή της.Η αποστολή της JKA είναι να συμβάλει στην παγκόσμια ειρήνη μέσω1) της διεξαγωγής έρευνας και της παροχής διδασκαλίας του Καράτε-Ντο,2) της επιρροής παιδιών και εφήβων για τη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής τους υγείας, καθώς και της καλλιέργειας του πνεύματος των πολεμικών τεχνών, και3) της ευρείας διάδοσης της έννοιας της ιαπωνικής πολεμικής τέχνης που δίνει έμφαση στους τρόπους και το σεβασμό.Τα μέλη της JKA προσπαθούν να αναπτύσσουν τον χαρακτήρα τους και να συνεισφέρουν στην κοινωνία σε καθημερινή βάση, αυτός είναι ο στόχος της JKA και είναι η αληθινή αξία του Καράτε-Ντο ως πολεμική τέχνη. Η JKA παίρνει σοβαρά αυτή την ευθύνη και προσπαθεί πάντα να συνεισφέρει στην κοινωνία μέσα από διάφορες δραστηριότητες.Πηγή κειμένου
Σύντομη ιστορία της JKA | 
«Ανεξάρτητα από το πόσο μπορείτε να διαπρέψετε στην τέχνη του Καράτε και στις ακαδημαϊκές σας προσπάθειες, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από τη συμπεριφορά σας και την ανθρωπιά σας, όπως παρατηρείται στην καθημερινή ζωή».