Επίδειξη με δάσκαλο ζαν-πιερ-λαβορατό

σεμινάριο με δάσκαλο Λαβορατό

με δάσκαλο ζαν-πιερ-λαβορατό

Επιτυχημένο σεμινάριο με δάσκαλο Λαβορατό

Στο 2ο κλειστό Γυμναστήριο Χαϊδαρίου έγινε στις 22 Απριλίου σεμινάριο με δάσκαλο Λαβορατό. Ο διεθνούς φήμης Γάλλος καρατέκα Ζαν-Πιέρ Λαβορατό κατέχει το 9ο νταν. Ο δάσκαλος Ζαν-Πιέρ Λαβορατό υπήρξε άμεσος (ο πρώτος για την ακρίβεια) μαθητής του Ιάπωνα δασκάλου Τάϊτζι Κάσε για 40 περίπου χρόνια. Τον Γάλλο δάσκαλο Λαβορατό συνόδεψαν μόνο λίγοι από τους μαθητές του οι οποίοι τον ακολουθούν συστηματικά στα σεμινάριά του ανά τον κόσμο. Τον δάσκαλο Λαβορατό γνωρίζαμε από την Γαλλία καθώς δάσκαλοί μας ήταν μαθητές του. Ο δάσκαλος Λαβορατό  όλο τον χρόνο είναι απασχολημένος με την διεξαγωγή σεμιναρίων εντός της Γαλλικής επικράτειας αλλά και σε ευρωπαϊκές ή διηπειρωτικές χώρες.

Πρόσκληση για σεμινάριο με δάσκαλο Λαβορατό

Εκ μέρους του Χαϊδαριώτικου συλλόγου Yuukikan Dojo και με την βοήθεια παλιού φίλου μονίμου κατοίκου Γαλλίας προσκαλέσαμε τον για σεμινάριο με 
δάσκαλο Λαβορατό και για ολιγοήμερες διακοπές μετά το καθολικό Πάσχα. Ο Γάλλος δάσκαλος ανταποκρίθηκε και δέχτηκε την πρόσκληση και έκτοτε είμασταν σε συχνή επικοινωνία για τις λεπτομέρειες. Γνωρίζαμε ότι θα έρχονταν μαζί και υψηλόβαθμοί μαθητές του για το σεμινάριο. Για την ακρίβεια ήρθε ένα 7ο Dan δύο 6α Dan ένα 5ο Dan και ένα 1ο Dan. Να προσθέσουμε για την Γαλλία, πως γνωρίζουμε ότι οι σταθερές στις εξετάσεις των Dan είναι συγκεκριμένες και αυστηρές και οπωσδήποτε όχι αυτό το αλισβερίσι που γίνεται στα μέρη μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα εθνικά πρωταθλήματα και αγώνες στα οποία ο γράφων έχει συμμετάσχει πάνω από 2 φορές.

Επίδειξη με δάσκαλο ζαν-πιερ-λαβορατό
Επίδειξη με δάσκαλο ζαν-πιερ-λαβορατό

Τι κάναμε στο σεμινάριο με δάσκαλο ζανπιερ-λαβορατό

Όταν ζητήσαμε τις λεπτομέρειες για το περιεχόμενου του σεμιναρίου ο δάσκαλος ζανπιέρ-λαβορατό ήταν φειδωλός στις λεπτομέρειες. Μετά το σεμινάριο εξήγησε πως εξ αιτίας του γεγονότος ότι ήταν σύντομο και οι παρευρισκόμενοι ήταν χαμηλόβαθμοι και κυρίως μικρής ηλικίας αναγκάστηκε να τροποποιήσει το αρχικό πλάνο. Κάναμε κάποιες τεχνικές στο κενό, κατ’αρχήν μία-μία και στην συνέχεια όλες μαζί. Στις εξηγήσεις που ακολούθησαν, από τον  δάσκαλο ζανπιέρ-λαβορατό, αυτό το κινητικό μοτίβο ήταν εκτός λογικής της ευθύγραμμης κίνησης μπρος-πίσω. Κατόπιν αρχίσαμε να δοκιμάζουμε την τεχνική με αντίπαλο. Όσοι κατάφεραν να δουλέψουν με τους Γάλλους καρατέκα που είναι εξοικειωμένοι ήταν πιο τυχεροί.

Έκανε εντύπωση ο δάσκαλος ζανπιερ-λαβορατό

Έγινε μια ολιγόλεπτη διακοπή για νερό και το σεμινάριο συνεχίστηκε. Είχε ιδιαίτερη απήχηση στους παρευρισκόμενους η ποιότητα της διδασκαλίας αφού ο δάσκαλος Λαβοράτο παρά την ηλικία του έκανε εντύπωση με την δύναμη των τεχνικών του, την ταχύτητα και την ορμή των τεχνικών του αλλά και την ακρίβειά τους. Το κοινό έμεινε άφωνο και αυτό αν μη τι άλλο εκφράστηκε από την υποδειγματική συμπεριφορά των μικρών καρατέκα οι οποίοι παρακολούθησαν για 3 περίπου ώρες χωρίς να χάσουν στιγμή το ενδιαφέρον τους. Προς το τέλος του σεμιναρίου εμφανίστηκε η διευθύντρια κα Χρυσικοπούλου και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Ευαγ. Ντηνιακός. Ο κ. δήμαρχος επέδωσε την αναμνηστική πλακέττα εκ μέρους του συλλόγου, για λογαριασμό του αλλά και της πόλης τιμώντας έτσι τον δάσκαλο. 

Επίδειξη με δάσκαλο ζανπιερ-λαβορατό

Σαν επίλογος

Πιστεύουμε ακράδαντα πως η εμφάνιση του εκλεκτού προσκεκλημένου και των μαθητών του τιμά την πόλη μας και ευελπιστούμε στην διοργάνωση περισσοτέρων τέτοιων εκδηλώσεων που θα βοηθήσουν:

  1. στην ανάπτυξη του καράτε-ντο.
  2. στην βελτιστοποίηση ικανοτήτων των συμμετεχόντων
  3. θα κάνουν γνωστότερη την πόλη μας
  4. Θα έχουν οικονομικές επιπτώσεις στα καταστήματα της πόλης
  5. θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με άλλες χώρες και ανθρώπους.

Από πλευράς μας σαν Yuukikan Dojo έχωντας πολλά χρόνια εμπειρία σε σεμινάρια αυτού του τύπου γνωρίζουμε πολύ καλά τα πλεονεκτήματα τους. Οι έχοντες την στοιχειώδη γνώση του καράτε-ντο (καμμιά σχέση με το αθλητικό καράτε για το οποίο ακούτε συχνά) γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται να μάθουν μιά νέα τεχνική. Από αυτό εξαιρούνται βέβαια οι μικρές ζώνες. Στα διεθνή σεμινάρια οι συμμετέχοντες βρίσκονται σε μια άλλη δυναμική που τους ανοίγει τους νοητικούς ορίζοντες και τους βοηθά να εξελιχτούν. Κατά καιρούς έχουμε ακούσει ποικίλα σχόλια από διάφορους ξερόλες των οποίων η μοναδική σχέση με το καράτε είναι απλά η αποταμίευση. Σε αυτούς ταιριάζει ο μύθος του Αισώπου για την αλεπού με τα σταφύλια.