ιστορια του καρατε | Ο Μασατόσι Νακαγιάμα σε εκτέλεση τεχνικής κάτα

Μασατόσι Νακαγιάμα

Μασατόσι Νακαγιάμα η ψυχή της JKA

Ο δάσκαλος Μασατόσι Νακαγιάμα

O Μασατόσι Νακαγιάμα (Nakayama Masatoshi=中山 正敏) υπήρξε διεθνώς αναγνωρισμένος Ιάπωνας δάσκαλος του Shotokan karate. Η εδραίωση της Ιαπωνικής Ένωσης Καράτε (JKA) το 1949 είναι έργο του. Έγραψε πολλά βιβλία σχετικά με το καράτε. Αυτά χρησίμευσαν για να διαδοθεί η πολεμική τέχνη. Για σχεδόν 40 χρόνια, μέχρι το θάνατό του το 1987, ο δάσκαλος Μασατόσι Νακαγιάμα εργάστηκε για να εξαπλωθεί το Shotokan Καράτε σε όλο τον κόσμο. Ήταν ο πρώτος δάσκαλος στην ιστορία του Shotokan που έφτασε το βαθμό του 9ου dan, ενόσω βρισκόταν εν ζωή. μετά θάνατον του απονεμήθηκε ο βαθμός του 10ου dan.

Πρώιμη ζωή

Γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1913, στο Νομό Yamaguchi της Ιαπωνίας. Καταγόταν από τη οικογένεια των Sanada που ήταν γνωστοί ως εκπαιδευτές του Kenjutsu (Σπαθομαχία) από την περιοχή του Nagano. Ο παππούς του ήταν ο Ναομίτσι Νακαγιάμα, χειρουργός στο Τόκιο, ο οποίος ήταν επίσης ο τελευταίος της οικογένειας που δίδαξε kenjutsu. Ο πατέρας του Νακαγιάμα ήταν ο Naomichi Νακαγιάμα, ένας στρατιωτικός γιατρός και judoka (ασκούμενος του τζούντο). Αυτός είχε διοριστεί στην Ταϊπέι (Εθνικιστική Κίνα ή Ταϊβάν), οπότε ο Μασατόσι Νακαγιάμα πέρασε μερικά από τα εφηβικά του χρόνια εκεί. Εκτός από τις ακαδημαϊκές σπουδές του, συμμετείχε στο kendo, σκι, κολύμβηση, “τένις και τρέξιμο στο στίβο.

Εισήλθε στο Πανεπιστήμιο Takushoku (Γυμναστική Ακαδημία) το 1932 για να σπουδάσει την κινεζική γλώσσα. Εκεί άρχισε να μαθαίνει καράτε κάτω από τον Gichin Funakoshi και το γιο του Yoshitaka (επίσης γνωστό ως Gigo). Είχε αρχικά προγραμματίσει να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στο kendo, αλλά διάβασε λάθος το πρόγραμμα. Έτσι έφτασε στην ώρα της προπόνησης του καράτε αντί του kendo και, έχοντας ενδιαφέρον γι’ αυτό που είδε, κατέληξε να γίνει μέλος αυτής ομάδας πολεμικής τέχνης.
Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Τακουσόκου το 1937. Την ίδια χρονιά, ταξίδεψε στην Κίνα ως στρατιωτικός διερμηνέας κατά τη διάρκεια της Ιαπωνικής κατοχής της Κίνας. Μέχρι την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Νακαγιάμα είχε κατακτήσει το βαθμό του 2ου νταν. Επέστρεψε στην Ιαπωνία τον Μάιο του 1946, μετά τον πόλεμο.

Ο Μασατοσι Νακαγιαμα με ένα γκρουπ δόκιμων εκπαιδευτών της JKA προς τα τέλη του '60.

JKA και Μασατόσι Νακαγιάμα

Τον Μάιο του 1949, ο Μασατόσι Νακαγιάμα, ο  Isao Obata, και άλλοι συνάδελφοι βοήθησαν στη δημιουργία της JKA. Ο Funakoshi ήταν η επίσημη κεφαλή της οργάνωσης, με τον Νακαγιάμα να διορίζεται επικεφαλής εκπαιδευτής της JKA. Μέχρι το 1951, ο Νακαγιάμα είχε προαχθεί στο 3ο Νταν, και κατείχε το βαθμό του 5ου νταν μέχρι το 1955. Εργαζόμενος με τον Teruyuki Okazaki το 1956, θα αναδιάρθρωναν το προπονητικό πρόγραμμα του Shotokan karate ώστε να ακολουθεί ταυτόχρονα το παραδοσιακό καράτε και τις μεθόδους που αναπτύχθηκαν στις επιστήμες των σύγχρονων αθλημάτων. Έτσι το 1961, ο Μασατόσι Νακαγιάμα προήχθη στο 8ο dan—μια αξιοσημείωτη εξέλιξη. Εν μέρει αυτό κατέστη δυνατό σύμφωνα με τον Pat Zalewski λόγω του βασισμένου στην συναίνεση συστήματος προαγωγής στα ανώτερα dan στην Ιαπωνία εκείνη την εποχή. Ο Νακαγιάμα καθιέρωσε τα kata (=φόρμες) και το  kumite (=αναμέτρηση) ως αγωνίσματα τουρνουά. Οι μαθητές των μεγάλων dojo JKA πέτυχαν στη συνέχεια μια απαράμιλλη σειρά επιτυχιών τουρνουά στη δεκαετία του 1950 και του 1960.

