Αϊκίντο Εφαρμογή τεχνικής γιόκο μεν ούτσι στο

Αϊκίντο η σύγχρονη πολεμική τέχνη

Σχολή πολεμικών τεχνών Yuukikan dojo

Σύντομη παρουσίαση του Αϊκίντο

Η ιαπωνική πολεμική τέχνη του Αϊκίντο (Aikido) είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα των ρίψεων, λαβών στις αρθρώσεις, κτυπημάτων και τεχνικών ακινητοποίησης, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση στα παραδοσιακά ιαπωνικά όπλα όπως το σπαθί, το ραβδί και το μαχαίρι.

Ιδρύθηκε από τον Μοριχέϊ Ουεσίμπα (Morihei Ueshiba) στις αρχές του εικοστού αιώνα, μετά από δική του εκτεταμένη μελέτη των διαφόρων ενόπλων και αόπλων πολεμικών συστημάτων. Το Αϊκίντο αποτελεί μια δυναμική απόσταξη αιώνων της ιαπωνικής πολεμικής γνώσης.

Είναι ένα από τα πιο ευρέως εξασκούμενα μπούντο, ή πολεμικός δρόμος, στον κόσμο. Ωστόσο, ο Ουεσίμπα (κοινώς ονομάζεται O-Sensei, ή «σεβάσμιος δάσκαλος») ήταν αποφασισμένος πως το Αϊκίντο του πρέπει να ασκείται ως κάτι περισσότερο από απλά μια μέθοδος μάχης.

«η πρόοδος του έρχεται σε εκείνους που προπονούνται και προπονούνται. Η εξάρτηση από μυστικές τεχνικές θα σας οδηγήσει πουθενά.»

Morihei Ueshiba

Περισσότερα για τον Μοριχέϊ Ουεσίμπα

Οι Ιαπωνικές πολεμικές τέχνες, επηρεασμένες από τις εσωτερικές και διαλογιστικές πειθαρχίες που κληρονομήθηκαν από την Ινδία και την Κίνα, συχνά μετέφεραν μαζί τους μια έμφαση στην ανάπτυξη της εσωτερικής, όσο και της σωματικής ακεραιότητας.

Ο χειρισμός του ζωοδόχου σπαθιού με συμπόνια και διορατικότητα, ο ιδανικός πολεμιστής στην Ιαπωνική σκέψη είναι κάτι περισσότερο από μια απλή φονική μηχανή.

Είναι ένα μοντέλο ευθύτητας, θάρρους και αφοσίωσης, που ευχαρίστως θυσιάζει τη ζωή (αλλά ποτέ την τιμή) στο όνομα των αρχών και του καθήκοντος.

Διαποτισμένος από αυτές τις παραδόσεις, ο O-Sensei συνέλαβε το Aikido όχι μόνο ως μέσο κατατρόπωσης ενός αντιπάλου, αλλά ως μέσο για την προώθηση του θετικού χαρακτήρα του ιδανικού πολεμιστή και, τελικά, για την υπέρβαση της δυαδικής σύγκρουσης.

\"Φωτογραφία
Morihei Ueshiba -Ιδρυτής του Αϊκίντο

«Το να τραυματίσεις έναν αντίπαλο είναι να τραυματίσεις τον εαυτό σου. Ο έλεγχος της επιθετικότητας χωρίς την πρόκληση τραυματισμού είναι η Τέχνη της Ειρήνης».

Morihei Ueshiba

Για τον O-Sensei, το Aikido ήταν μια πορεία της αυτοανάπτυξης. Πίστευε ότι θα μπορούσε να είναι ένα μέσο για τον καθένα, από κάθε έθνος, να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο.

Το Aikido είναι shugyo*: μια έντονη σωματική και πνευματική προπόνηση για την τελειοποίηση του ανθρώπινου χαρακτήρα και την ανάπτυξη της αληθινής σοφίας.

* shugyo 【修行】 Η λέξη είναι Ιαπωνικής προέλευσης και έχει τις ακόλουθες ερμηνείες:

  • προπόνηση
  • πειθαρχία
  • ασκητική εξάσκηση
  • αναζήτηση της γνώσης


Η σχολή πολεμικών τεχνών Yuukikan dojo έχει εντάξει το παραδοσιακό Aikido στον κύκλο μαθημάτων της. Έτσι μαζί με τα μαθήματα Καράτε, Τζούντο και Ζουζίτσου σύντομα θα ξαναλειτουργήσει τμήμα Αϊκίντο στο Yuukikan Dojo. Παρακολουθήστε τις αναρτήσεις μας για να είστε ενημερωμένοι. Για τις ώρες παρακαλούμε δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Leave a Comment