Η εικόνα παρουσιάζει δίπλωμα Dan Ιαπωνικής ομοσπονδίας

Εξέταση παιδιών για το 1ο Dan (Shodan)

Αρχική δημοσίευση στις 23/03/2013

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε εξέταση ιεραρχίας για το 1ο Dan- στο Hombu Dojo της Ομοσπονδίας JKS, στο Τόκυο, Ιαπωνία γύρω στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2008. Παρουσιάζουν ένα μέρος των τεχνικών Kihon (Βασικές Τεχνικές) που απαιτούνται για το 1ο Dan – ενώ τα παιδιά που εξετάζονται είναι ένα αγόρι ηλικίας 6 ετών και ένα κορίτσι ηλικίας 7 ετών. Και τα δύο πέρασαν.

Το  1ο Dan (Shodan) σημαίνει κυριολεκτικά το “πρώτο σκαλοπάτι”

Το Shodan (1ο Dan) σημαίνει κυριολεκτικά το “πρώτο σκαλοπάτι”, ή το “πρώτο επίπεδο” ή ακόμη η «πρώτη βαθμίδα». Στην νοοτροπία της Ανατολής, το  είναι το πρώτο βήμα προς την πραγματική εκπαίδευση των πολεμικών τεχνών.

Γι αυτούς, Shodan απλά σημαίνει ότι μπορείτε να εκτελέσετε τις βασικές τεχνικές, και είστε τώρα έτοιμος να μάθετε περισσότερο προχωρημένες τεχνικές.

Αντίθετα για την δυτική νοοτροπία με το Shodan υπάρχει η άποψη πως είναι δεδομένο ότι έχετε κυριαρχήσει σε κάτι. Ακόμη και σε στυλ με μεγαλύτερη σωματική επαφή όπως το Kyokushin, οι Ιάπωνες εξακολουθούν να βλέπουν το  ως την αρχή του πραγματικού Καράτε.

Αυτού του είδους η μαύρη ζώνη είναι για παιδιά και όχι ενηλίκους και είναι απολύτως κανονική. Τα παιδιά μπορούν να φτάσουν μέχρι το επίπεδο NiDan (2ο Dan) μέχρι τα δεκαοχτώ. Κατόπιν εάν έχουν ακόμα το επίπεδο μπορούν να δώσουν εξετάσεις και να πάρουν το NiDan του ενηλίκου.

Απέχετε από βίαιη συμπεριφορά.

Γκιτσίν Φουνακόσι

Αυτός είναι ο τρόπος που γίνεται στην Ιαπωνία. Αρχίζουν νωρίτερα, εκπαιδεύονται συχνότερα, και αντιμετωπίζουν αυτή την εκπαίδευση, πολύ σοβαρότερα, από το δυτικό κόσμο γενικά. Πρέπει να θυμάται κανείς, πως  σημαίνει «πρώτη βαθμίδα» για έναν λόγο.

Αυτό είναι το σημείο όπου η πραγματική προπόνηση αρχίζει. Πριν από αυτό, σέρνεσαι ακόμα στις τάξεις των Kyu.

Η φιλοσοφία της προπόνησής τους είναι, «1.000 ημέρες για να σφυρηλατήσει κάποιος το πνεύμα, 10.000 ημέρες για να το γυαλίσει.» Το γυαλίζω εδώ έχει την έννοια της συνεχούς τριβής ώστε να απαλείψει κανείς τυχόν ανωμαλίες ή αγριάδες. Υπολογίζοντας τις 1.000 ημέρες = περίπου 3 έτη για τη μαύρη ζώνη, 10.000 ημέρες= περίπου 30 έτη για την αληθινή μαεστρία.

Leave a Comment