Ο δάσκαλος του ντόζο στο Sohombu dojo JKA. Τόκυο, Έμπισου 1989 μαζί με τον δάσκαλο Ισάκα τον μέντορα.

Τι είναι το Σότοκαν Καράτε και τι μπορεί να σας προσφέρει

Τι είναι το Σότοκαν Καράτε;

Σχολή πολεμικών τεχνών Yuukikan dojo

Το Σότοκαν Καράτε (Shotokan) είναι μια πολεμική τέχνη της Ιαπωνίας και όχι σπορ. Είναι μορφή αυτοάμυνας όπου τα διάφορα μέρη του σώματος όπως τα χέρια τα πόδια και το κεφάλι εκγυμνάζονται συστηματικά με παραδοσιακούς, δηλαδή δοκιμασμένους τρόπους ώστε να γίνουν ευλύγιστα και δυνατά για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε καταστάσεις ανάγκης ως όπλα.

Αυτό γίνεται μέσα από την παραδοσιακή προπόνηση που περιλαμβάνει εξάσκηση στις βασικές τεχνικές στις προκαθορισμένες αναμετρήσεις -κούμιτε και τις παραδοσιακές φόρμες γνωστές και σαν κάτα.

Ακριβώς επειδή δεν είναι σπορ αλλά μαχητική τέχνη δεν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους αγώνες και τον πρωταθλητισμό γιατί αυτά είναι για τις μικρές ηλικίες αλλά στην προσπάθεια για την τελειοποίηση του χαρακτήρα όπως λέει και το γνωμικό του ιδρυτή του σύγχρονου Καράτε Γκ. Φουνακόσι.

Σότοκαν Καράτε

Ο μοναδικός τρόπος για την επίτευξη αυτής της τελειοποίησης του χαρακτήρα δεν είναι από την οθόνη της τηλεόρασης αλλά μέσα από την συνεχή προσπάθεια στο γυμναστήριο μέσα από καταστάσεις προοδευτικά αυξανόμενης δυσκολίας και στρες.

Αυτό απαιτεί πειθαρχία και σεβασμό που στην συνέχεια εφοδιάζει τον αθλητή με τον αυτοσεβασμό και την αυτοπειθαρχία. Η συγκεκριμένη περνά μέσα από ποτάμια ιδρώτα και χρόνια επιμελούς εξάσκησης.

 Προέλευση της λέξης Καράτε

Η λέξη Καράτε αποτελείται από δύο ιδεογράμματα.

Το ιδεόγραμμα Κάρα και το ιδεόγραμμα Τε. Το πρώτο σημαίνει μ.α. άδειο; ουρανός; άκυρο; εκκενωμένο; κενό. Η αρχική του γραφή με την ίδια προφορά σήμαινε T’ang (Κινεζική δυναστεία), Κίνα, εξωτερικό.

ιδεόγραμμα καρα
Το ιδεόγραμμα Καρα
te 1
Το ιδεόγραμμα Τε

Το 1924, το Πανεπιστήμιο Κέιο ίδρυσε τον πρώτο πανεπιστημιακό σύλλογο καράτε στην ηπειρωτική Ιαπωνία και μέχρι το 1932 τα μεγαλύτερα ιαπωνικά πανεπιστήμια είχαν συλλόγους καράτε. Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου ο Ιαπωνικός εθνικισμός και μιλιταρισμός βρίσκονται στο απόγειό τους και ο Φουνακόσι (;) αλλάζει το όνομα από 唐手 (“κινέζικο χέρι” ή “χέρι Τανγκ”) σε 空手 (“άδειο χέρι”). Η προφορά παραμένει η ίδια μιας και οι δύο γραφές προφέρονται καράτε στα ιαπωνικά. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς πολλά χαρακτηριστικά της τέχνης είχαν αλλάξει και είχαν αλλάξει και την μορφή της τέχνης σε κάτι αποκλειστικά ιαπωνικό.

Ακριβώς επειδή πρόκειται για πολεμική τέχνη που έχει σχέση με το Ζεν προστίθεται και άλλο ένα ιδεόγραμμα στο τέλος που διαβάζεται ντοο και σημαίνει ατραπός, δηλ. δρόμος.

Άρα Καράτε-ντοο σημαίνει ο δρόμος του άδειου χεριού.

ιδεόγραμμα ντοο
Το ιδεόγραμμα ντοο

Το συγκεκριμένο μας στυλ  λέγεται Σότοκαν Καράτε (Shoutoukan ή πιο γνωστό ως Shotokan) λέξη σύνθετη που η γραφή της αποτελείται από τρία ιδεογράμματα.

shoutoukan 1
Τα τρία ιδεογράμματα Σότοκαν.
ιδεόγραμμα Σόο

Σοο (Shou ή matsu ) σημαίνει πεύκο.

