ιστορια του καρατε | Ο δάσκαλος Γκιτσίν Φουνακόσι

ιστορια του καρατε | Οι πρωταρχικες πηγες

Η ιστορια του καρατε ξεκινά  στην Οκινάβα. Το σύγχρονο καράτε επιδείχθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία το 1922 από τον Δάσκαλο Gichin Funakoshi, τον ιδρυτή του σύγχρονου καράτε, ωστόσο η ιστορία του καράτε ξεκινά από το μοναστήρι Shao Lin στην Κίνα περισσότερο από χίλια χρόνια πριν. Οι μοναχοί διδάσκονταν σωματικές μεθόδους για να αναπτύξουν τη δύναμη, την αντοχή και την πνευματική πειθαρχία τους, οι οποίες παίζουν τεράστιο ρόλο στη θρησκεία τους. Αυτές οι μεθοδολογίες αναπτύχθηκαν και προσαρμόστηκαν για να γίνουν αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως η τέχνη της μάχης Shao Lin. Προέκυψαν δύο βασικά στυλ: το Shuri-te (Shorin ή Shaolin, στα βόρεια της Κίνας) και το Naha-te (Shorei, στα νότια της Κίνας).

Η πολεμική τέχνη μεταφέρθηκε στα νησιά Ryukyu (σήμερα γνωστά ως Οκινάβα) στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας και ενσωματώθηκε στις παραδοσιακές πολεμικές τέχνες τους, ή Okinawa-te. Ο άρχοντας της Οκινάουα πιστεύεται ότι απαγόρευσε τη χρήση όπλων τον 15ο αιώνα, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την ανάπτυξη των τεχνικών αυτοάμυνας με “άδειο χέρι”. Λέγεται ότι ο Gichin Funakoshi συγχώνευσε τα στυλ Shorin και Shorei για να σχηματίσει το δικό του στυλ καράτε, το οποίο αργότερα έγινε γνωστό ως Shotokan.

Το 1922 ο Funakoshi ταξίδεψε στην ηπειρωτική Ιαπωνία για να κάνει μια επίδειξη καράτε στην All Japan Athletic Exhibition στο Τόκιο. Λίγο αργότερα, του ζητήθηκε να πραγματοποιήσει και πάλι επίδειξη για τον Jigoro Kano (τον ιδρυτή του Judo) και τους εκπαιδευτές του, στην αίθουσα Kodokan Judo. Αυτό είναι το σημείο κατά το οποίο ξεκινά η ιστορια του καρατε στην Ιαπωνία.  Έτσι το καράτε εισήχθη στην Ιαπωνία. Ο Funakoshi ξεκίνησε να διδάσκει σε μια μικρή τραπεζαρία στο Meisojuku, αλλά μετά από μερικά χρόνια άρχισε να διδάσκει σε πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα στα οποία άνοιξαν πολυάριθμα κλαμπ.

ιστορια του καρατε | το καρατε γινεται Ιαπωνικο

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου εισήχθησαν έννοιες όπως το Budo για να “ιαπωνικοποιηθεί” η τέχνη. Η σημασία του ονόματος Kara-te (από το οποίο προέρχεται η σύγχρονη λέξη καράτε) άλλαξε επίσης από την αρχική σημασία “χέρι της Κίνας” (επειδή ο χαρακτήρας που σήμαινε την Κίνα διαβαζόταν “Kara”) σε άλλο ομόηχο χαρακτήρα που σημαίνει ουρανός, άδειος  και έτσι προέκυψε το  «άδειο χέρι».

Το καράτε που δίδασκε ο Gichin Funakoshi εκείνη την εποχή ήταν διαφορετικό από το σύγχρονο Shotokan, περιλαμβάνοντας μεγάλο αριθμό ρίψεων που τελικά αποσύρθηκαν από το στυλ. Το καράτε του Δάσκαλου Funakoshi συνέχισε να αναπτύσσεται ένώ στα μέσα της δεκαετίας του 30 παρέδωσε τον έλεγχο των dojos του στον γιο του Yoshitaka.

Ο Yoshitaka έκανε μεγάλο αριθμό αλλαγών στο στυλ, οι οποίες οδήγησαν στο σύγχρονο στυλ του Shotokan. Η συμβολή του Yoshitaka ή αλλιώς Gigo υπήρξε σημαντική για την ιστορια του καρατε. Το 1939, μετά από τεράστια επιτυχία, δημιουργήθηκε ένα νέο κεντρικό dojo γνωστό ως Shotokan – που σημαίνει «η αίθουσα του Shoto», καθώς Shoto ήταν το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Gichin Funakoshi για να υπογράφει την ποίησή του. Ως εκ τούτου, το όνομα Shotokan τέθηκε σε χρήση.

Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ο Yoshitaka πέθανε από φυματίωση και το Shotokan dojo καταστράφηκε. Η απώλεια του Yoshitaka  για ιστορια του καρατε ήταν βαρειά.

Το 1955 ιδρύθηκε η JKA (Ιαπωνική Ένωση Καράτε) με τον Δάσκαλο Funakoshi ως επικεφαλής εκπαιδευτή και τον Masatoshi Nakayama στην επιτροπή ως κύριο ενεργό εκπαιδευτή. Ο Δάσκαλος Funakoshi πέθανε το 1957 σε ηλικία 89 ετών, οπότε ο Nakayama πήρε τη θέση του ως επικεφαλής εκπαιδευτής. Ο Nakayama  και η Ιαπωνική Ένωση Καράτε είναι σημαντικοί σταθμοί για την ιστορια του καρατε και την εξέλιξη του Shotokan.

ιστορια του καρατε | Ο Μασατόσι Νακαγιάμα σε εκτέλεση τεχνικής κάτα

ιστορια του καρατε | ιστορια της JKA

ιστορια του καρατε

H JKA εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή Γιότσουγια στο μητροπολιτικό Τόκυο. Η JKA για πρώτη φορά υλοποίησε την ιδέα για την δημιουργία ενός προγράμματος συστηματικής εκπαίδευσης για την δημιουργία των μελλοντικών δασκάλων. Αυτή η πρωτότυπη ιδέα έγινε αιτία να δημιουργηθεί η πρώτη φουρνιά των δασκάλων που στην συνέχεια έκαναν γνωστό το καράτε της JKA παγκοσμίως.

 Αν η ιστορία του καράτε σας άρεσε ή την βρήκατε ενδιαφέρουσα διαβάστε στο σύνδεσμο παρακάτω και την ιστορία της JKA.