welove

KARATE-KIDS ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ

Table of Contents

KARATE-KIDS | Τα παιδιά από ποια ηλικία μπορούν να ξεκινήσουν Καράτε;

Από την ηλικία των 5 ετών περίπου. Φυσικά υπάρχουν εξαιρέσεις.

KARATE-KIDS | Τα παιδιά των 5 ετών, ασκούνται στο ίδιο τμήμα με μεγαλύτερα παιδιά;

Όχι, σε αυτό το τμήμα ασκούνται αποκλειστικά αγόρια και κορίτσια ηλικίας 4-6 ετών.

Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι σε διαφορετικό τμήμα. Ο τρόπος προπόνησης διαφέρει από ηλικία σε ηλικία. Όπως και οι μεγαλύτεροι έχουν τα δικά τους τμήματα (αρχαρίων και προχωρημένων) τα παιδικά τμήματα, χωρίζονται με το ίδιο σκεπτικό. Έτσι, στο ντόζο μας, τα τμήματα των παιδιών χωρίζονται ανάλογα με την ηλικία.

KARATE-KIDS | Το παιδί μου είναι αρκετά ζωηρό και υπερκινητικό. Υπάρχει περίπτωση με το Καράτε να γίνει πιο επιθετικό;

Πολύχρονες έρευνες αθλητικών ψυχολόγων απέδειξαν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι που διακρίνονται από νευρικότητα, επιθετικότητα, και ανυπακοή, αλλά και αυτοί που πάσχουν από έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, βοηθήθηκαν ευεργετικά και εξισορρόπησαν σε απίστευτα μεγάλο βαθμό. 

Το παραδοσιακό καράτε σε εμπλουτίζει σωματικά, διανοητικά και πνευματικά, αναπτύσσοντας το σώμα, το πνεύμα και τον χαρακτήρα σου. Ακόμη είναι μια αερόβια δραστηριότητα η οποία αποφορτίζει τον ασκούμενο από πλεονάζουσα ενέργεια και στρες. Τέλος να προσθέσουμε πως στα 17 χρόνια που διδάσκουμε δεν είχαμε ούτε μια περίπτωση παιδιού που δημιούργησε φασαρίες.

KARATE-KIDS | Εκτός από την γυμναστική, το Καράτε βοηθά και σε άλλους τομείς ένα παιδί;

Μέσω της προπόνησης, τα παιδιά μαθαίνουν την πειθαρχία, να σέβονται τους εαυτούς τους, τον δάσκαλο τους και τους συναθλητές τους. Επίσης ενισχύουν την αυτοσυγκέντρωση, πράγμα που βοηθά στις σχολικές τους επιδόσεις, όπως και σε  περιπτώσεις δυσλεξίας. (απώλεια συγκέντρωσης, έλλειψη προσοχής). 

Για το σύλλογο μας και τον δάσκαλο προτεραιότητα έχει η σωστή συμπεριφορά και η διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού και εν συνεχεία έρχονται οι επιδόσεις στο Καράτε.

KARATE-KIDS |δοκιμαστικό μάθημα

KARATE-KIDS | Πόσες προπονήσεις την εβδομάδα χρειάζεται ένα παιδί;

2-3 φορές είναι καλές για αρχή ώστε ένα παιδί να μπορέσει να έχει την απαιτούμενη πρόοδο.

KARATE-KIDS | Το Καράτε μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού; Υπάρχει περίπτωση να επιβαρυνθούν οι αρθρώσεις του;

Απαραίτητη συνθήκη για την εξάσκηση πολεμικής τέχνης είναι το ελαστικό σώμα. Σύμφωνα με έρευνες γιατρών, το Καράτε είναι ανάμεσα στα πρώτα αθλήματα που συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξη του παιδιού.

Τόσο το περιεχόμενο των τεχνικών όσο και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και προετοιμασίας βελτιώνουν όχι μόνο τον μυϊκό τόνο αλλά και το σωματικό παράστημα. Παράλληλα όλο το σώμα δυναμώνει χρησιμοποιώντας σαν αντίσταση το ίδιο του το βάρος χωρίς να επιβαρύνεται το μυοσκελετικό σύστημα.