Τοο (tou ή nami) είναι το κύμα. Σόοτοο (Shoutou) σημαίνει το θρόϊσμα των πευκοβελόνων όταν τις φυσά ο άνεμος.

ιδεόγραμμα τοο
ιδεόγραμμα καν

Καν σημαίνει αίθουσα, κτίριο, παλάτι ή κάτι ανάλογο.

Εν προκειμένω Σοτοκαν σημαίνει το κτίριο του Σοτο, το οποίο ήταν το ποιητικό ψευδώνυμο του Γκιτσίν Φουνακόσι. Ο Γκιτσίν Φουνακόσι είναι ο γεροντάκος που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα και είναι αυτός ο οποίος έφερε το Καράτε στην μητροπολιτική Ιαπωνία από την Οκινάβα.

Χαρακτηριστικά του Σότοκαν Καράτε είναι η βαθιά και σταθερή στάση,  και οι ευθύγραμμες κινήσεις μπρος-πίσω. Έχει δυναμισμό κά χάρη στις κινήσεις.  Σχεδόν η οποιαδήποτε τεχνική του Σότοκαν Καράτε μπορεί να έχει επιθετική ή αμυντική εφαρμογή. Οι τεχνικές του Σότοκαν Καράτε έχουν σαν στόχο τον κεντρικό άξονα του σώματος, δηλαδή μια νοητή γραμμή που ξεκινά από την κορυφή του κεφαλιού διατρέχει το σώμα και καταλήγει πάλι στο κεφάλι έχοντας περάσει πάνω από την σπονδυλική στήλη.  Για όσους γνωρίζουν ο κεντρικός άξονας ταυτίζεται με ενεργειακό κανάλι (μεσημβρινό).

Τι θα σας προσφέρει το Σότοκαν Καράτε

Το Σότοκαν Καράτε είναι ο τέλειος τρόπος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη ζωή, σωματικά, πνευματικά και ψυχικά. Οι διάφορες τεχνικές αυτοάμυνας που θα μάθετε θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε σωματική δύναμη και να διατηρήσετε το σώμα σας σε φόρμα και ευλυγισία. Το Σότοκαν Καράτε δεν αφορά μόνο την εκμάθηση της αυτοάμυνας- είναι επίσης εξαιρετικό για την υγεία και τη γενική σας ευεξία.

Το Σότοκαν Καράτε είναι μια πειθαρχία, ένα πρόγραμμα γυμναστικής και μια μορφή αυτοάμυνας που είναι χρήσιμη για όλες τις ηλικίες. Οι έρευνες δείχνουν ότι το Σότοκαν Καράτε προσφέρει μυριάδες οφέλη για το σώμα και το μυαλό. Ενώ τα σωματικά οφέλη και τα πλεονεκτήματα του καράτε είναι προφανή, τα ψυχικά οφέλη δεν πρέπει να παραβλέπονται.

Tο Σότοκαν Καράτε απαιτεί εξαιρετικό μυϊκό συντονισμό και ταχύτητα κατά συνέπεια γυμνάζει όχι μόνο το σώμα αλλά και το πνεύμα αφού το αναγκάζει να επικεντρωθεί για να επιτύχει σωματικούς άθλους.

Η συστηματική ενασχόληση με το Σότοκαν Καράτε κρατά το σώμα ευλύγιστο που δρα κατά των παραγόντων της γήρανσης. Δηλαδή η εξάσκηση έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες. Ένα ευλύγιστο σώμα αναγκαστικά κρατά ευλύγιστο και το πνεύμα. Το ευλύγιστο σώμα προσφέρει επίσης προστασία κατά των τραυματισμών.

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες αντενδείξεις για την ενασχόληση με το Σότοκαν Καράτε εκτός από περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων κλπ.

ιστορια του καρατε | Ο δάσκαλος Γκιτσίν Φουνακόσι
Ο δάσκαλος Γκιτσίν Φουνακόσι
Εδώ ο δάσκαλος Μασάο ΚΑΓΚΑΒΑ εξηγεί ένα τρόπο προπόνησης για την σωστή κλωτσιά Γιόκο γκέρι

Το Σότοκαν Καράτε (Shotokan) είναι ίσως η σημαντικώτερη πολεμική τέχνη που διδάσκει η σχολή πολεμικών τεχνών Yuukikan dojo. Η σχολή διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με την Ιαπωνία και προσπαθεί να σέβεται την παράδοση του Σότοκαν Καράτε.

Leave a Comment