Ο Μασατόσι Νακαγιάμα είναι ευρέως γνωστός για το γεγονός ότι εργάστηκε για να εξαπλωθεί το Shotokan καράτε σε όλο τον κόσμο. Μαζί με άλλους ανώτερους εκπαιδευτές, δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των δόκιμων εκπαιδευτών της JKA. Πολλοί από τους αποφοίτους αυτού του προγράμματος στάλθηκαν σε όλο τον κόσμο για να σχηματίσουν νέες υποομάδες Shotokan και να αυξήσουν τις εγγραφές των νέων μελών. Επίσης, κατείχε θέσεις στο τμήμα Σωματικής Αγωγής του Πανεπιστήμιου Takushoku, αρχίζοντας το 1952, και τελικά έγινε επικεφαλής του τμήματος. Ήταν επίσης επικεφαλής της ομάδας σκι στο Πανεπιστήμιο.

Ύστερη ζωή


Ήταν το 1972 που ο Νακαγιάμα, με λίγη βοήθεια από έναν από τους μαθητές του, τον Hirokazu Kanazawa, έκανε το προσωπικό του dojo. Αυτό βρισκόταν στο υπόγειο της πολυκατοικίας του, και ονομάστηκε “Hoitsugan.” Αυτό το dojo βρίσκεται στο προάστειο Ebisu, του Τόκιο, σε μικρή απόσταση από όπου βρισκόταν το hombu dojo (έδρα) της JKA. Οι αλλοδαποί μαθητές του καράτε ζούσαν στον κοιτώνα και εκπαιδεύονταν σε αυτό το ντότζο από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Μετά την ταχεία προώθηση μέσα από τις ιεραρχικές τάξεις στη δεκαετία του 1950, ο Νακαγιάμα εξακολουθούσε να κατέχει το βαθμό του 8ου dan το 1974. Προήχθη στο 9ο dan στη δεκαετία του 1980, και ο έγινε ο πρώτος δάσκαλος του Shotokan που του απονεμήθηκε αυτός ο βαθμός, εν ζωή. Συνέχισε να διδάσκει Shotokan καράτε μέχρι το θάνατό του στις 15 Απριλίου του 1987, στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

Υστεροφημία

Έγραψε πολλά βιβλία για το καράτε συμπεριλαμβανομένης και της 11τομης σειράς Best Karate (=Το καλύτερο καράτε. Με το όνομα αυτό έχουν εκδοθεί 4 βιβλία στην Ελλάδα από τις εκδόσεις ΕΣΠΙ.). Έχει επίσης πολλές παραγωγές βίντεο που του έχουν πιστωθεί. Τα βιβλία του Μασατόσι Νακαγιάμα περιλαμβάνουν: Πρακτικό Καράτε: Οδηγός για την αυτοάμυνα του καθενός (1963, συν-συγγραφέας), Πρακτικό Καράτε: Άμυνα εναντίον ενός άοπλου επιτιθέμενου (1963, συν-συγγραφέας) ), και το Δυναμικό Καράτε (1986).  Ο μελετητής πολεμικών τεχνών Donn Draeger ήταν ένας από τους γνωστούς συγγραφείς του Μασατόσι Νακαγιάμα.

Ύστερα από το θάνατο του το 1987, η JKA χωρίστηκε σε δύο ομάδες. Αυτές στη συνέχεια οδήγησαν σε περαιτέρω κατακερματισμό μέσα στην οργάνωση. Πολλοί ανώτεροι εκπαιδευτές της JKA έφυγαν για να σχηματίσουν δικές τους ομοσπονδίες. Σε αυτές περιλαμβάνονται η International Shotokan Karate Federation  (Teruyuki Okazaki). Η  Japan Karate Shotorenmei του Tetsuhiko Asai. Η Japan Shotokan Karate Association του Keigo Abe. Η Shotokan Karate International Federation του Hirokazu Kanazawa. Η Japan Karate Association / World Federation America (Shojiro Koyama)  και Karatenomichi World Federation του Mikio Yahara.

Πηγή: en.wikipedia.org

ιστορία της JKA | Μασατόσι Νακαγιάμα

Leave a Comment