Σημειώστε επίσης πως στην σχολή μας σε αντίθεση με τις υπάρχουσες υπόλοιπες, οι ασκήσεις εκτελούνται πάνω σε ειδικό αντικραδασμικό δάπεδο (ξύλινο) πάνω στο οποίο υπάρχει επίστρωση από πολυουρεθάνη. Αυτό απορροφά τους κραδασμούς (σε σπονδυλική στήλη και γόνατα).

KARATE-KIDS | Πόσο ασφαλές είναι το Καράτε όσον αφορά τους τραυματισμούς;

Το Καράτε εκτός από πολεμική τέχνη διακρίνεται από αβροφροσύνη. Karate ni sente nashi (Στο καράτε δεν υπάρχει πρώτη επίθεση. Γι’ αυτό και όλα τα κάτα ξεκινούν με αμυντική τεχνική) λέει ο ιδρυτής του Γκ. Φουνακόσι. Στα παιδικά αθλήματα παρατηρούνται λιγότεροι τραυματισμοί στο Καράτε από ότι σε άλλες δραστηριότητες. Κανόνας για τις ασκήσεις των μικρών είναι πάντα η ασφάλεια και λαμβάνονται όλα τα μέτρα προστασίας. Αυτή είναι η δουλειά του εκπαιδευτή. Επίσης ο έλεγχος της τεχνικής είναι ένα άλλο ζητούμενο κατά συνέπεια όλοι οι μαθητές ασκούνται σε αυτό.

KARATE-KIDS | Είμαστε γονείς δυο μικρών παιδιών. τα οποία ασχολούνται με το Καράτε, μπορούμε και εμείς να ξεκινήσουμε μαθήματα; ή λόγω της ηλικίας μας είναι δύσκολο;

Το Καράτε δεν έχει όριο ηλικίας. Δεν μιλάμε βέβαια για αθλητικές επιδόσεις αλλά σε κάθε ηλικία μπορείτε να βελτιώσετε τα αντανακλαστικά σας, την ταχύτητα αντίδρασης, την κάρδιο-αναπνευστική αντοχή, την ευλυγισία και ευκαμψία, τη δύναμη και το ποσοστό λίπους στο σώμα σας. Ταυτόχρονα μαθαίνετε μία εξαιρετική ιαπωνική πολεμική τέχνη.

 

KARATE-KIDS | Σε πόσο διάστημα μπορεί το παιδί μου να αποκτήσει τη μαύρη ζώνη;

Το Καράτε χρειάζεται υπομονή και επιμονή, αρκετή άσκηση και επανάληψη. Η πρόοδος δεν σταματάει ποτέ. Τα κριτήρια για να φτάσει κάποιος στη μαύρη ζώνη, όσον αφορά το χρόνο διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, τη συχνότητα προπόνησης, τη θέληση και την ικανότητα. Ένας μέσος όρος είναι περίπου 5 χρόνια.

Παρακαλούμε σημειώστε πως η σχολή μας δεν εμπορεύεται, ούτε πουλά μαύρες ζώνες, αλλά οι εξετάσεις γι’ αυτές γίνονται από επιτροπή εξεταστή /ών από την Παγκόσμια Ομοσπονδία της οποίας είμαστε μέλη αλλά και εκπρόσωποι για την Ελλάδα.

KARATE-KIDS | Τι είναι το SHOTOKAN KARATE;

Το SHOTOKAN KARATE είναι ένα από τα 4 κύρια ρεύματα του παραδοσιακού καράτε και το πιο γνωστό παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται στην μεθοδική δουλειά και τις ικανότητες του δάσκαλου Νακαγιάμα καθώς επίσης στις πρωτοπόρες τεχνικές εκπαίδευσης όπως βιβλία και ταινίες. Διακρίνεται για τις χαμηλές στάσεις και τις ταχύτατες τεχνικές του. Η κινησιολογία του SHOTOKAN KARATE στηρίζεται στην ενεργοποίηση και λειτουργία όλων των μυϊκών ομάδων του ανθρώπινου σώματος προσφέροντας μυϊκή ενδυνάμωση, νευρομυϊκή  συναρμογή, φυσική κατάσταση καθιστώντας το ως εξαιρετική άσκηση για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και σωματικής διάπλασης. Η σωστή εκπαίδευση δίνει στον αθλούμενο με τα χρόνια την τεχνική, η τεχνική την τέχνη, και η τέχνη την φιλοσοφία – έναν τρόπο ζωής. Είναι μια φιλοσοφία που οδηγεί με τον αυτοέλεγχο στην αυτογνωσία.