βιβλιοπαρουσίαση στο Yuukikan Dojo

Βιβλιοπαρουσίαση στο Yuukikan Dojo

ΣΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΝΕΚΗΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ

Την Κυριακή 22-05-2022 στις 11:00 ο Κώστας Μπενέκης θα μας κάνει μια βιβλιοπαρουσίαση στο Yuukikan Dojo για το βιβλίο του. Αυτό αφορά τις ιδέες του Κώστα σχετικά με την Γυμναστική. Ο Κώστας υπήρξε για σύντομο διάστημα μαθητής του ντόζο αλλά στην συνέχεια παντρεύτηκε και χρειάστηκε να μετακομίσει στο κέντρο. Από τότε αρχίσαμε να βλεπόμαστε λιγώτερο αλλά διατηρούμε ακόμα επαφή και συζητάμε. Έχει μια μακρόχρονη θητεία στις πολεμικές τέχνες αλλά δεν είναι αυτό το αντικείμενο του βιβλίου του.

Πως το περιγράφει ο ίδιος

Στο ταξίδι μου «έτρεξα στα βουνά, μαζί με τους πρώτους προγόνους μας, Κυνηγήσαμε και σκαρφαλώσαμε στα δένδρα, για να συλλέξουμε καρπούς. Έριξα το δίσκο και κωπηλάτησα, παρέα με τον Οδυσσέα και τους Φαίακες. Είδα τον Τίτορμο, τον Αιτωλό, έναν ταπεινό βοσκό, να σηκώνει μεγάλους βράχους σαν άλλος Ηρακλής. Πάλεψα στην άμμο και πυγμάχησα με τον Πλάτωνα και τον Μίλωνα, αφού αλοιφθήκαμε με άφθονο λάδι. Περπατήσαμε στην αγορά με τον Φιλόστρατο και τον Αριστοτέλη φιλοσοφώντας για την άσκηση και για το ευλογημένο μέτρο. Σκληραγωγήθηκα στα πλατάνια με τους Σπαρτιάτες και κολυμπήσαμε στα παγωμένα νερά του Ευρώτα. Μετά, φάγαμε λιτά, καθισμένοι καταγής στις καλαμιές. Είδα τους Αθηναίους οπλίτες στον Μαραθώνα να τρέχουν σαν τον άνεμο, με πλήρη πολεμική εξάρτηση. Εξασκήθηκα στα όπλα, στην σκιαμαχία και στον κώρυκο, στους Βυζαντινούς στρατώνες. Σήκωσα το δοκίμι και έριξα το λιθάρι συντροφιά με τα παλικάρια του Κατσαντώνη και του Αν. δρούτσου. Μετά, πηδήξαμε πάνω από βράχους και ρυάκια και στήσαμε το χορό στο διάσελο. Γυμνάστηκα παρέα με τον Mercurialis, τον Παγώντα, τον Φωκιανό και τον Χρυσάφη. Πέρασα τα εμπόδια της «Φυσικής Μέθοδου» του Hebert και έκανα parkour τη νύχτα στις συνοικίες. Στο λιμάνι της Σαγκάης μυήθηκα «στα της μάχης» από το γερο-λοχαγό και έναν Κρητικό από την Νότια Αφρική. Κουβάλησα ξύλα, έσκαψα τους αγρούς και άρμεξα τα ζώα με τους παππούδες μου. Συνομίλησα με πολεμιστές και αθλητές. Τι ήταν άραγε αυτό που τους βοήθησε να επιβιώσουν, να επικρατήσουν ή να φτάσουν στην νίκη; Όταν έπεσε η νύχτα, μαζευτήκαμε γύρω από τη φωτιά στον καταυλισμό των Ινδιάνων. Είχαμε αποκάμει πια. Ολημερίς κυνήγι, εξάσκηση στα όπλα και ιερά παιχνίδια. Διηγηθήκαμε ιστορίες της μάνας Γης και κοιμηθήκαμε κάτω από τ\’ αστέρια.

Περιεχόμενα του βιβλίου

Η εκγύμναση, όχι αναγκαστικά με απώτερο σκοπό να αποκτήσουμε το τέλειο σώμα, αλλά να ασκήσουμε το σώμα μας, ενώ παράλληλα θα διαμορφώσουμε χαρακτήρα μέσα από την προσπάθεια, την επιμονή και την υπομονή είναι ο στόχος του βιβλίου, που επιδιώκει να ανασύρει έναν σχεδόν ξεχασμένο σκοπό της άσκησης, τον πιο σημαντικό, την απόκτηση ψυχικής και πνευματικής δύναμης – με όλες τις παραμέτρους – η οποία δημιουργεί καλύτερους ανθρώπους και κατ’ επέκταση καλύτερες κοινωνίες.

Το Α΄ μέρος του βιβλίου

Στο Α΄ μέρος περιλαμβάνονται πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία, τα οποία θα εμπνεύσουν τον αναγνώστη και θα τον παρακινήσουν. Επίσης, κάθε πληροφορία που προσφέρεται, αποτελεί πηγή περαιτέρω μελέτης για τους φίλους της έρευνας.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται: Τα γενικά οφέλη της γυμναστικής, τα χαρακτηριστικά της άσκησης, η φιλοσοφία και ο σκοπός της άσκησης, περιληπτική ιστορική αναδρομή της άσκησης και της γυμναστικής, άσκηση και παιδιά, η κίνηση στη ζωή μας, παράγοντες υγείας, οι «πολεμικές τέχνες» και η τέχνη του πολέμου, ο χορός ως μέσο άσκησης.

Το Β΄ μέρος του βιβλίου

Στο Β΄ μέρος υπάρχουν ενδεικτικά ασκήσεις οι οποίες μπορεί να γίνουν στο σπίτι, στο πάρκο, στη φύση. Προτείνονται ασκήσεις οι οποίες θα γυμνάσουν κάθε σημείο του σώματος. Όπως γράφει και ο Κωνσταντίνος Μπενέκης «Σκοπός είναι να μπορούμε να ασκούμαστε μια ζωή, για τη ζωή, όπου και αν βρεθούμε, με ό,τι μέσα έχουμε ή δεν έχουμε και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες». Έτσι λοιπόν στην ενότητα αυτή, θα παρουσιαστούν ασκήσεις που δεν απαιτούν εξειδικευμένο εξοπλισμό και ακριβά όργανα γυμναστικής. Είναι όμως ιδιαίτερα αποτελεσματικές και μπορεί κάποιος να επιτύχει πολύ υψηλά επίπεδα σωματικής δεξιότητας.
Πλούσιο φωτογραφικό υλικό βοηθά τον ενδιαφερόμενο στην κατανόηση των ασκήσεων, οι οποίες περιγράφονται στο βιβλίο.

Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφωνήστε μας στο 6943860371 ή γράψτε μας εδώ.